• Végbélpolip - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Mi a végbélpolip? Milyen panaszokat okozhat? Mitől alakul ki? Cikkünkben választ kaphat ezekre a kérdésekre, illetve megtudhatja, hogy mik a további teendők abban az esetben, ha a szövettani vizsgálat eredménye szerint a polip jóindulatú.

    Mi a végbélpolip és mennyire gyakori?

    Az üreges szervek (pl. húgyhólyag, gyomor-béltraktus, méh) belsejét borító nyálkahártya kinövését nevezzük polipnak. A végbélpolipok a vastagbél utolsó szakaszát jelentő végbélben (rektum) képződnek, annak üregébe nőnek, domborodnak be. A vastag- és végbélpolipok nagyon gyakoriak: körülbelül a népesség 35 százalékánál fordulnak elő. Ritkán, de jelentkezhetnek 30 éves kor alatt is (többek között familiaris adenomatosus polyposis esetén), 60 éves kor felett viszont igen gyakoriak. A vastagbélpolipoknak több mint a fele a végbélben alakul ki. Különféle méretük és alakjuk (nyeles vagy széles alapú) lehet, kialakulhatnak önmagukban, de akár nagy számban is megjelenhetnek.

    Milyen panaszokat okozhat a végbélpolip? Mennyire veszélyes? Mindenképp el kell-e távolítani?

    A kisméretű végbélpolipok rendszerint nem okoznak panaszt, így vagy véletlenül, valamilyen más okból végzett béltükrözés (kolonoszkópia=vastagbéltükrözés, rektoszkópia=végbéltükrözés) során kerülnek felfedezésre, vagy egyáltalán nem is derül fény a létezésükre. Minél nagyobb a polip, annál nagyobb valószínűséggel és gyakrabban okoz tüneteket, így például hasmenést, nyákos székletet, amelyben vérnyomok is lehetnek, illetve enyhe hasfájást. A nagyon nagy méretű polipok beszűkíthetik a beleket, székrekedést és akár bélelzáródást is okozhatnak. Az erősen vérző polip akut veszélyt jelent, a vérezgető pedig hosszú távon vérszegénység (anémia) kialakulásához vezethet

    Végbélpolipműtét - Mire számíthatok?

    Az orvos válaszol Előrejegyeztek műtétre, de még várom a pontos időpontot. Próbáltam utánanézni részletesen ennek a betegségnek és műtétnek. Mi vár rám pontosan?
    Dr. Boros Miklós, sebész válasza

    A legnagyobb veszélyt azonban az jelenti, hogy a polipok bizonyos típusai idővel (kialakulásuktól számított néhány éven belül) a bélfalba mélyen behatoló rosszindulatú hám eredetű daganattá, úgynevezett karcinómává alakulhatnak. Az ún. adenoma például különösen hajlamos a rákos elfajulásra. A pontos diagnózis és a polipok időben történő eltávolítása ezért nagyon fontos. Azt, hogy pontosan melyik típusról van szó, csak szövettani vizsgálattal lehet megállapítani, ezért valamennyi polipot minden esetben teljes egészében el kell távolítani. A polipok eltávolítása rendszerint a béltükrözés során felfedezésükkor meg is történik. Ez az eljárás általában fájdalommentes. Csak a nagyon nagy méretű polipok eltávolításához van szükség műtétre.

    Hirdetés

    Mitől alakulhat ki a végbélpolip?

    Nyugat-Európában és az USA-ban a világ más részeihez viszonyítva különösen sokaknál fordul elő végbélpolip. Nyilvánvaló, hogy van összefüggés az étrend és a végbélpolipok kialakulása között. Feltételezik, hogy a magas zsírtartalmú, ám ballasztanyagokban (élelmi rostokban) szegény étrend hozzájárul a polipképződéshez, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás is kedvez a polipok kialakulásának, továbbá öröklött (genetikai) hajlam is szerepet játszhat megjelenésükben.

    Mire fog választ adni a szövettani vizsgálat?

