Miért fontos a megfelelő béltisztítás béltükrözés előtt?

WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A béltükrözés egy olyan vizsgálóeljárás, amelynek során a kezelőorvos át tudja tekinteni a vastagbél belső felszínét. A vizsgálat elvégzéséhez, illetve a betegségek pontos megítéléséhez azonban elengedhetetelnül fontos, hogy a bélfal tiszta legyen.

A béltisztítás szerepe

A béltükrözés során egy vékony, hajlékony eszközre szerelt száloptikás kamerán keresztül látja azokat az elváltozásokat is, melyeket a széklet vagy a benne lévő vér vizsgálata nem tesz lehetővé. Azokban az esetekben, amikor felmerül a daganatos megbetegedés gyanúja, lehetőség van arra, hogy a bélbe helyezett eszköz segítségével szövetmintát vegyenek, melyből szövettani feldolgozást követően megmondható, hogy valóban van-e daganat a bélben. Egyszerűbb, kisebb szövetdarabokat, vastagbél polipokat akár azonnal el is lehet távolítani a műszerrel.

A fenti vizsgálat előfeltétele, hogy a bélfal tiszta legyen, a beteg érdeke is, hogy a vizsgálat előtt alapos béltisztítás történjen. Ha székletdarabok borítják a vastagbél belső felszínét, akkor a vizsgálat eredménye megbízhatatlanná válik, a kóros kinövéseket pedig lehetetlen észrevenni, azokból mintát venni vagy eltávolítani őket.

A megfelelő béltisztítás módszerei

A bél tisztításának számos módja létezik: vannak olyanok, melyek több napot is igénybe vesznek, és olyanok is, amelyeket egy nappal a beavatkozás előtt kell elvégezni. Az, hogy egy- vagy kétnapos előkészítés mellett dönt az orvos, erősen függ a beteg általános állapotától. Egy idős szív- vagy vesebeteg esetében az egynapos előkészítés olyan terheléssel járhat, amit nem tolerálna a szervezete. Egy krónikus székrekedésben szenvedő beteg esetében pedig nem garantált a tökéletes tisztasági fog elérése az egynapos előkészítéssel. Ezekben az esetekben inkább a kétnapos tisztítást választjuk, javasoljuk.

Béltisztító diétával, vagy az egyre divatosabbá váló időszakos böjtökkel a salakanyag nagy része eltávolítható a bélből, de önmagában nem érhető el vele a vastagbéltükrözéshez szükséges kellő tisztasági fok. A vizsgálat előtti héten folyamatosan figyelni kell az étkezésre, és a vizsgálatot megelőző napon már csak áttetsző folyadékot szabad fogyasztani, ám a bél teljes tisztasága így sem érhető el diétával.

A vizsgálat előkészítésre ajánlott a béltisztító folyadékok használata, amelyeket elég a kolonoszkópia előtti napon (vagy bizonyos esetekben két napon, ha hosszabb előkészítést választott az orvos) bevenni, és néhány óra alatt hatékonyan megtisztítják a beleket. A béltisztító folyadékok gyorsaságának kulcsa, hogy enyhe hashajtó hatásuk van, így a bélsár több apró székletürítéssel távozik.

A régebbi oldatokkal szemben gyakran megfogalmazott probléma, hogy ízük kellemetlen, a szükséges elfogyasztandó hashajtó folyadék mennyisége jelentős (kb. 2 liter), ezen felül kell a hashajtás napján további legalább 3 liter körüli folyadékot meginni a hatás elérése érdekében,. Alkalmazásuk mellékhatásokkal jár és a páciens mindennapi életvitelét korlátozzák.

A mai béltisztítók gyorsan és hatékonyan tisztítják a belet, használatukkal a lehető legtöbb szennyeződés eltávolítható a bélfalról. Maga a hashajtó oldat mennyisége lényegesen kevesebb (kb. 2x1,5 dl oldat), de a kellő hatás eléréséhez jelenleg is szükséges a bőséges, legalább 2-3 liternyi folyadékfogyasztás a hashajtás napján. A folyadéknál lényeges szempont, hogy rostmentes és lehetőleg áttetsző, világos legyen. A víz mellett húsleves leve, szűrt alma- vagy szőlőlé teljesen alkalmas a feladatra, de áfonya- vagy céklalé már kevésbé.

Nagy előnyük, hogy ízük kellemes, használatuk során nem jelentkezik hányinger, hányás, robbanásszerűen fellépő hasmenés, ami megnehezíti a páciens felkészülését, vagy megakadályozza a munkában való megjelenését. Biztonságosak, akár gyermeknek is adhatóak.

További tudnivalók vastagbéltükrözésre készülve

WEBBeteg logoForrás: WEBBeteg összeállítás
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Verionika, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.