Új betegségek a klímaváltozás miatt

Független Hírügynökség
megjelent:

A klíma melegedése miatt Európában gyakoribbak lesznek a rovarok és rágcsálók által terjesztett betegségek - erre a következtetésre jutottak az Európai unió közegészségügyi szakértői Stockholmban csütörtökön.

"A szakértők által prognosztizált környezeti és klímaváltozás, meg fogja változtatni Európában a rovarok, élősködők és rágcsálók által terjesztett betegségek kockázatát" - jelentette ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tanácskozása után a központ igazgatója, Jakab Zsuzsanna.

"Valószínűleg olyan helyeken is megjelenik majd a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás, sőt akár a chikungunya-láz is, ahol azelőtt sosem fordult elő" - tette hozzá Jakab Zsuzsa.

A chikungunya-láz Afrika, és Ázsia trópusi területein gyakori, a vírusát szúnyog terjeszti, a betegség 39 fokos lázzal és ízületi fájdalmakkal jár.

A chikungunya-láz tavaly már fel is bukkant Európában. Egy utazó Indiában fertőződött meg vele, majd Észak-Olaszországban megcsípte őt egy olyan szúnyog, amely képes a betegség kórokozóját terjeszteni. Ez a szúnyogfaj csak nemrég jelent meg Európában. Csaknem 250 ember esett ágynak. Szakértők szerint valószínűleg ez volt az elő példa egy trópusi betegség, nem trópusi területen való megjelenésére.

"Megbízható prognózisok szerint Európa klímája a jövőben melegebb és nedvesebb lesz. Ezek a változások hatással lesznek olyan betegségek terjesztőire, mint a nyugat-nílusi láz, a chikungunya-láz, sőt esetleg a dengue-láz vagy a Rift-völgyi láz" - áll a az EU közegészségügyi hivatalának nyilatkozatában.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás is gyorsan terjed Európában. Azokon a területeken, ahol ez a betegség honos, csaknem 400 százalékkal nőtt az előfordulások száma az elmúlt 30 évben.

Az EU közegészségügyi hivatala szerint az orvosoknak, a laboratóriumi dolgozóknak, fel kell készülniük az ilyen betegségekből, hogy időben felismerjék őket, mielőtt nagy járványokat okoznának.

A klímaváltozáson kívül a globalizáció, és a vele járó intenzív utazás, kereskedelem is növeli a rovarok, és rágcsálók terjesztette betegségek terjedését.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.