A vastagbél betegségei: gyulladások, jó- és rosszindulatú daganatok, IBS

Szerző: WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus hazánkban, így a felismerése, szűrése kiemelten fontos. Ezzel együtt is bélrendszerünket számos más betegség is fenyegeti, például a vastagbél gyulladása vagy az irritábilis bél szindróma is gyakran diagnosztizált betegség.

A vastagbél gyulladásos betegségei

A Crohn-betegség (Crohn-féle colitis) és a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) kialakulásának okait az orvostudomány még nem tisztázta, bár patogenezisében autoimmun megbetegedést, genetikai hajlam talaján kialakuló immunregulációs zavart, illetve infekció által kiváltott megbetegedéseket is feltételeznek. E betegségekben ismeretlen tényezők aktiválják a bélfal nyiroksejtjeit, gyulladásos mediátorok képződnek, melyek erózióval, szövetelhalással, és fekélyképződéssel járó lokális szöveti károsodást okoznak.

Ezeknek a bélbetegségeknek a diagnosztikáját és kezelését a belgyógyászati gasztroenterológiai szakrendelésen végzik. Amennyiben a betegség hosszú időn át fennáll, rosszindulatú elfajulásra is lehet akár számítani, azaz a gyulladás növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A gyulladásos bélbetegségekre hasi fájdalom és rendszeres hasmenés hívhatja fel a figyelmet, továbbá vérzés is kialakulhat.

Dohányosokban ritkábban fordul elő colitis ulcerosa, azonban a Chron-megbetegedés gyakoribb.

Vastagbél-diverticulosis

A vastagbél-divertikulosis esetén a vastagbél – elsősorban a rossz táplálkozási szokások miatt – kiöblösödik (diverticulum), mely több esetben akár gyulladások okozója is lehet. A folyamat során a bal oldali leszálló vastagbélben kis tasakocskák jönnek létre, melybe székletrögök kerülhetnek. Mivel ezek kiürülése nehézkes, a bélnyálkahártyát folyamatosan irritálják, gyulladást és vérzést okozhatnak. A tasakok ki is lyukadhatnak, és a többszöri gyulladás következtében hegek alakulnak ki, melyek szűkületet okoznak, megnehezítve a székelést.

A diverticulosis tünetei a hasi görcsök, a székelési nehézség, láz. A hagyományos belgyógyászati kezelésre nem reagáló esetekben műtéti megoldás szükséges, melynek során eltávolítják a beszűkült bélszakaszt, megoldva a bélfolytonosság helyreállítását. A műtét után végleges gyógyulásra lehet számítani.

A vastagbél daganatos betegségei

A daganatos megbetegedések második leggyakrabban előforduló fajtája a vastag- és végbéldaganat, amelynek gyakorisága a 40-50 éves korosztály körében egyre emelkedik. A vastagbél rosszindulatú daganatai polipokból, a vastagbél eleinte jóindulatú elváltozásaiból is kiindulhatnak. Ha ezeket nem fedezik fel időben, és nem kezelik, akkor elfajulhatnak és átalakulhatnak rosszindulatú daganattá. Nagyobb a rosszindulatú elfajulás veszélye, ha a polip a végbélnyíláshoz közelebb helyezkedik el. A vastagbélrák tünetei között a hasmenés és a székrekedés váltakozása, a széklet állagának megváltozása, a székletvér jelenléte szerepel, továbbá a fáradékonyság és az ok nélküli fogyás, esetleg éjszakai izzadás is előfordulhat.

Ez is érdekelheti A vastagbéldaganat szövettani típusai

A jóindulatú polipok igen sok embernél előfordulnak, nem minden esetben alakul ki belőlük rosszindulatú daganat. A lassan növekedő, apró, néhány mm-es kis előemelkedés a bél nyálkahártyájából azonban sokszor okozhat vérzést, mert a bél tartalma megsérti. A bizonyos méretet (20 mm) elért polip rosszindulatú elfajulást indíthat be. A polip úgynevezett nyél szakaszának (a bél nyálkahártyájával közvetlenül érintkező része) szövettani vizsgálata igen fontos, mert ha a polip fejrészében megindult valamilyen rosszindulatú átalakulás, de a nyél nem érintett, akkor megelégedhetünk a polip egyszerű eltávolításával. Ha a polipnyél daganatos, vagy olyan nagyságú, amit a béltükrözés során endoszkóppal nem lehet eltávolítani, akkor sebészi műtétre van szükség a bélszakasz eltávolításához.

Ez is érdekelheti Végbélpolip - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

Ez is érdekelheti Familiáris adenomatosus polyposis (FAP) - A vastagbél betegsége

A daganat terjedésében eltérő működést (vérellátás, nyirokúti működés) mutat a végbél és a vastagbél. Ezért fontos elkülöníteni a két szakaszt: a végbélnyílástól 16 cm-ig terjedő szakasz a végbél, ettől felfelé a vastagbél található.

