• Cukorbetegek előkészítése endoszkópos vizsgálatokra

    Szerző: diabetes.hu - Dr. Bakó Barnabás

    Magyarországon évente 125 endoszkópos munkahelyen körülbelül 330 000 endoszkópos vizsgálatot végeznek, ezek 15-20 százalékát cukorbetegeken. Az endoszkópos beavatkozások éhgyomorra történnek, az étkezés kimaradása vércukoresést provokálhat.

    Dr. Bakó Barnabás névjegy

    Dr. bakó BarnabásDr. Bakó Barnabás 1986-ban végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude eredménnyel. Az egyetemi évek után a B.-A.-Z. Megyei Kórház II. Belgyógyászatán kezdett el dolgozni, munkahelye azóta sem változott. 1991-ben belgyógyászatból, 1994-ben endokrinológiából tett szakvizsgát. 1998-ban szerezte meg a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést.

    A hipoglikémia megelőzhető, ha a tervezett vizsgálat előtt a beteg kellően alapos tájékoztatást kap. A betegoktatás idő hiányában gyakran elmarad, vagy nem terjed ki minden részletre, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

    Az endoszkópos vizsgálatok jelentősége

    Az endoszkópos vizsgálatok segítségével lehetővé válik a hasonló tüneteket előidéző gyomor-bélrendszeri betegségek elkülönítése. Például székletritmus-változást gyakran okoz diabéteszes neuropátia (a bélmozgást szabályozó idegek károsodása révén), de ugyanezt a tünetet látjuk vastagbéldaganat esetén is. A biztos elkülönítő diagnózishoz vastagbéltükrözés szükséges.

    A cukorbetegség ugyanakkor nehezítheti az endoszkópos vizsgálatok előkészítését: neuropátia okozta gyomorürülési zavarban előző napi ételmaradék zavarhatja meg a gyomortükrözést, a beidegzési zavar miatt lelassult bélműködés pedig a vastagbéltükrözést teheti nehezebbé. Egy klinikai tanulmányban a diabéteszes és a nem diabéteszes betegek előkészítésének eredményességét hasonlították össze vastagbéltükrözés előtt. Azt találták, hogy cukorbetegek körében csak 62 százalékos volt a megfelelő kitisztulás, szemben a nem diabéteszes egyének 97 százalékos arányával. Az elégtelen előkészítés miatt az esetek közel tizedében meg kellett ismételni a vizsgálatot.

    Hirdetés

    Cukorbetegekre vonatkozó általános szempontok

    Endoszkópos felvétel közben

    • A beteg jelezze diabéteszét, így lehetőség van a vizsgálatok sorában előrevenni.
    • A fokozott hipoglikémia-kockázat miatt szorosabb vércukorkontroll szükséges.
    • A beteg vigyen magával vércukormérőt és hipoglikémia elhárítására alkalmas élelmiszereket (szőlőcukor-tabletta, cukros üdítő).
    • Hipoglikémiára gyanús tünetek esetén mérje meg a vércukrát, és tájékoztassa erről az egészségügyi személyzetet.
    • Vércukorcsökkentő gyógyszereit és aznapra szánt reggelijét vigye magával (a vizsgálat után reggelizhet).

    Előkészítés az egyes endoszkópos vizsgálatok előtt

    Endoszkópos vizsgálatok

    Endoszkópos vizsgálatok során alkalom nyílik az üreges szervekbe történő betekintésre. A vizsgálat során az endoszkópot bevezetik a vizsgálandó területre és általa készítenek felvételeket. Diagnosztikai módszerek - Endoszkópos vizsgálatok

    Gyomortükrözés (gasztroszkópia)

    A gasztroszkópiára vonatkozó előkészítés általában a vizsgálat előtti napot nem érinti, a beteg nyugodtan vacsorázhat, ha lefekvés előtti (bedtime) inzulint kap, azt is beadhatja a szokásos dózisban. Gyomorürülési zavar klinikai tünetei esetén azonban indokolt lehet hosszabb éhgyomri periódus biztosítása, ez esetben a vizsgálat előtti napon a vacsora kihagyása javasolható. A gasztroszkópia éhgyomorra történik, emiatt a vizsgálat napján a beteg ne reggelizzen, vércukorcsökkentő tablettáit se vegye be. Ha inzulint kap, a rövid hatású inzulin kimarad, a reggeli bázisinzulinját beadhatja.

