A legfontosabb kérdések a Zika-vírusról

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

Egyre nagyobb aggodalom övezi már Európában is a Zika-vírus terjedését, amely leginkább terhes nőkre jelent veszélyt. Az Egészségügyi Világszervezet február 1-jén tartott tanácskozása után globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika miatt. Mit kell tudni a vírusról? Magyarországon is tartanunk kell a fertőzéstől?

A Zika-vírus egy szúnyog által terjesztett betegség, melyet a szúnyogok Aedes fajai (ázsiai tigrisszúnyog és egyiptomi szúnyog) terjesztenek, ugyanazok, melyek a dengue-láz és chikungunya vírus terjesztéséért is felelősek. Ezek a szúnyogok leginkább a nappali órákban csípnek, azonban beltéri és kültéri körülmények között is túlélnek. A WHO szerint világszerte 3-4 millió embert fog érinteni a betegség, bár azt nem lehet előre megjósolni, mennyi idő alatt.

Bővebben Globális egészségügyi vészhelyzet a Zika-vírus miatt

Hol fordulhat elő a Zika-vírus?

Kutatók először 1947-ben, Ugandában, egy sárgalázat kutató projekt során rhesus majmokban találkoztak a vírussal. Néhány évvel később, 1952-ben azonosították az első emberi eseteket Ugandában és Tanzániában. Habár a legtöbb Zika-vírus fertőzést a trópusi területekről jelentették (pl. Brazília, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Francia Guayana), fennáll a lehetősége a fertőzésnek a trópusi éghajlattal rendelkező, mocsaras, magas hőmérsékletű városokban is, ahol magasabb a szegények aránya, pl. New Orleans, Houston.

Ugyanakkor már más területekről is jelentettek Zika-vírusos eseteket, így Afrika egyes részein, Ázsiában, Amerikában, Óceániában, de Európában is. Tekintettel arra, hogy a vírust terjesztő szúnyogfaj az egész világon megtalálható, a betegség valószínűleg újabb országokat is érinteni fog.

Tények a Zika-vírusról
 • A Zika-vírus esetek jellemzően a trópusi éghajlaton fordulnak elő.
 • Az USA-ban előforduló esetek trópusi utazáshoz kapcsolódnak.
 • A Zika fertőzés tünetei egy hétig tartanak.
 • A fertőzöttek többségénél nem jelentkeznek tünetek.
 • Nagyon ritka az olyan Zikavírus-fertőzés, mely kórházi kezelést igényel.
 • Az anyai Zika fertőzés és az újszülött mikrokefália közötti kapcsolatot még vizsgálják.
 • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés szoptatással átadható a gyermeknek.
 • Még nincs kezelési módszer a betegségre.
 • A megelőzés legfontosabb eleme a szúnyogcsípések kerülése.

Miről ismerhető fel a fertőzés?

A Zika-vírus tünetei nem jellegzetesek, a fertőzöttek 80%-a tünetmentes, akinél pedig a tünetek jelentkeznek, akár egy hétig is tarthatnak. A diagnózist általában vérteszt erősíti meg. A fertőzés csak ritkán olyan súlyos, hogy kórházi kezelést vonjon maga után, még ritkábban halálos kimenetelű.

A leggyakoribb tünetek:

 • láz
 • kiütés
 • ízületi- és izomfájdalom
 • kötőhártya-gyulladás
 • fejfájás
 • szem mögötti fájdalom
 • hányás
 • egyes esetekben Guillian-Barre szindrómát okoz a vírusfertőzés, mely egy olyan ritka, de súlyos autoimmun betegség, ami a központi idegrendszert érinti és bénulást is okozhat

Hogyan terjed a Zika-vírus?

Magyarországon is tartanunk kell a fertőzéstől?

Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, hiszen a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

Tudjon meg többet >>

A vírust elsősorban a világ szinte minden táján megtalálható szúnyogfaj (Aedes) terjeszti. Mivel a fertőzött betegek nagy része tünetmentes, akaratlanul ők is terjeszthetik a vírust. Ez azt jelenti, hogy a világ egyik részén megfertőzött beteg utazás során a világ másik részén élő szúnyogra terjesztheti át a vírust, ami majd tovább terjeszti azt.

A Zika szexuális úton is terjedhet, noha eddig még csak kevés betegről bizonyosodott be, hogy így fertőződött meg. Olyan esetről is beszámoltak már, ahol a vírust a beteg spermájában találták meg.

Feltételezések szerint a vírus fertőzött vérrel, így transzfúzióval is terjedhet. Az anyatejjel történő fertőződésről egyelőre nincsenek adatok, a szakemberek továbbra is a szoptatás folytatását javasolják.

Miért veszélyes a várandósokra a Zika?

Amennyiben egy terhes nő fertőződik meg a Zika-vírussal, fennáll a veszélye, hogy átadja a vírust a magzatnak. Feltételezések szerint a Zika felelős részben vagy teljesen a mikrokefália (kóros kisfejűség) és egyéb születési rendellenességek hirtelen növekedésének (közel 4000 eset ismert) a fertőzött területeken. A kutatók véleménye szerint a vírus a kismama véréből átjut a placentán át a magzatba, és megfertőzi azt. A fertőzés negatív hatást gyakorol a magzati agyfejlődésre, így a baba rendellenesen kicsi fejjel születik, mely betegséget mikrokefáliának nevezik.

Mikrokefália (kóros kifejűség)

Forrás: CDC A mikrokefália rövid élettartammal, többszörös fejlődési- és értelmi fogyatékossággal (pl. törpeség, arctorzulás, mentális retardáció, hiperaktivitás, görcsrohamok) járó súlyos betegség. A betegséget környezeti és genetikai tényezők is okozhatják, jelenleg nincs közvetlen kezelési módszer rá, de bizonyos kiegészítő terápiákkal és fejlesztéssel segíthető a csecsemő fejlődése.

Mi okozhatja még a mikrokefáliát?

A Zika emellett a központi idegrendszer egyéb területein is okozhat elváltozásokat, így látás- vagy halláskárosodást is.

Az egész terhesség alatt fennáll a magzati fertőződés kockázata?

A mikrokefália legnagyobb kockázatát az jelenti, ha az anya a terhesség első trimeszterében - amikor a legfontosabb agyfejlődési folyamatok történnek - fertőződik meg. Ugyanakkor a terhesség egész ideje alatt kerülni kell a Zika-vírussal fertőzött területekre való utazást!

Ha egy nő a Zikavírus-fertőzés után pár hónappal esik teherbe, a vírus károsíthatja a magzatot?

Nincs rá bizonyíték, hogy a vírus tovább él a szervezetben a betegség akut fázisa és annak elmúlása után.

Hogyan állapítható meg a fertőzés?

Akik Zika-vírussal fertőzött területen voltak, és a betegség tüneteit tapasztalják magukon, vizsgálatra kerülnek. Ehhez vért vesznek, amelyben a vírus genetikai alkotórészének jelenlétét tesztelik. A kutatók antitesteket is keresnek, melyet a szervezet a vírus ellen termel – ám az antitest tesztek hamis eredményt is adhatnak, ha a vizsgált személynek vannak hasonló, szúnyogok által terjesztett vírusok (pl. sárgaláz, dengue-láz) elleni antitestjei.

Ha a kismama amiatt aggódik, hogy a magzat megfertőződött-e, ultrahanggal vizsgálják vagy kérhet magzatvízvizsgálatot is.

Hogyan kezelhető a vírusfertőzés?

Jelen pillanatban a Zika-vírus ellen nem létezik hatásos kezelési módszer. A betegek számára az orvosok a következőket ajánlják:

 • pihenés
 • fokozott folyadékbevitel a kiszáradás megelőzésére
 • láz-és fájdalomcsillapítók alkalmazása

Ne használjon aszpirint vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő szert, amíg a dengue-lázat ki nem zárták, a vérzés veszélye miatt! Terhes nőknél a mikrokefália kizárása érdekében a magzati fejlődést és növekedést ajánlott 3-4 hetente vizsgálni.

Hogyan lehet védekezni a vírus ellen?

Mivel jelenleg nem létezik védőoltás a vírus ellen, a szúnyogcsípések megelőzése létfontosságú a fertőzés elkerülése érdekében.

Javasolt teendők, ha a fertőzött területre kell utaznia:

 • DEET, picaridin, IR335 vagy para-metán-diol, esetleg citrom vagy eukaliptusz olaj tartalmú rovarriasztó használata,
 • hosszú ujjú felsőrészek és hosszú nadrág viselése,
 • az ajtók- és ablakok szúnyoghálóval történő védelme,
 • ágy körüli szúnyogháló használata,
 • az állóvizes területek kerülése (mivel a szúnyog itt helyezi el petéit).

Terhes nők kerüljék a Zika-vírussal fertőzött országokba történő utazást.

Ide tartoznak a következők:

 • Közép- és Dél-Amerika: Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, El Salvador, Francia Guayana, Guatemala, Guayana, Honduras, Mexikó, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela
 • Karib térség: Barbados, Dominikai Köztársaság, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, Amerikai Virgin-szigetek
 • Óceánia: Szamoa
 • Afrika: Zöld-foki szigetek

Forrás: CDC

Mindenképpen beszéljen orvosával, ha a fent említett országok valamelyikébe kell utaznia, illetve ha onnan visszatérve a Zika-vírus tüneteit tapasztalja!

Bővebben Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozata a Zika-vírussal kapcsolatos intézkedésekről

Vakcina a Zika ellen?

Jelenleg nem létezik kifejezetten Zika-vírus elleni védőoltás. Általában mire egy vakcina az ötlettől a megvalósításig és alkalmazásig eljut, jellemzően 10-15 évet telik el. A GlaxoSmithKline megvalósíthatósági tanulmányok értékelésébe fogott annak érdekében, hogy megtudja, saját vakcina technológiájuk alkalmas-e a Zika-vírus ellen. Noha a Glaxo képviselője részleteket nem árult el, azt elmondta, hogy igyekeznek minél hamarabb végére járni a tanulmányok értékelésének.

Addig is a megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás: medicalhealthtoday.com, livescience.com, a kép forrása: CDC, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.