Milyen betegségeket hoz a klímaváltozás?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A hurrikánok egyre gyakoribb színrelépésével a társadalom figyelme is mindinkább a klímaváltozás felé fordul. A természeti környezetünkre gyakorolt negatív hatásairól már sok szó esett, azonban arról, hogy milyen mértékben veszélyezteti az egészségünket, kevesebbet hallani.

Légúti betegségek

Az asztmás megbetegedések száma például 1980 óta megnégyszereződött az Egyesült Államokban. A legújabb kutatások szerint a szén-dioxid mennyiségének növekedése a parlagfüvet és egyes virágzó fákat az ésszerűség határain túlmenő pollentermelésre ösztönzi.

Némely talajgomba is a szokásosnál jóval több spórát termel a megnövekedett szén-dioxid hatására. Ezek az allergén anyagok a nagyvárosok levegőjében található gázolajrészecskéknek köszönhetően mélyen a tüdőnkben jutnak, így okozva akut és krónikus tüdőbetegségeket. Ez a jelenség a szén-dioxid növekvő jelenlétével egyre súlyosbodni fog.

Fertőző betegségek

Az állati közvetítéssel terjedő trópusi fertőző betegségek (dengue-láz, malária, álomkór, sárgaláz stb.) száma jelentősen megnő, mivel a magasabb hőmérséklet kedvez a kórokozókat terjesztő rovarok szaporodásának. Bár egy nagyfokú felmelegedéssel elvileg elképzelhető, hogy Magyarországon is megjelennek ezek a betegségek, jelenleg távol van annak a lehetősége, hogy hazánkban alkalmassá válnak a feltételek nagyobb trópusi járványok kialakulásához. Az ugyanakkor elképzelhető, hogy egyre több, magyar turisták által is látogatott területen jelennek meg ismét olyan betegségek, mint a malária vagy a sárgaláz.

A hasmenéses megbetegedések is összefüggésben vannak a klímaváltozással, mivel mind az árvíz, mind a szárazság növeli a bélrendszeri megbetegedések kockázatát. A WHO felmérése szerint a 2000-ben, a világban bekövetkezett hasmenéses megbetegedések 2,4 százaléka, a maláriás esetek 6 százaléka a klímaváltozás következménye.

Az enyhe telek miatt ugyan csökken a fagyhalálok száma, ám ugyanakkor ez megkönnyíti a rágcsálók áttelelését, szaporodását, miáltal megnövekszik az általuk terjesztett betegségek száma (például: agyvelőgyulladás, Lyme-kór).

A hőmérséklet emelkedésével a hőhullámok okozta szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve halálesetek is jelentősen megszaporodnak. Emellett az ételmérgezések, szalmonellózis is egyre gyakoribbá válnak.

További betegségek

Az ózonréteg csökkenésével megnövekszik a rosszindulatú bőrdaganatok (elsősorban a melanoma) száma, emellett nő a fényérzékenység, a kötőhártya-gyulladás és a szaruhártya-gyulladás előfordulása, gyakoribbak lesznek a szem daganatos megbetegedései.

Mindezek mellett meg kell említenünk a klímaváltozás élelmiszertermelésre gyakorolt hatásait, illetve az extrém időjárás miatti kitelepítések egészségügyi vonzatait is.

Mindezek fényében talán mindenki számára világossá válik, hogy az üvegházhatás csökkentése mindannyiunk közös feladata, a környezet védelmével pedig saját egészségünket is óvjuk.

WEBBeteg logó WEBBeteg
Cs. K., fordító; Forrás: British Medical Journal
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.