A szteroidok mellékhatásai

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Nagyobb dózisban vagy hosszabb időn át adva a kortikoszteroidok élettani hatásai túlzott mértékűvé válnak, és ez mellékhatások kialakulásához vezet. A kortikoszteroidok legjelentősebb mellékhatása, hogy hosszú távú, vagy nagy dózisú alkalmazás után hirtelen abbahagyáskor mellékvesekéreg-elégtelenség tünetei mutatkoznak.

A téma cikkei

Ennek oka, hogy a kívülről bevitt szteroid hatására csökken a mellékvesekéreg hormontermelése, sőt a szerv csökevényesedni kezd. A helyreállításhoz legalább 2 hónap szükséges, ezért egyszerűbb megelőzni a bajt.

Ezért van az, hogy hosszú távú kezelés után fokozatos adagcsökkentéssel állítják le a terápiát. Rövid idejű, nagy dózisú kortikoszteroid kezelést is sokszor úgy folytatnak le, hogy az első nap nagy dózist adnak, majd minden nap egyre csökkentik azt.

A mellékvesekéreg-elégtelenség kockázata miatt nagyon fontos, hogy minden beteg szigorúan betartsa az orvos által előírt szigorú gyógyszerszedési sémát.

Anabolikus szteroidok

A felépítő (más néven anabolikus) szteroidok, amelyek nem azonosak a gyulladásgátlóként használt kortikoszteroidokkal, napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok, amelyek a kereskedelmi forgalomban is fellelhetőek. Az anabolikus szteroidok és mellékhatásai

Fokozott fertőzésveszély kortikoszteroid kezelés alatt

A kortikoszteroidok immunrendszert gátló hatásának következménye, hogy a fertőzésekre vagy sejtkárosodásokra bekövetkező immunválasz csökken. Az említett események láz nélkül, jó közérzet mellett, gyulladásos válaszreakció nélkül idézhetnek elő komoly elváltozásokat.

A nyugvó betegségek fellángolhatnak, az egyidejű fertőzések pedig súlyos következményekkel járhatnak. Jó példa erre, ha asztmára inhaláló készülékes szteroidot alkalmazunk, akkor használat után mindig kötelező a száj- és toroköblítés, különben a helyi immungyengítés miatt Candida-fertőzés léphet fel.

Szteroidok alkalmazáskor nem ajánlott védőoltások beadatása sem, ugyanis az immunrendszer gyengesége miatt nem biztos, hogy kialakul a megfelelő védettség, sőt élő oltóanyagok esetén még a fertőzésveszély is fennáll.

Alkalmazásuk alatt gyakori a gyomorfekély kialakulása, vagy a már meglévő fekélyek kiújulása, súlyosbodása, ami egyrészt a fekélyt okozó Helicobacter pylori nevű baktérium elleni csökkent védekezés miatt van, másrészt hozzájárul a mellékhatásként jelentkező megnövekedett savtermelés is.

Más fekélyképző szerekkel, mint például a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, szalicilátokkal, vagy alkohollal együtt szedve szintén nő a fekélyek kialakulásának és a gyomorvérzés valószínűsége. Fekélyben szenvedőknek ezért nem ajánlott kortikoszteroidokat szedni.

A szteroidok és a cukorbetegség

A kortizon emeli a vércukorszintet, a kortikoszteroidok pedig olymértékben felerősítik ezt a hatást, hogy akár cukorbetegség is kialakulhat. Az egyidejűleg alkalmazott inzulin vagy más vércukorszint csökkentő gyógyszerek hatását emiatt csökkentik.

A kortikoszteroidok szedése a fehérjeszintézist csökkenti, a fehérjelebontást pedig fokozza, összességében csökkenti az izmok fehérjemennyiségét, ami izomgyengeséget okozhat. A fehérjehiány gyermekeknél a növekedést is lassíthatja, emiatt ők nagyon érzékenyek a kortikoszteroidokra.

Gyulladásgátlóként vagy immunszuppresszív szerként adva nagy dózisban a kortizon-túladagolás tüneteit produkálhatják, vagyis Cushing-kór fejlődhet ki.

A kortizon az emésztőrendszerben csökkenti a kalcium felszívódását, míg a vesében növeli az ürítését. Ezáltal csökken a kalcium mennyisége, ami arra kényszeríti a szervezetet, hogy a csontokból mobilizáljon kalciumot. Fokozódik a csontbontás, mialatt a csontépítés üteme lelassul.

Ezenkívül a kollagénbontás is fokozódik, míg a kollagén szintézise szintén csökken. A mellékvesekéreg kortizonjának ezirányú hatásai nem jelentősek, viszont a nagy dózisú, vagy hosszútávon szedett kortikoszteroidok csontritkulást is okozhatnak mellékhatásként. Akik már eleve csontritkulásban szenvednek, azoknak nem ajánlott a szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása.

A szteroidok és más gyógyszerek

A kortikoszteroidok mellékhatásként csökkentik a vér káliumszintjét, főleg azok a hatóanyagok, melyeknek a só-vízháztartásra is van hatásuk. Ez önmagában nem jelentős, viszont más káliumszint csökkentő gyógyszerekkel, például egyes vízhajtókkal, hashajtókkal, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt szedve súlyos következményei lehetnek.

Az alacsony káliumszint a szívglikozidok hatását erősíti, és szívritmuszavarok kialakulásához vezethet.

Sok idegrendszeri mellékhatást is előidézhetnek a kortikoszteroidok, például csökkentik a görcsküszöböt, vagyis nagyobb a görcsök kialakulásának esélye.

Befolyásolják a hangulatot, a viselkedést, az ingerlékenységet, eufóriát, depressziót vagy pszichotikus tüneteket okozhatnak. Fokozzák a véralvadékonyságot, és véralvadásgátlók hatását gyengítik. Lázat, menstruációs rendellenességeket, szürkehályog-képződést, és vérnyomás-emelkedést is okozhatnak. Hatásukra a sebgyógyulás elhúzódóbbá válik.

Tovább A szteroidok alkalmazási módja

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.