• Végbélpolip - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Mi a végbélpolip? Milyen panaszokat okozhat? Mitől alakul ki? Cikkünkben választ kaphat ezekre a kérdésekre, illetve megtudhatja, hogy mik a további teendők abban az esetben, ha a szövettani vizsgálat eredménye szerint a polip jóindulatú.

    Mi a végbélpolip és mennyire gyakori?

    Az üreges szervek (pl. húgyhólyag, gyomor-béltraktus, méh) belsejét borító nyálkahártya kinövését nevezzük polipnak. A végbélpolipok a vastagbél utolsó szakaszát jelentő végbélben (rektum) képződnek, annak üregébe nőnek, domborodnak be. A vastag- és végbélpolipok nagyon gyakoriak: körülbelül a népesség 35 százalékánál fordulnak elő. Ritkán, de jelentkezhetnek 30 éves kor alatt is (többek között familiaris adenomatosus polyposis esetén), 60 éves kor felett viszont igen gyakoriak. A vastagbélpolipoknak több mint a fele a végbélben alakul ki. Különféle méretük és alakjuk (nyeles vagy széles alapú) lehet, kialakulhatnak önmagukban, de akár nagy számban is megjelenhetnek.

    Milyen panaszokat okozhat a végbélpolip? Mennyire veszélyes? Mindenképp el kell-e távolítani?

    A kisméretű végbélpolipok rendszerint nem okoznak panaszt, így vagy véletlenül, valamilyen más okból végzett béltükrözés (kolonoszkópia=vastagbéltükrözés, rektoszkópia=végbéltükrözés) során kerülnek felfedezésre, vagy egyáltalán nem is derül fény a létezésükre. Minél nagyobb a polip, annál nagyobb valószínűséggel és gyakrabban okoz tüneteket, így például hasmenést, nyákos székletet, amelyben vérnyomok is lehetnek, illetve enyhe hasfájást. A nagyon nagy méretű polipok beszűkíthetik a beleket, székrekedést és akár bélelzáródást is okozhatnak. Az erősen vérző polip akut veszélyt jelent, a vérezgető pedig hosszú távon vérszegénység (anémia) kialakulásához vezethet

    Végbélpolipműtét - Mire számíthatok?

    Az orvos válaszol Előrejegyeztek műtétre, de még várom a pontos időpontot. Próbáltam utánanézni részletesen ennek a betegségnek és műtétnek. Mi vár rám pontosan?
    Dr. Boros Miklós, sebész válasza

    A legnagyobb veszélyt azonban az jelenti, hogy a polipok bizonyos típusai idővel (kialakulásuktól számított néhány éven belül) a bélfalba mélyen behatoló rosszindulatú hám eredetű daganattá, úgynevezett karcinómává alakulhatnak. Az ún. adenoma például különösen hajlamos a rákos elfajulásra. A pontos diagnózis és a polipok időben történő eltávolítása ezért nagyon fontos. Azt, hogy pontosan melyik típusról van szó, csak szövettani vizsgálattal lehet megállapítani, ezért valamennyi polipot minden esetben teljes egészében el kell távolítani. A polipok eltávolítása rendszerint a béltükrözés során felfedezésükkor meg is történik. Ez az eljárás általában fájdalommentes. Csak a nagyon nagy méretű polipok eltávolításához van szükség műtétre.

    Hirdetés

    Mitől alakulhat ki a végbélpolip?

    Nyugat-Európában és az USA-ban a világ más részeihez viszonyítva különösen sokaknál fordul elő végbélpolip. Nyilvánvaló, hogy van összefüggés az étrend és a végbélpolipok kialakulása között. Feltételezik, hogy a magas zsírtartalmú, ám ballasztanyagokban (élelmi rostokban) szegény étrend hozzájárul a polipképződéshez, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás is kedvez a polipok kialakulásának, továbbá öröklött (genetikai) hajlam is szerepet játszhat megjelenésükben.

    Mire fog választ adni a szövettani vizsgálat?

