A chikungunya-láz

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori.

A chikungunya-láz tünetei

Tünetei alapján a chikungunya-lázat alig lehet megkülönböztetni egy másik trópusi betegségtől, a dengue-láztól. Szemben az utóbbival azonban inkább felnőtteket betegít meg.

A lázmenet jellegzetessége, hogy a fertőzés utáni napokban (egy héten belül) kialakuló láz néhány napon belül csökken, majd 3 nap múlva ismét emelkedésnek indul. A második lázhullámban jellemző a hidegrázás, erős ízületi duzzanat és fájdalom, sőt bőrkiütések is jelentkezhetnek. A láz igen magas, 39°C is lehet.

A betegség csak nagyon ritkán halálos kimenetelű, az esetek többségében a második hullámot követő 3-6 nap múlva megszűnnek a panaszok. Az esetek egy részében azonban a fájdalmak az akut állapot után akár egy évig is fennmaradhatnak.

Védekezés a chikungunya-láz ellen

A chikungunya-láz ellen jelenleg nem létezik hatékony gyógyszer és még nem elérhető a védőoltás sem. Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) 2023 novemberében engedélyezte 18 év felettiek számára az első vakcinát, ám a gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos kutatások még folytatódnak.

A megbetegedés ellen alapvetően a szúnyogcsípés elkerülését javasolják a járványügyi szakemberek. A hatóságok szúnyogirtással igyekeznek védekezni a fertőzést terjesztő szúnyogfajok ellen, a lakosságnak pedig szúnyogháló és szúnyogriasztó-szerek használata ajánlott.

A fertőzés alapvetően emberről emberre nem terjed, a beteg csak speciális esetekben fertőzhet meg másokat: pl. vérátömlesztéssel, vagy a várandós nő adhatja tovább magzatának.

További trópusi fertőző betegségek

A fertőzés földrajzi elterjedése

A betegség elnevezését egy szuahéli szóból nyerte, amelynek jelentése: "meggörnyesztő". Bár a XIX. század óta ismert, kórokozóját csak 1952-ben, az afrikai Tanzániában azonosították először. Az 1990-es évek második felében kiterjedt járványokat okozott a Szaharától délre elterülő afrikai területeken, az indiai szubkontinensen, és Délkelet-Ázsiában. 2005-ben és 2006-ban az Indiai-óceánban található francia Le Réunion szigetén robbanásszerűen terjedt el, és Indiában is tartósan jelen volt. Megjelent Közép-Amerikában, elsősorban a Karib-térségben is.

A szúnyogok szaporodásának megfelelően elsősorban az esős évszakban, illetve az azt követő hónapokban a legnagyobb az esély a fertőzésre.

A chikungunya-láz Európába is eljutott (2007-ben Olaszországba, ahol 250 ember betegedett meg, 2010-ben pedig Franciaországban okozott megbetegedéseket), azonban - valószínűleg a számára kedvezőtlen éghajlati viszonyok között - nem volt képes elterjedni.

(WEBBeteg összeállítás - Center for Disease Control and Prevention, Országos Epidemiológiai központ, Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.