    Gasztroszkópos vizsgálat előtt a garatreflexek kikapcsolása céljából lidokaint tartalmazó sprayt alkalmaznak, amelynek a hatása körülbelül egy óra múlva szűnik meg, ezért ennyi időt várni kell az étkezéssel a vizsgálat befejezése után a félrenyelés veszélye miatt. Egy óra elteltével a beteg reggelizhet, gyógyszereit beveheti, ha étkezési inzulint kap, azt beadhatja.

    Elhúzódó vizsgálat esetén javasolt a reggeli étkezés kihagyása az étkezési inzulinnal együtt, mert a több órával megcsúsztatva beadott reggeli előtti inzulin átfedésbe kerül a déli inzulinnal. Az étkezési inzulinok közötti átfedésre akkor számíthatunk, ha a humán gyors hatású inzulinok beadása között 6 óránál rövidebb, az ultragyors inzulinanalógok beszúrása között 3-4 óránál kevesebb idő telik el.

    A cukorbetegek gondozása

    Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, legyen az 1-es típusú vagy 2-es típusú cukorbetegség, akkor az alkalmazott terápia mellett a betegnek fontos a folyamatos gondozás. Milyen vizsgálatokat, orvos-beteg találkozásokat sorolunk a a cukorbetegek gondozásának körébe? A cukorbetegek gondozása és az ajánlott vizsgálatok

    Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

    A vastagbél betegségeinek felderítésére a vastagbéltükrözés a legeredményesebb vizsgáló eljárás. A vizsgálat értékét nagymértékben ronthatja, ha a vastagbél előzetes tisztítása nem hozott megfelelő eredményt. A székletmaradványok megnehezítik a nyálkahártya megítélését, megnő egyes elváltozások fel nem ismerésének aránya, nagyobb a szövődmények esélye, hosszabb a vizsgálati idő, vagy akár lehetetlen elvégezni a beavatkozást.

    Diétás megszorítások: fontos, hogy a páciens a kolonoszkópia előtt több nappal már ne fogyasszon apró magvakat tartalmazó ételeket, gyümölcsöket, rostszegényen, bő folyadékbevitellel étkezzen.

    A vércukorcsökkentő gyógyszerek adagolása kolonoszkópia előtt módosításra szorul! A vizsgálat előtti napon ebédre már csak „üres” levest ehet a beteg, a vacsora kimarad, illetve a vizsgálat reggelén sem ehet a páciens. A kimaradó étkezések miatt fokozott hipoglikémia- rizikóval kell számolnunk, amelynek kivédése érdekében a vércukorcsökkentő gyógyszerek adagolása az alábbiak szerint módosítandó:

    Szájon át alkalmazott (orális) vércukorcsökkentő kezelés esetén fokozott hipoglikémia- kockázattal akkor kell számolnunk, ha a beteg szulfanilurea csoportba tartozó gyógyszert kap. Ezek a legrégebben alkalmazott, tablettás készítmények. Szulfanilurea csoportú gyógyszerek az alábbi felsorolt hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák: glibenclamid, gliclazid, gliquidon, glimepirid. A vizsgálat előtti napon a szulfanilurea típusú gyógyszer adagja felére csökkentendő! Valamennyi orális készítmény kihagyandó a vizsgálat reggelén, amikor a beteg éhgyomorra marad! Vércukorkontroll ajánlott a vizsgálat előtti napon 17 és 21 órakor, illetve a vizsgálat napján reggel.

    Endoszkópos felvételekNapi egyszeri bázisinzulinnal kiegészített tablettás kezelés (BOT) esetén a vizsgálat előtti napon a hosszú hatású inzulin dózisa megfelezendő, ugyanez vonatkozik a szulfanilureákra is!

    Napi kétszeri előkevert inzulint kapó beteg a vastagbéltükrözés előtti napon este a szokásos inzulindózisnak csak a felét adja be. Mivel a keverék inzulin gyors hatású komponenst is tartalmaz, az inzulinbeadás után 20-25 gramm szénhidrátot tartalmazó folyadék (2-2,5 dl gyümölcslé, nem színes cukros üdítő) elfogyasztása szükséges.

