Mire figyeljen béltükrözés előtt? Felkészülés a kolonoszkópiára

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Annak érdekében, hogy minél hamarabb fény derüljön a vastagbélrákos megbetegedésekre, elengedhetetlenül fontos, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozók rendszeresen eljárjanak a szűrővizsgálatokra, mely béldaganatok esetében leggyakrabban vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) történik.

A kolonoszkópia során a szakember egy száloptikás kamerával áttekinti a bél felszínét és ott kóros elváltozásokat keres. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a bélfal tiszta, nincsenek rajta felrakódások, székletdarabok.

Béltükrözés előtti táplálkozás

Az ideális állapot elérése érdekében a páciensnek a vizsgálatot megelőző napokban változtatnia kell az étrendjén. Ez azt jelenti, hogy 5 nappal a beavatkozás előtt már kerülni kell az olyan gyümölcsök, zöldségek és egyéb élelmiszerek fogyasztását, melyek magokat tartalmaznak. Ilyen az uborka, a szőlő, a kivi, málna, az eper, a dinnye, a paradicsom, de a gabonaféléket tartalmazó müzli vagy a magvas kenyerek is.

Három nappal a kolonoszkópia előtt át kell térni a könnyű étrendre, ami nélkülözi a nehezen emészthető ételeket, például a gombát, a nyers zöldségeket, a vörös húsokat és a teljes kiőrlésű gabonaféléket is. Ezek helyett rizs, krumpli, puhára főtt héj nélküli zöldségek, párolt fehérhúsok és tészta fogyasztása javasolt.

A kolonoszkópiát megelőző napon reggelire már csak valami könnyűt szabad fogyasztani, az ebéd pedig legyen húsleves. A vizsgálathoz szükséges béltisztaság csak úgy érhető el, ha déltől már nem fogyaszt szilárd ételt, és kerüli a feketekávé, feketetea, a piros és a rostos gyümölcslevek fogyasztását.

A kolononapján nem szabad koplalni, mivel ez nagyon megterhelő a szervezet számára. Igaz, hogy ilyenkor szilárd táplálékot már tilos fogyasztani, de a szükséges kalóriát és folyadékot mindenképp pótolni kell. Erre a célra ajánlott a világos, átlátszó folyadékok fogyasztása. Ilyenek a gyümölcsteák, a gyógyteák, a szűrt almalé és a fehér szőlő leve, az izotóniás sportitalok, valamint a gyömbér és a tonik.

Szükséges laborvizsgálatok
Vastagbéltükrözés előtt szükséges friss (egy hónapon belüli) vérkép és INR érték, gyakran vesefunkciót és nézetnek mellé. Altatásban történő vizsgálat esetén EKG, altatóorvosi vizsgálat is szükséges.

Béltisztítás

A diéta pontos betartásával a bélfal nagy része megtisztul, de a tökéletes tisztaság és ezen keresztül a pontos diagnózis eléréséhez szükséges a béltisztító folyadék alkalmazása is. Nagyon fontos a jól megválasztott készítmény, hiszen alkalmazásával gyorsan és hatékonyan szeretnénk eltávolítani a bél faláról a megmaradt szennyeződést. Használata egyszerű, és ha a megfelelő béltisztítót választjuk, mellékhatás nélkül elvégezhető a tisztítás, a páciensnek kellemetlenséget nem okoz.

A diéta és a béltisztítók együttes alkalmazásával elkerülhető, hogy az apróbb felszíni eltérések, polipok észrevétlenül maradjanak, így a korai stádiumban lévő daganatos elváltozások időben felismerhetőek.

Tovább Miért fontos a megfelelő béltisztítás és mit kell tudni róla?

Gyógyszerszedés a béltükrözés előtt

A vizsgálat előtt tisztázni kell, milyen gyógyszereket szed a beteg. Egyes készítmények nem befolyásolják a vizsgálatot, azonban vannak olyan gyógyszerek, amiket el kell hagyni a beavatkozás előtt.

A leggyakrabban szedett gyógyszertípusokat emeljük ki:

  • A napi szinten szedett gyógyszerek többségét - mint pl. vérnyomáscsökkentők, koleszterinszintre ható készítmények, asztma ellenes szerek, gyomorvédők, pszichiátriai szerek - nyugodtan lehet szedni a szokott módon, nem kell kihagyni őket.
  • A vaspótló készítményeket legalább egy héttel a vizsgálat előtt el kell hagyni.
  • Cukorbetegség esetén a tablettás készítmények a megelőző napok diétája alatt szedhetőek, a hashajtás és a béltükrözés napján kihagyhatja.
  • Inzulin használat esetén gondozó diabetológus orvossal érdemes a vizsgálat előtt konzultálni, hogy szükséges-e az inzulin adagot módosítani, esetleg elhagyni az előkészület alatt.
  • Vérlemezke kitapadást gátló készítmények (clopidogrel hatóanyagú) legalább 10 nappal a vizsgálat előtt érdemes elhagyni. Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek mellett a legtöbb beavatkozás elvégezhető.
  • Vérhígítók: a régebbi, kumarin típusú készítményeket átlagosan a beavatkozás előtt 5 nappal, az újabb típusú (DOAC) készítményeket 48 órával a vizsgálat előtt érdemes elhagyni.

Ha csak diagnosztikus kolonoszkópiára kerül sor (tehát ha csak „szétnéznek” a vastagbélben, de semmi más nem törtétik), vagy ha biopszia (szövettani) mintavétel történik, akkor a lehetséges vérzéses szövődmény szempontjából alacsony rizikójú beavatkozásnak számít. Ezzel szemben, ha vastagbélpolipok eltávolítása is történik, a beavatkozás már magasabb vérzésrizikójú besorolást kap. Ez a beosztás a vérhígító gyógyszerek szedése miatt fontos. Elméletileg alacsony vérzésrizikójú beavatkozás vérhígító szedése mellett is elvégezhető lenne, azonban előre sose tudni, hogy kell-e polipot eltávolítani vagy sem, így vastagbéltükrözés előtt javasolt a vérhígítók elhagyása.

A vérhígító készítmények elhagyásakor mérlegelni kell a vérrög kialakulásának kockázatát és ha a kockázat magas, akkor bizonyos esetekben más típusú vérhígító (általában kis molekulasúlyú heparin, azaz LMWH) kezelés bevezetése szükséges azokra a napokra, amikor a gyógyszert nem szedi. Az LMWH-t a vizsgálat napján ne adja be. A tablettás vérhígítóra való visszaállásban mindenképp kérje háziorvosa segítségét!

Lásd még Véralvadásgátlás műtét során

További tudnivalók vastagbéltükrözésre készülve

Vastagbéltükrözés előtt beleegyező nyilatkozat aláírása szükséges, aminek hiányában a vizsgálat nem lenne elvégezhető. Kiskorú vagy korlátozott cselekvőképességű személy esetén szülő, törvényes képviselő meghatalmazása szükséges.

Dr. Dunás-Varga VeronikaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.