• A legfontosabb kérdések a Zika-vírusról

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    Egyre nagyobb aggodalom övezi már Európában is a Zika-vírus terjedését, amely leginkább terhes nőkre jelent veszélyt. Az Egészségügyi Világszervezet február 1-jén tartott tanácskozása után globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika miatt. Mit kell tudni a vírusról? Magyarországon is tartanunk kell a fertőzéstől?

    A Zika-vírus egy szúnyog által terjesztett betegség, melyet a szúnyogok Aedes fajai (ázsiai tigrisszúnyog és egyiptomi szúnyog) terjesztenek, ugyanazok, melyek a dengue-láz és chikungunya vírus terjesztéséért is felelősek. Ezek a szúnyogok leginkább a nappali órákban csípnek, azonban beltéri és kültéri körülmények között is túlélnek. A WHO szerint világszerte 3-4 millió embert fog érinteni a betegség, bár azt nem lehet előre megjósolni, mennyi idő alatt. 

    Bővebben  Globális egészségügyi vészhelyzet a Zika-vírus miatt

    Hol fordulhat elő a Zika-vírus?

    Kutatók először 1947-ben, Ugandában, egy sárgalázat kutató projekt során rhesus majmokban találkoztak a vírussal. Néhány évvel később, 1952-ben azonosították az első emberi eseteket Ugandában és Tanzániában. Habár a legtöbb Zika-vírus fertőzést a trópusi területekről jelentették (pl. Brazília, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Francia Guayana), fennáll a lehetősége a fertőzésnek a trópusi éghajlattal rendelkező, mocsaras, magas hőmérsékletű városokban is, ahol magasabb a szegények aránya, pl. New Orleans, Houston.

    Ugyanakkor már más területekről is jelentettek Zika-vírusos eseteket, így Afrika egyes részein, Ázsiában, Amerikában, Óceániában, de Európában is. Tekintettel arra, hogy a vírust terjesztő szúnyogfaj az egész világon megtalálható, a betegség valószínűleg újabb országokat is érinteni fog. 

    Hirdetés
    Tények a Zika-vírusról
    • A Zika-vírus esetek jellemzően a trópusi éghajlaton fordulnak elő.
    • Az USA-ban előforduló esetek trópusi utazáshoz kapcsolódnak.
    • A Zika fertőzés tünetei egy hétig tartanak.
    • A fertőzöttek többségénél nem jelentkeznek tünetek.
    • Nagyon ritka az olyan Zikavírus-fertőzés, mely kórházi kezelést igényel.
    • Az anyai Zika fertőzés és az újszülött mikrokefália közötti kapcsolatot még vizsgálják.
    • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés szoptatással átadható a gyermeknek.
    • Még nincs kezelési módszer a betegségre.
    • A megelőzés legfontosabb eleme a szúnyogcsípések kerülése.

    Miről ismerhető fel a fertőzés?

    A Zika-vírus tünetei nem jellegzetesek, a fertőzöttek 80%-a tünetmentes, akinél pedig a tünetek jelentkeznek, akár egy hétig is tarthatnak. A diagnózist általában vérteszt erősíti meg. A fertőzés csak ritkán olyan súlyos, hogy kórházi kezelést vonjon maga után, még ritkábban halálos kimenetelű.

    A leggyakoribb tünetek:

    • láz
    • kiütés
    • ízületi- és izomfájdalom
    • kötőhártya-gyulladás
    • fejfájás
    • szem mögötti fájdalom
    • hányás
    • egyes esetekben Guillian-Barre szindrómát okoz a vírusfertőzés, mely egy olyan ritka, de súlyos autoimmun betegség, ami a központi idegrendszert érinti és bénulást is okozhat

    Hogyan terjed a Zika-vírus?

    Magyarországon is tartanunk kell a fertőzéstől?

    Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, hiszen a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

    Tudjon meg többet >>

    A vírust elsősorban a világ szinte minden táján megtalálható szúnyogfaj (Aedes) terjeszti. Mivel a fertőzött betegek nagy része tünetmentes, akaratlanul ők is terjeszthetik a vírust. Ez azt jelenti, hogy a világ egyik részén megfertőzött beteg utazás során a világ másik részén élő szúnyogra terjesztheti át a vírust, ami majd tovább terjeszti azt.

    A Zika szexuális úton is terjedhet, noha eddig még csak kevés betegről bizonyosodott be, hogy így fertőződött meg. Olyan esetről is beszámoltak már, ahol a vírust a beteg spermájában találták meg.

    Feltételezések szerint a vírus fertőzött vérrel, így transzfúzióval is terjedhet. Az anyatejjel történő fertőződésről egyelőre nincsenek adatok, a szakemberek továbbra is a szoptatás folytatását javasolják.

    Miért veszélyes a várandósokra a Zika?

    Amennyiben egy terhes nő fertőződik meg a Zika-vírussal, fennáll a veszélye, hogy átadja a vírust a magzatnak. Feltételezések szerint a Zika felelős részben vagy teljesen a mikrokefália (kóros kisfejűség) és egyéb születési rendellenességek hirtelen növekedésének (közel 4000 eset ismert) a fertőzött területeken. A kutatók véleménye szerint a vírus a kismama véréből átjut a placentán át a magzatba, és megfertőzi azt. A fertőzés negatív hatást gyakorol a magzati agyfejlődésre, így a baba rendellenesen kicsi fejjel születik, mely betegséget mikrokefáliának nevezik.

    Mikrokefália (kóros kifejűség)

    Forrás: CDC A mikrokefália rövid élettartammal, többszörös fejlődési- és értelmi fogyatékossággal (pl. törpeség, arctorzulás, mentális retardáció, hiperaktivitás, görcsrohamok) járó súlyos betegség. A betegséget környezeti és genetikai tényezők is okozhatják, jelenleg nincs közvetlen kezelési módszer rá, de bizonyos kiegészítő terápiákkal és fejlesztéssel segíthető a csecsemő fejlődése.

    Mi okozhatja még a mikrokefáliát? >>

    A Zika emellett a központi idegrendszer egyéb területein is okozhat elváltozásokat, így látás- vagy halláskárosodást is.

    Az egész terhesség alatt fennáll a magzati fertőződés kockázata?

    A mikrokefália legnagyobb kockázatát az jelenti, ha az anya a terhesség első trimeszterében - amikor a legfontosabb agyfejlődési folyamatok történnek - fertőződik meg. Ugyanakkor a terhesség egész ideje alatt kerülni kell a Zika-vírussal fertőzött területekre való utazást!

    Ha egy nő a Zikavírus-fertőzés után pár hónappal esik teherbe, a vírus károsíthatja a magzatot?

    Nincs rá bizonyíték, hogy a vírus tovább él a szervezetben a betegség akut fázisa és annak elmúlása után.

    Hogyan állapítható meg a fertőzés?

    Akik Zika-vírussal fertőzött területen voltak, és a betegség tüneteit tapasztalják magukon, vizsgálatra kerülnek. Ehhez vért vesznek, amelyben a vírus genetikai alkotórészének jelenlétét tesztelik. A kutatók antitesteket is keresnek, melyet a szervezet a vírus ellen termel – ám az antitest tesztek hamis eredményt is adhatnak, ha a vizsgált személynek vannak hasonló, szúnyogok által terjesztett vírusok (pl. sárgaláz, dengue-láz) elleni antitestjei.

    Ha a kismama amiatt aggódik, hogy a magzat megfertőződött-e, ultrahanggal vizsgálják vagy kérhet magzatvízvizsgálatot is.

    Hogyan kezelhető a vírusfertőzés?

    Jelen pillanatban a Zika-vírus ellen nem létezik hatásos kezelési módszer. A betegek számára az orvosok a következőket ajánlják:

    • pihenés
    • fokozott folyadékbevitel a kiszáradás megelőzésére
    • láz-és fájdalomcsillapítók alkalmazása

    Ne használjon aszpirint vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő szert, amíg a dengue-lázat ki nem zárták, a vérzés veszélye miatt! Terhes nőknél a mikrokefália kizárása érdekében a magzati fejlődést és növekedést ajánlott 3-4 hetente vizsgálni.

    Hogyan lehet védekezni a vírus ellen?

    Mivel jelenleg nem létezik védőoltás a vírus ellen, a szúnyogcsípések megelőzése létfontosságú a fertőzés elkerülése érdekében.

    Javasolt teendők,  ha a fertőzött területre kell utaznia:

    • DEET, picaridin, IR335 vagy para-metán-diol, esetleg citrom vagy eukaliptusz olaj tartalmú rovarriasztó használata,
    • hosszú ujjú felsőrészek és hosszú nadrág viselése,
    • az ajtók- és ablakok szúnyoghálóval történő védelme,
    • ágy körüli szúnyogháló használata,
    • az állóvizes területek kerülése (mivel a szúnyog itt helyezi el petéit).

    Terhes nők kerüljék a Zika-vírussal fertőzött országokba történő utazást.

    Ide tartoznak a következők:

    • Közép- és Dél-Amerika: Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, El Salvador, Francia Guayana, Guatemala, Guayana, Honduras, Mexikó, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela
    • Karib térség: Barbados, Dominikai Köztársaság, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, Amerikai Virgin-szigetek
    • Óceánia: Szamoa
    • Afrika: Zöld-foki szigetek

        Forrás: CDC    

    Mindenképpen beszéljen orvosával, ha a fent említett országok valamelyikébe kell utaznia, illetve ha onnan visszatérve a Zika-vírus tüneteit tapasztalja!

    Bővebben Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozata a Zika-vírussal kapcsolatos intézkedésekről

    Vakcina a Zika ellen?

    Jelenleg nem létezik kifejezetten Zika-vírus elleni védőoltás. Általában mire egy vakcina az ötlettől a megvalósításig és alkalmazásig eljut, jellemzően 10-15 évet telik el. A GlaxoSmithKline megvalósíthatósági tanulmányok értékelésébe fogott annak érdekében, hogy megtudja, saját vakcina technológiájuk alkalmas-e a Zika-vírus ellen. Noha a Glaxo képviselője részleteket nem árult el, azt elmondta, hogy igyekeznek minél hamarabb végére járni a tanulmányok értékelésének.

    Addig is a megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás: medicalhealthtoday.com, livescience.com, a kép forrása: CDC, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)

    Módosítva: 2016.02.02 14:50, Megjelenés: 2016.02.02 14:50
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Hogyan maradjon fitt repülőgépes utazáskor is?

    Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a repüléssel összefüggésbe hozható problémát.

    Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

    A tömegközlekedésen való hosszabb utazás gyakran kimerítő, ám néhány egyszerű táplálkozási és folyadékfogyasztási tanácsot betartva sokkal élvezetesebbé teheti az utazást és frissen érkezhet meg úti céljához.

    Minden, amit jelenleg a Zika-vírusról tudni kell

    Hogyan terjed? Aki átesett a fertőzésen, védett lesz? Pontosan melyik szúnyog terjeszti? Van ellene védőoltás? A WEBBeteg összeszedte az összes információt, amit a Zika-vírus fertőzésről tudni lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.