    Bázis-bólus kezelés esetén a kolonoszkópia előtti napon az esti, lefekvés előtti (bedtime) inzulin adagját felére javasolt csökkenteni! A vizsgálat előtti napon a vacsora kimarad, emiatt gyors hatású inzulin beadása nem javallt! Másik lehetőség, ha vacsoraidőben (18 óra körül) 20-30 százalékkal csökkentett adagú gyors hatású inzulint ad be a beteg, majd gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó folyadékot fogyaszt, 2-2,5 dl gyümölcslé, cukros üdítő formájában. (Az inzulindózis pontos megadásához vegyük figyelembe, hogy a cukros üdítők, illetve gyümölcslevek 100 ml-enként 10-12 g szénhidrátot tartalmaznak.) Későn befejeződő endoszkópos vizsgálat esetén a reggeli teljes elhagyása javasolt a reggeli rövid hatású inzulinnal együtt (kerülendő az elcsúsztatva beadott reggeli és a déli gyors hatású inzulinok közötti átfedés, ami hipoglikémiát provokálhat).

    Ajánlott folyadékbevitel a kolonoszkópos előkészítés során

    Cukormentes tea, víz, ásványvíz, tésztát nem tartalmazó leves, diétás (cukormentes, nem színes) üdítő az előkészítés során bármikor fogyasztható. A leggyakrabban alkalmazott polietilén-glikolos (PEG) előkészítés esetén a beteg 10-12 óra különbséggel 2-2 liter folyadékot iszik meg. Ennél nagyobb mérvű folyadékbevitelt nem forszírozunk (a betegek sem igénylik, bizonyos esetekben még az előírt előkészítő folyadék bevitele is nehézséget okoz). Ha a hashajtó készítmény kis mennyiségű (Fleet Phospho-soda, X-PREP-75 oldat, Picoprep), akkor a hasmenés okozta folyadékveszteség ellensúlyozására az előkészítés alatt 2-3 liter folyadék több részletben történő elfogyasztása ajánlott, ami egyben a jobb kitisztulást is segíti.

    A fenti ajánlások betartásával a hipoglikémia elkerülhető, az eredményes előkészítés pedig garantálja a sikeres vizsgálatot, rövidíti annak időtartamát. Ha az endoszkópos előkészítéssel kapcsolatosan kérdés merül fel, akkor kérjük ki a vizsgálatot elrendelő gasztroenterológus tanácsát! Ha a vércukorcsökkentő gyógyszerek dózismódosítása nem egyértelmű, akkor a diabetológiai gondozást végző orvostól javasolt útmutatást kérni.

     Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

    Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség borítókép

    Már 26. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

    Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

    Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

    (diabetes.hu - Dr. Bakó Barnabás)

    Módosítva: 2015.05.14 23:23, Megjelenés: 2015.05.14 23:23
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek

    Kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a közelünkben tartózkodó cukorbeteg hirtelen rosszul lesz. Mit kell ilyenkor tenni? A legtöbb ember megijed, pedig csak akkor tudunk hatékonyan segíteni, ha nem esünk pánikba.

    A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?

    Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy leesett a cukrom. Az alacsony vércukorszint a szervezetben reakciók egész láncát indítja be. A fejfájás, szédelgés, a koncentrációképesség romlásának jelei mind utalhatnak az alacsony vércukorszintre.

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia észlelésének zavara

    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.

    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzátartozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?

    Az 1-es típusú cukorbetegség szövődményei

    Az alacsony vércukorszint leggyakoribb oka gyermekkori cukorbetegségben az intenzív testmozgás, amennyiben ezt nem előzi meg a szénhidrát-, és energiabevitel növelése, illetve az inzulin adagjának csökkentése.

    Gyermek és diabétesz: szabad sportolni?

    Gyermekéről, aki igazi kis örökmozgó, nemrég derült ki, hogy cukorbeteg? Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogyan folytathatja továbbra is biztonságosan az eddigi sporttevékenységét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.