A vastagbél daganatai esetén első lépés a műtét, az elsődleges daganat eltávolítása, majd kiegészítő daganatellenes gyógyszeres kezelés. Ha volt áttét, továbbra is folytatni kell a vizsgálatokat, és ez alapján kell eldönteni, hogy műtéti vagy egyéb ellátásra is szüksége van-e a betegnek. Végbéldaganatok esetén a kezelést sugárterápiával vagy gyógyszeres kémiai kezeléssel (kemoterápiával) ajánlott kezdeni. A műtétet a kezelés után 4-6 héttel végzik el, ezzel nagyon jó gyógyulási eredményt lehet elérni. A műtét során a legújabb technikai eszközök segítségével elérhető a záróizomnak és ezáltal a kontinenciának a megőrzése.

Ez is érdekelheti A vastagbélrák kezelése

Ez is érdekelheti A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

Milyen szövődmények léphetnek fel?

Vastagbéldaganat szövődményeként kialakulhat bélelzáródás. Ekkor műtéttel távolítják el a szűkületet okozó bélszakaszt, – amennyiben lehetséges – úgy, hogy ne kerüljön sor sztóma kialakítására. Ha ezt egy műtét alatt nem lehet megoldani, akkor a hasfalon kivezetik a vastagbelet. Egy újabb műtéttel a bélszakaszt vissza lehet vezetni. Ha a szűkítő daganatos bélszakaszt nem lehet eltávolítani, vagy megkerülő összeköttetés kialakítása sem lehetséges, a szűkületet megelőző ép vastagbélszakaszt a hason keresztül kivezetik, azaz sztóma képzése válik szükségessé.

Ha áttétképződést nem találtunk, a műtéti anyag részletes szövettani feldolgozásából állapítható meg, hogy szükséges-e a műtét után utókezelést alkalmazni vagy nem. Amennyiben szükséges, a műtét után 4-6 héttel indokolt megkezdeni. A vastagbélműtét igen komoly műtét, ami fizikailag megterheli a beteget. A lábadozási idő több hétbe kerül, és ha sztóma képzésére került a sor, akkor az ennek megfelelelő kezelése érdekében célszerű erre szakosodott nővérszolgálat segítségét, betanítását igénybe venni. A beteg tartós kezelésre és gondozásra szorul, és szükségesek a rendszeres ellenőrző vizsgálatok.

Ez is érdekelheti A sztóma ápolása, kezelése

Irritábilis bél szindróma

A görcsös hasi fájdalom, haspuffadás, a hasmenés és székrekedés váltakozása, a napi többszöri sürgető székelés az esetek jelentős részében nem vezethető vissza sem gyulladásra, sem fertőzésre, sem daganatos elváltozásra, hanem az úgynevezett irritábilis bél szindróma okozza. A gyakori betegség elsősorban a stresszes életvitellel, pszichés problémákkal és a helytelen életmóddal állnak összefüggésben. Mivel a tünetek alapján nehéz a megkülönböztetése más, komolyabb szervi betegségektől, érdemes gasztroenterológussal részletesen kivizsgáltatnia a huzamos ideig fennálló hasi panaszokat.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Időskori változások az...

A gasztrointesztinális rendszer működésének korfüggő változásai alapvetően a keringés - következményesen a szekréció és abszorpció, vagyis a...

Gyanús jelek a vastagbél...

A vastagbélben kialakuló divertikulumok, vagyis kis kitüremkedések a legkülönbözőbb panaszokhoz vezethetnek, és az 50 év feletti lakosság közel...

Áteresztő bél szindróma

Az áteresztő bél vagy szivárgó bél szindróma gyakran előforduló, kellemetlen tüneteket okozó kórkép.

Stressz és emésztőrendszer

Sokszor halljuk a betegektől: Mostanában nagyon stresszes vagyok, biztosan ezért vannak panaszaim... - Valóban, feszült élethelyzetekben gyakran...

A vastagbél-diverticulosis

A diverticulosis (divertikulumok kialakulása) a vastagbél kiöblösödése, a divertikulumok jellemzően apró, elvékonyodott falú, kitüremkedő tasakok a...

A gyulladásos bélbetegség...

Kutatások szerint a Crohn-betegség fokozza a vastagbélrák kockázatát, bár a fokozott kockázat ellenére a gyulladásos bélbetegségben szenvedők 90...

A vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt...

A vastagbél betegségeinek szűrése

Az ötven év feletti korosztály számára elérhetővé kell tenni a vastagbél daganatainak megelőzésére irányuló szűréseket. A székletminta...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.