• Új betegségek a klímaváltozás miatt

    Szerző: Független Hírügynökség

    A klíma melegedése miatt Európában gyakoribbak lesznek a rovarok és rágcsálók által terjesztett betegségek - erre a következtetésre jutottak az Európai unió közegészségügyi szakértői Stockholmban csütörtökön.

    "A szakértők által prognosztizált környezeti és klímaváltozás, meg fogja változtatni Európában a rovarok, élősködők és rágcsálók által terjesztett betegségek kockázatát" - jelentette ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tanácskozása után a központ igazgatója, Jakab Zsuzsanna.

    "Valószínűleg olyan helyeken is megjelenik majd a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás, sőt akár a chikungunya-láz is, ahol azelőtt sosem fordult elő" - tette hozzá Jakab Zsuzsa.

    Hirdetés

    A chikungunya-láz Afrika, és Ázsia trópusi területein gyakori, a vírusát szúnyog terjeszti, a betegség 39 fokos lázzal és ízületi fájdalmakkal jár.

    A chikungunya-láz tavaly már fel is bukkant Európában. Egy utazó Indiában fertőződött meg vele, majd Észak-Olaszországban megcsípte őt egy olyan szúnyog, amely képes a betegség kórokozóját terjeszteni. Ez a szúnyogfaj csak nemrég jelent meg Európában. Csaknem 250 ember esett ágynak. Szakértők szerint valószínűleg ez volt az elő példa egy trópusi betegség, nem trópusi területen való megjelenésére.

    "Megbízható prognózisok szerint Európa klímája a jövőben melegebb és nedvesebb lesz. Ezek a változások hatással lesznek olyan betegségek terjesztőire, mint a nyugat-nílusi láz, a chikungunya-láz, sőt esetleg a dengue-láz vagy a Rift-völgyi láz" - áll a az EU közegészségügyi hivatalának nyilatkozatában.

    A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás is gyorsan terjed Európában. Azokon a területeken, ahol ez a betegség honos, csaknem 400 százalékkal nőtt az előfordulások száma az elmúlt 30 évben.

    Az EU közegészségügyi hivatala szerint az orvosoknak, a laboratóriumi dolgozóknak, fel kell készülniük az ilyen betegségekből, hogy időben felismerjék őket, mielőtt nagy járványokat okoznának.

    A klímaváltozáson kívül a globalizáció, és a vele járó intenzív utazás, kereskedelem is növeli a rovarok, és rágcsálók terjesztette betegségek terjedését.

    (FH)

    Módosítva: 2008.06.13 10:36, Megjelenés: 2008.06.13 10:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Vitiligo

    Vitiligo

    Dr. Csuth Ágnes

    Bármely életkorban, minden rasszban kialakulhat ez a bőrbetegség.

    Bőrápolás kisokos

    Bőrápolás kisokos

    Budai Allergiaközpont

    A száraz, érzékeny bőr ápolása még nagyobb odafigyelést igényel.

    Nyaralással járó veszélyek, melyek megelőzhetők

    A nyaralás minden család életében kellemes időtöltés lehet, amikor a szülők hosszabb szabadságot is ki tudnak venni, és szerencsés esetben utazásra, környezetváltozásra is lehetőség adódik. Erre azonban, anyagi okok miatt, sajnos egyre kevesebbeknek van módjuk.

    Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?

    Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.

    Fokozott szénanáthás tünetek fordulhatnak elő a klímaváltozás miatt

    Fokozott szénanáthás tünetek fordulhatnak elő a klímaváltozás miatt, és 2050-ig a parlagfű pollenjére allergiások száma 33 millióról 77 millióra növekedhet Európában - közölte a bécsi orvostudományi egyetem kutatócsoportja csütörtökön.

    A klímaváltozás hatása az egészségre

    A korábbi években a növények virágzása a pollennaptárban leírtak szerinti sorrendben követte egymást. A tavalyi és az idei évben azonban a megszokott rend felborult.

    Milyen betegségeket hoz a klímaváltozás?

    A hurrikánok egyre gyakoribb színrelépésével a társadalom figyelme is mindinkább a klímaváltozás felé fordul. A természeti környezetünkre gyakorolt negatív hatásairól már sok szó esett, azonban arról, hogy milyen mértékben veszélyezteti az egészségünket, kevesebbet hallani.

    A túlsúly környezetünknek is árthat

    A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elhízás összefüggésben áll a nagyobb üzemanyag-fogyasztással és élelmiszer többlettermeléssel, illetve ezek folyamodványaként a növekvő szén-dioxid és egyéb káros gázok kibocsátásával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA