A colitis ulcerosa kezelése

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A colitis ulcerosa kezelése általában gyógyszeres vagy műtéti terápiából áll. A gyógyszeres kezelések célja a tünetek hátterében álló gyulladás csökkentése. Legjobb esetben ez nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem a betegség hosszú távú enyhüléséhez vezethet.

A téma cikkei
4/1 Mi a colitis ulcerosa?
4/2 Colitis ulcerosa - Mikor forduljunk orvoshoz?
4/3 A colitis ulcerosa kezelése
4/4 Életviteli tanácsok colitis ulcerosa esetén

Több gyógyszerosztály gyógyszereit lehet a colitis ulcerosa kezelésére alkalmazni. Vannak olyan készítmények, amelyek bizonyos betegeknél jól hatnak, másoknál egyáltalán nem. Éppen ezért időbe telhet az Ön számára megfelelő gyógyszer megtalálása. Mivel egyes gyógyszereknek súlyos mellékhatásai vannak, szükség lesz az Ön részvételére a kezelés kockázatának mérlegelésében.

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek

A gyulladásos bélbetegség kezelésének első lépcsőjét a gyulladáscsökkentők alkalmazása jelenti.

 • Sulfasalazin. A sulfasalazin hatásosan csökkenti a colitis ulcerosa tüneteit, de számos mellékhatása van, ide értve az émelygést, a hányást, a gyomorégést és a fejfájást. Ne szedje ezt a gyógyszert, hogyha Ön allergiás a sulfa csoportot tartalmazó gyógyszerekre.
 • Mesalamin és olsalazin. Ezeknek a gyógyszereknek kevesebb mellékhatása van, mint a sulfasalazinnak. A készítmények tabletta formájában, vagy a végbélen keresztül bejuttathatók végbélkúp, illetve beöntés formájában attól függően, hogy a vastagbél melyik szakaszát érinti a colitis ulcerosa. A mesalaminbeöntés a colitis ulcerosás betegek 80%-ának a tüneteit enyhítheti, ha a betegség a bal oldali leszálló vastagbélszakaszt és a végbelet érinti. Az olsalazin hasmenést okozhat, illetve fokozhat egyes esetekben.
 • Balsalazid. A mesalamin másik kiszerelési formája, a balsalazid a gyulladáscsökkentő gyógyszert közvetlenül a vastagbélbe juttatja. A gyógyszer, hasonló a sulfasalazinhoz, de egy kevésbé toxikus vivőanyag miatt kevesebb mellékhatást okoz.
 • Corticosteroidok. A corticosteroidok nagyon erős gyulladáscsökkentők, azonban számos mellékhatással rendelkeznek, használatukkal holdvilágszerű arc alakul ki, fokozódik a szőrnövekedés az arcon, továbbá éjszakai izzadás, alváshiány és hiperaktivitás jelentkezhet. A súlyosabb mellékhatások között megemlítendő a magas vérnyomás, a II. típusú cukorbetegség, a csontritkulás, a csonttörések, a katarakta és a fertőzésekkel szembeni csökkent védekezőképesség. Gyerekekben hosszú távú alkalmazásuk a növekedés visszamaradását idézheti elő.
  A corticosteroidok nem mindenkinél hatékonyak. Az orvosok általában akkor adják ezt a gyógyszert, hogyha Önnek súlyos gyulladásos bélbetegsége van, ami más kezelésre nem reagál. A corticosteroidokat nem szabad hosszú távon alkalmazni, éppen ezért 3-4 hónapra szokták felírni.

Ezek a gyógyszerek párhuzamosan együtt alkalmazhatók más gyógyszerekkel is. A corticosteroidokat az immunrendszer gátlásán keresztül ható gyógyszerekkel együtt alkalmazva például átmeneti tünetmentesség (remissio) alakulhat ki, amelyet az immunrendszert gátló gyógyszerek fenntarthatnak. Időnként orvosa steroid tartalmú beöntést írhat fel a leszálló vastagbélszakasz gyulladásának kezelésére. Ezeket szintén csak rövidtávon lehet használni.