    Az eltávolított polipokból minden esetben szövetmintákat vesznek, melyeket mikroszkóppal vizsgálnak meg. Így állapítják meg, hogy pontosan milyen típusú polipról van szó, illetve ezzel a vizsgálattal derül ki, hogy jó- vagy rosszindulatú-e az elváltozás. Ha a szövettani vizsgálat adenomát igazol, akkor ismételt béltükrözésre van szükség, hogy biztosan megtalálják az összes polipot és eltávolítsák valamennyit. Amennyiben rosszindulatú daganatot találnak, a daganat típusától függően választják meg a kezelést.

    Ha polipot találtak és jóindulatú

    Kiújulhatnak a polipok, később is képződhetnek?

    A polipok olykor visszanőhetnek, illetve a bél más területein is kialakulhatnak újabbak. Emiatt a polipok eltávolítását követően elengedhetetlenül fontos a kontrollvizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Milyen gyakran járjak szűrésre ezután?

    A polip típusától, méretétől, számától és a polip kiújulásának, valamint a karcinómává fajulás kockázatának mértékétől függően az orvos 2-6 hónap és 5 év között egyénre szabottan határozza meg a kontrollvizsgálatok intervallumát.

    Ha adenomát találtak, akkor annak típusától, méretétől és számától függően a következő táblázatban találja, hogy általában mikor ajánlják ismét az endoszkópos vizsgálaton való részvételt.

    Az adenoma mérete

    Típusa

    Száma

    Következő vizsgálat

    kisebb mint 1 cm

    tubuláris (nyeles)

    1-2

    5 év

    nagyobb mint 1 cm

    tubuláris (nyeles)

    mindegy

    3 év

    mindegy

    villosus (széles alapú)

    mindegy

    1-3 év

    mindegy

    mindegy

    több mint 3

    1-3 év

    Családi hajlam és/vagy több mint 10 polip esetén gyakoribb kontrollvizsgálatokra van szükség, egyénileg meghatározott indőintervallumokban, illetve minden esetben, ha orvosa úgy írja elő.

    Nem teljes egészükben eltávolított polipok esetében kb. 3-6 hónap múlva meg kell ismételni az endokszkópos vizsgálatot. Ha a szövettani vizsgálat eredménye szerint szövettúltengéses (hiperplasztikus) polipot találtak, akkor 5 év múlva szükséges a béltükrözést megismételni.

    Panasz vagy gyanú esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, természetesen nem kell megvárni az ajánlott kontoll időpontját, hiszen bármely polip rosszindulatúvá alakulhat vagy bármikor kiújulhat.

    A megadott kontollvizsgálati időintervallumok csak tájékoztató jellegűek, mindenkinél egyénre szabottan határozza meg orvosa az endoszkópos vizsgálaton való részvétel szükséges gyakoriságát.

    Fontos! Azonnal menjen vissza orvosához, ha a polip(ok) eltávolítása után a következő tünetek bármelyikét észleli:

    • hasfájás vagy egyéb fájdalmak
    • a hasfal megkeményedése
    • vérzés
    • láz
    • testsúlycsökkenés.

    Milyen életmódbeli változtatásokra van szükség?

    • Fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezésekre való átállás. Étrendjét egészséges élelmiszerekből állítsa össze, részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonaféléket, fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt. Csökkentse hús-, zsír- és cukorfogyasztását! Étrendje legyen zsírszegény, de ballasztanyagokban gazdag!
    • Javasolt a bőséges folyadékfogyasztás.
    • Ne dohányozzon!
    • Kerülje az alkoholfogyasztást!

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; medizin-netz.denetdoktor.atinternist-ahrensburg.de
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.03.31 13:11, Megjelenés: 2018.03.31 13:11
   • Cikkajánló

    COVID-19 - európai körkép

    COVID-19 - európai körkép

    WEBBeteg.hu

    Nem nagy a választék, ha Magyarországnál bizton- ságosabb úti célt keres valaki.

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

    Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

    Végbélrák - A betegség kialakulása, első tünetei

    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.