Crohn gyógyszerek és gyereknemzés

Kedves Doktor Úr/Nő!

 

Crohn-beteg férfi vagyok immár másfél éve tünetmentesnek mondható állapotban. Betegségemre 3x2 Pentasa 500 tabletta, 3x1 Budenofalk 3mg és 2x1 Imuran 50mg gyógyszereket szedtem, melyből az Imurant július elején elhagytam orvosi javaslatra. Feleségemmel gyermeket szeretnénk, és érdeklődnék, hogy ezek a gyógyszerek lehetnek-e káros hatással a leendő magzat fejlődésére és/vagy a gyermek egészségére, ha a fogamzás közben szedem őket. Ha valamelyik gyógyszer problémás lehet, mennyi időt kell várni a fogantatással elhagyásukat követően?

 

Válaszát előre is köszönöm.

 

WEBBeteg Szakértő válasza Crohn-betegség témában

Gyógyszerei közül elvileg az Imuran okozhat genetikai károsodást, bár ezt nem tudjuk biztosan - megfigyeltek ugyan kromoszóma károsodást a gyógyszert tartósan szedőknél, de ebben nem bizonyított a gyógyszer szerepe. Fél-egy évet a biztonság kedvéért érdemes várniuk. Javasolt ezidő alatt felkeresnie andrológust, aki megállapíthatja, hogy nem áll-e fenn már most jelentős spermakép romlás vagy más kórkép ami esetleg kezelést igényel.Üdvözlettel: Dr. Csanádi Gábor, urológus-andrológus szakorvos

Kérdés: 2009. november 02., 10:18; Megválaszolva: 2009. november 02., 10:18
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Viszketés húgycső
Tiszteletem! Azon kellemetlen dolgot tapasztalom, hogy minden szexuális aktus után kb. egy óra múlva, de akár másnap reggelig is viszket a...
Mire utalhatnak a tünetek?
Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja arra lettem figyelmes, hogy vizeléskor kissé csípett a vizelet, továbbá még aznap éjszaka az ejakulációnál is...
Jobb herében tompa fájdalom
Jó napot kívánok! Kb. másfél hónappal ezelőtt nem tudom milyen okból de kellemetlen tompa fájdalmat éreztem a herémben... Arra tippeltem hogy...
Reggeli erőtlen vizelet
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne,hogy a reggeli első vizelet gyenge sugárban erőtlenül ürül,ennek a hátterében mi állhat,illetve kell e vele...
Post covid asszociált...