Malária téma

COVID-19 - Mit tudunk jelenleg a klorokinról és hidroxi-klorokinról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Sok az információ és a hír a klorokinnal kapcsolatban, viszont annál kevesebb és ellentmondó az eddig megszerzett tudás mögötte.

Összefüggést találtak az amazónai erdőirtás és a malária terjedése között

MTI

Közvetlen összefüggést találtak amerikai tudósok az amazóniai erdőirtás és a szúnyogok terjesztette malária között: ahol sok erdőt irtottak ki, nagyobb volt a fertőzések száma.

Maláriagyógyszer előállítását segítő módszert dolgoztak ki erdélyi magyar kutatók

MTI

A Balog Adalbert, a Sapientia EMTE professzora és Domokos Erzsébet, a MOGYE adjunktusa vezetésével folyt kutatás eredményeit a világ egyik legidézettebb tudományos folyóiratában, a Frontiers in Plant Science-ben közölték.

A malária tünetei, kezelése és megelőzése

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien infektológus

A malária napjainkban is világszerte számos áldozatot követelő, trópusi körülmények között előforduló, szúnyogok által terjesztett fertőző megbetegedés. Neve ("rossz levegő") arra utal, hogy a megfigyelések a mocsarakhoz, azok környezetében előforduló párás, jellegzetes szagú levegőhöz kötötték a betegség kialakulását.

Dr. Jeney Viktória: A gyulladási folyamat feltérképezése

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Hemoglobin

A nőkért és a tudományért elnevezésű ösztöndíj szenior kategória díjazottja dr. Jeney Viktória, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének tudományos főmunkatársa, aki a módosult hemoglobin molekulák gyulladáskeltő hatását vizsgálja. Az elismeréséről, a nők a tudományban eltöltött szerepéről is beszélgettünk a Koraszülöttek Világnapján.

Magyarországon nincs meg a feltétel egy széles körű malária járványhoz

ÁNTSZ

Téves az a megállapítás, miszerint hazánkban malária veszélytől kellene tartani. Magyarországon a honi fertőződésre csekély az esély, mivel a malária kórokozóját hordozó szúnyogok nálunk nem élnek - esetleg akkor bukkanhatnak fel, ha repülőgépen behurcolják az országba. A betegség tömeges felbukkanására Magyarországon nem kell számítanunk, a malária megbetegedés járványos megjelenése gyakorlatilag kizárható.

Visszatérhet a malária Magyarországra

MTA

A globális felmelegedés egyik hatásaként ismét megjelenhet Magyarországon a fél évszázada felszámolt malária.

Fertőző betegségek kutatásáért hárman kapják az orvosi Nobel-díjat

MTI

A fertőző betegségek kutatása területén elért eredményeiért William C. Campbell ír, Omura Szatosi japán, illetve Juju Tu kínai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a Karolinska Intézetben Stockholmban.

Maláriában szenvedő migránst kezelnek Budapesten

MTI

Maláriával kezelnek egy afgán fiatalembert a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetben - hangzott el az M1 aktuális csatornán szerdán este.

Októberben kerülhet forgalomba a világ első maláriaellenes oltóanyaga

MTI/Reuters

Októbertől engedélyezhetik az illetékes nemzetközi szervek a világ első maláriaellenes oltóanyagának széles körű alkalmazását Afrikában, azt követően, hogy a klinikai próbák utolsó fázisa bebizonyította, a szer négy évre részleges védelmet nyújt gyermekeknek.