Immunrendszer-szuppresszánsok

Ezek a gyógyszerek szintén csökkentik a gyulladást, azonban elsősorban az immunrendszer gátlásával, és nem közvetlenül a gyulladásnak a mérséklésével teszik. Mivel az immunrenszer-szupresszánsok hatékonyan kezelik a colitis ulcerosát, kutatók feltételezik, hogy az immunrendszer károsítja az emésztőrendszeri szöveteket az által, hogy fokozottan reagál a behatoló vírusokra, baktériumokra, sőt akár még a saját szövetekre is. Ha ezt a választ elnyomják, a gyulladás csökken.

 • Azathioprin és mercaptopurin. Ezeket a gyógyszereket hosszú évek óta alkalmazzák a Crohn-betegség kezelésére, de a colitis ulcerosa kezelésben játszott szerepüket még vizsgálják. Mivel az azathioprin és a mercaptopurin lassan fejti ki hatását, eleinte corticosteroidokkal kombinálják őket, majd idővel önmagukban is hatékonyakká válnak, kevesebb hosszú távú szövődmény mellett.
  Ezek a szövődmények többek között lehetnek allergiás reakciók, csontvelő működésének gátlása, fertőzéses megbetegedések kialakulása, a máj és a hasnyálmirigy gyulladása. Ha Ön ilyen gyógyszert szed, fontos, hogy rendszeresen keresse fel orvosát a mellékhatások időben történő felismerése végett.
 • Cyclosporin. Ez egy nagyon hatékony gyógyszer, amit csak más gyógyszerre nem reagáló betegek számára tartanak fent, illetve a súlyos colitis ulcerosában szenvedő betegek műtét előtti kezelésében alkalmaznak. Bizonyos esetekben a cyclosporin segítségével a műtét elodázható addig, amíg a beteg szervezete meg nem erősödik. Más esetekben addig kell szedni, amíg egy kevésbé toxikus gyógyszer hatása ki nem fejlődik. A cyclosporin egy-két hét alatt kezd el hatni, azonban a súlyos mellékhatásai - többek között vese- és májkárosodás, a végzetes kimenetelű fertőzéses megbetegedések és a limfóma - fokozott kockázata miatt orvosa valószínűleg meg fogja beszélni Önnel a kezelés előnyeit és hátrányait.
 • Infliximab. Ezt a gyógyszert speciálisan a mérsékelten súlyos-súlyos colitis ulcerosa kezelésére tartogatják, arra az esetre, ha a betegség más gyógyszerre nem reagál, vagy a szervezet nem tolerálja a többi gyógyszert. Hatását az immunrendszer által termelt fehérje, a tumor necrosis faktor semlegesítésével fejti ki. Az infliximab megkeresi a tumor necrosis faktort a véráramban, és semlegesíti, mielőtt az a bélrendszerben gyulladást idézne elő.
  Egyes szívelégtelenségben, sclerosis multiplexben szenvedő betegek, illetve korábban daganaton átesett betegek nem szedhetik az infiximabot. Ha Ön jelenleg infliximabot szed, beszéljen orvosával a lehetséges kockázatokról! A gyógyszert fokozott fertőzésveszéllyel, különösen tuberculosis kialakulásával hozták összefüggésbe. Fokozhatja továbbá a vérképzőszervi problémákat és a daganatok kialakulását is. Az infliximab szedése előtt szükség lesz egy mellkas röntgen végzésére vagy tuberculin bőrpróbára, hogy megállapítsák, hogy van-e szervezetében aktív tuberculosis.
  Tekintettel arra, hogy az infliximab egér fehérjét is tartalmaz, súlyos allergiás reakciót hozhat létre egyes betegekben, azonban ez a reakció akár a kezelés megkezdése után két héttel is jelentkezhet. Ha egyszer megkezdik az infliximab kezelést, akkor ez általában egy hosszú távú fenntartó terápia lesz, aminek hatékonysága idővel csökkenhet.

Egyéb gyógyszerek

A gyulladás kordában tartása mellett bizonyos gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében. A colitis ulcerosa súlyosságától függően orvosa az alábbiak közül javasolhat.

 • Hasfogók. A különböző rostkiegészítők, például a psyllium por vagy a metilcellulóz azáltal enyhítheti a hasmenéses panaszokat, hogy fokozza a széklet tömegét. Súlyosabb hasmenés esetén a loperamid lehet hatékony. Fokozott óvatossággal használja a hasfogókat, mert fokozzák a toxicus megacolon kialakulásának kockázatát!
 • Székletlazítók. Bizonyos esetekben a belek duzzadása beszűkítheti a vastagbelet, ezáltal székrekedést előidézve. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen székletlazítót kezdene szedni, mert még a vény nélkül kapható készítmények is túl erőteljesek lehetnek az Ön beleinek!
 • Fájdalomcsillapítók. A mérsékelt fájdalom csillapítására orvosa az acetaminophen szedését javasolja. Ne használjon aspirint, ibuprofent vagy naproxent, mert ezek valószínűleg rontani fogják a tüneteket.
 • Vaspótlás. Ha Önnek krónikus vérzése van, akkor vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A vaspótlás segítségével a vas raktárak szintje normalizálható, és csökkenthető az anaemia ezen formája, amennyiben a vérzést sikerült megszüntetni.
Nikotintapaszok
Ezek a tapaszok, amik ugyanolyanok, mint a dohányzásról leszokók által használt tapasz, egyes betegekben (különösen a korábban dohányzó betegeknél) rövid távú javulást eredményeznek a colitis ulcerosa fellángolásakor. Jelenleg még nem teljesen tisztázott és vitás, hogy hat-e a nikotin tapasz. Beszéljen orvosával, mielőtt kipróbálja ezt a kezelést! Semmiképp ne kezdjen el azonban dohányozni a colitis ulcerosa kezelésére! A dohányzás által okozott betegségek sokkal veszélyesebbek, mint a colitis ulcerosa tünetei.

Műtéti megoldás

Abban az esetben, ha az étrendi, életviteli változások, a gyógyszeres terápia és az egyéb kezelések nem enyhítik a tüneteit, orvosa műtétet javasolhat.

Műtéttel a colitis ulcerosa tünetei enyhíthetők, azonban ez gyakran a teljes vastagbél eltávolításával jár. Egy ilyen műtét után a hason képzett nyíláshoz egy kis zsákot csatlakoztatnak, amelyben a széklet gyűlhet (ileostoma). Kidolgoztak azonban egy másik eljárást, az ileoanalis anastomosist, ami feleslegessé teszi a zacskó használatát. Az eljárással a sebész létrehoz egy kis tasakot a vékonybél végső szakaszából, amit aztán közvetlenül hozzácsatlakoztat a végbélhez. Ezzel a normálishoz közelebb álló módon üríthető a széklet. Előfordulhat azonban, hogy naponta akár 5-7 alkalommal lesz nagyobb mennyiségű vizes széklete, mivel a székletből nem tud a víz a vastagbél szakaszokban visszaszívódni.

Ha Önnél szükséges a műtét, orvosa felvetheti, hogy ilesotomát vagy ileoanalis tasakot hozzanak-e létre. A colitis ulcerosás betegek körülbelül 25-40 százalékának idővel műtétre lesz szüksége.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

4/2 Mikor forduljunk orvoshoz? | 4/3 | 4/4 Életviteli tanácsok colitis ulcerosa esetén

Cikkajánló

Colitis ulcerosa
A colitis ulcerosa, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, ami az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár, jellegzetesen hasi fájdalom és hasmenés kíséri. A betegség befolyásolhatja a mindennapi életvitelt, és néha életveszélyes szövődményekhez vezethet.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.