    Az eltávolított polipokból minden esetben szövetmintákat vesznek, melyeket mikroszkóppal vizsgálnak meg. Így állapítják meg, hogy pontosan milyen típusú polipról van szó, illetve ezzel a vizsgálattal derül ki, hogy jó- vagy rosszindulatú-e az elváltozás. Ha a szövettani vizsgálat adenomát igazol, akkor ismételt béltükrözésre van szükség, hogy biztosan megtalálják az összes polipot és eltávolítsák valamennyit. Amennyiben rosszindulatú daganatot találnak, a daganat típusától függően választják meg a kezelést.

    Ha polipot találtak és jóindulatú

    Kiújulhatnak a polipok, később is képződhetnek?

    A polipok olykor visszanőhetnek, illetve a bél más területein is kialakulhatnak újabbak. Emiatt a polipok eltávolítását követően elengedhetetlenül fontos a kontrollvizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Milyen gyakran járjak szűrésre ezután?

    A polip típusától, méretétől, számától és a polip kiújulásának, valamint a karcinómává fajulás kockázatának mértékétől függően az orvos 2-6 hónap és 5 év között egyénre szabottan határozza meg a kontrollvizsgálatok intervallumát.

    Ha adenomát találtak, akkor annak típusától, méretétől és számától függően a következő táblázatban találja, hogy általában mikor ajánlják ismét az endoszkópos vizsgálaton való részvételt.

    Az adenoma mérete

    Típusa

    Száma

    Következő vizsgálat

    kisebb mint 1 cm

    tubuláris (nyeles)

    1-2

    5 év

    nagyobb mint 1 cm

    tubuláris (nyeles)

    mindegy

    3 év

    mindegy

    villosus (széles alapú)

    mindegy

    1-3 év

    mindegy

    mindegy

    több mint 3

    1-3 év

    Családi hajlam és/vagy több mint 10 polip esetén gyakoribb kontrollvizsgálatokra van szükség, egyénileg meghatározott indőintervallumokban, illetve minden esetben, ha orvosa úgy írja elő.

    Nem teljes egészükben eltávolított polipok esetében kb. 3-6 hónap múlva meg kell ismételni az endokszkópos vizsgálatot. Ha a szövettani vizsgálat eredménye szerint szövettúltengéses (hiperplasztikus) polipot találtak, akkor 5 év múlva szükséges a béltükrözést megismételni.

    Panasz vagy gyanú esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, természetesen nem kell megvárni az ajánlott kontoll időpontját, hiszen bármely polip rosszindulatúvá alakulhat vagy bármikor kiújulhat.

    A megadott kontollvizsgálati időintervallumok csak tájékoztató jellegűek, mindenkinél egyénre szabottan határozza meg orvosa az endoszkópos vizsgálaton való részvétel szükséges gyakoriságát.

    Fontos! Azonnal menjen vissza orvosához, ha a polip(ok) eltávolítása után a következő tünetek bármelyikét észleli:

    • hasfájás vagy egyéb fájdalmak
    • a hasfal megkeményedése
    • vérzés
    • láz
    • testsúlycsökkenés.

    Milyen életmódbeli változtatásokra van szükség?

    • Fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezésekre való átállás. Étrendjét egészséges élelmiszerekből állítsa össze, részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonaféléket, fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt. Csökkentse hús-, zsír- és cukorfogyasztását! Étrendje legyen zsírszegény, de ballasztanyagokban gazdag!
    • Javasolt a bőséges folyadékfogyasztás.
    • Ne dohányozzon!
    • Kerülje az alkoholfogyasztást!

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; medizin-netz.denetdoktor.atinternist-ahrensburg.de
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.03.31 13:11, Megjelenés: 2018.03.31 13:11
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?

    A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emésztési panaszokkal fordul, igen sok kérdést tehetnek fel a széklettel kapcsolatban, mely miatt senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát.

    Székletlazító készítmények

    A székrekedés megszüntetésére általában és elsősorban nem gyógyszeres módszerekkel ajánlott próbálkozni. Sajnos azonban néhány esetben nem kerülhető el gyógyszer alkalmazása. Mit érdemes tudnunk a székletlazító készítményekről?

    Végbélrák - A betegség kialakulása, első tünetei

    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.