Influenzavírust támadó molekula

Szerző: Független Hírügynökség

Egy kanadai gimnazista lány olyan új molekulát hozott létre, amely megköti az influenzavírust. A molekula alkalmas lehet az influenza diagnosztizálásra vagy esetleg megelőzésére is.

A 17 éves Maria Merziotis a Sanofi-Aventis gyógyszergyár BioTalent Challenge elnevezésű idei tehetségkutatási versenyén első díjat kapott a munkájáért. Ezzel részt vehet a hasonló nemzetközi BioGENEius Challenge-en, amelyet San Diego-ban tartanak júniusban.

A kanadai egészségügy-minisztérium már meg is kezdte a kislány molekulájának tesztelését, és az első eredmények alapján "ígéretesnek" minősítette diagnosztikai célra. Az influenzavírusok úgy támadják meg az emberi szervezet sejtjeit, hogy először hozzákapcsolódnak a sejtek felszínén található sziálsav molekulákhoz.

A kanadai gimnazista lány olyan sziálsav molekulát állított elő, amely szabadon lebeg, és alternatív receptor lehet a vírus számára. Vagyis a vírus inkább ehhez a szintetikus sziálsavhoz fog kapcsolódni, nem pedig az emberi sejtekhez.

A lány szerint a szintetikus sziálsavval ki lehetne mutatni, hogy melyik influenzatörzs okozta a fertőzést, sőt be lehetne avatkozni a fertőzés folyamatába, ha a mesterséges sziálsavat injekció vagy spray formájában beviszik a szervezetbe.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Hogyan lesz a megfázásból...

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés...

Tudnivalók az influenzavírusról

Az influenzaszezon rendszerint decembertől áprilisig tart. Ebben az időszakban járványok is kialakulhatnak, mivel az influenza vírusok igen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.