Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató - WEBBeteg
frissítve:

Az influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős részét érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

A vírusok leginkább a szemen és az orron keresztül jutnak be a szervezetünkbe

A megfázást okozó vírusok, a koronavírus és influenzavírusok egyaránt cseppfertőzéssel terjednek egyik emberről a másikra. A fertőzött váladék általában tüsszentéssel, köhögéssel vagy a beszéddel kerül a levegőbe, amelyet a másik személy belélegezhet, de a fertőzés terjedésének gyakori útja a váladékkal fertőzött tárgyak érintése is. Az influenzavírusok bármilyen felületen túlélnek legalább két vagy több órán keresztül.

Az influenzajárványok terjedését kifejezetten elősegítik a zsúfolt helyek, mint például a reggeli tömött buszok és metró járatok, ahol az emberek akarva-akaratlanul érintkeznek egymással. Mivel ezek az utazások elkerülhetetlenek, ezért érdemes inkább felkészülni rá és tudatosan viselkedni.

A legfontosabb tanács: érdemes a sokak által összefogdosott kapaszkodók megérintése után nem dörzsölni a szemünket vagy a szánk, orrunk közelébe nem emelni az esetlegesen fertőzött kezeinket.

A rendszeres és helyes kézmosás fontosságát nem lehet elégszer megemlíteni. Ajánlatos magunknál tartani alkoholos kézfertőtlenítőt (a legalább 60% alkoholtartalmú kendők megölik a kórokozókat) és alkalmazni a reggeli utazás után, valamint étkezések előtt.

Kutatás a tömegközlekedési eszközök szerepéről a járványban
A kutatók úgy vélik, hogy azok az emberek, akik többet használják a tömegközlekedést, hatszor nagyobb eséllyel kerülhetnek orvoshoz influenzaszerű panaszokkal, mint azok, akik nem utaznak tömegközlekedési eszközön. A koronavírus kapcsán végzett kutatás négyszeres rizikóról számolt be. Egy angliai kutatás eredményei szerint ugyanakkor az influenza szempontjából a legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik alkalmanként szállnak buszra vagy villamosra, míg a rendszeresen utazók mintha jobban védettek lennének a vírusok által okozott fertőzésektől. Az eredmény elfogadható, figyelembe véve azt a tényt, hogy nagyobb eséllyel alakul ki a szervezetben védettség a fertőzésekkel szemben, ha folyamatosan ki van téve a szervezet az egyes légúti fertőzést okozó vírusoknak.

Természetesen nem csak utazás során lehetünk kifejezetten kitéve a kórokozók terjedésének, hanem a gyakori érintésnek kitett felületek esetén is. A sokak által használt lift gombok, ajtó kilincsek vagy automaták éppen olyan fertőzőek lehetnek, mint egy tömegben töltött, néhány perces utazás. Tanácsos az általunk sokat megfogott tárgyakat (pl.: telefon, toll, pénztárca, kilincsek, billentyűzet) lefertőtleníteni a nap végén.

A fentieken túlmenően a szájmaszk az egyetlen védekezési módszer a védőoltáson kívül, ami védelmet nyújthat a körülöttünk állók fertőzött tüsszentésével szemben.

Tovább Ismerje meg az influenza tüneteit

Figyeljünk oda a repülőutak során is

A zsúfolt tömegközlekedési eszközökön túl a repülőgépek utasai is ki vannak téve az influenzafertőzéseknek a folyamatos belső légkeringtetésnek és a rendkívül alacsony páratartalomnak köszönhetően.

Kutatások magasabb megfázásos és influenzás előfordulási arányról számoltak be a repülőgéppel történő utazást követően, amit elsősorban a kabin alacsony páratartalmú levegőjének nyilvánítottak. A repülők általánosan 30 000 és 35 000 láb magasan repülnek, ahol a páratartalom 10% vagy még ennél is alacsonyabb. A száraz levegő rontja a nyálkahártya réteg természetes védekező rendszerének működését az orrunkban és a torkunkban, ezáltal könnyebb bejutást biztosít a kórokozóknak az orrgaratba - amely az orr és szájjárat találkozási pontja, és az influenzavírusok kedvelt megtelepedési felülete.

Éppen ezért fontos a bőséges folyadékfogyasztás járványos időszakban, valamint a repülő út előtt és közben is a nyálkahártyánk kiszáradásának elkerülése érdekében.

Tippek az influenzaszezon tünetmentes átvészeléséhez

Bizonyos rizikócsoportok esetében az influenzavírussal való megfertőződés kifejezett veszéllyel járhat, akár életet veszélyeztető tényező is lehet. Ezen esetekben különösen ajánlott a védőoltások használata, amellyel elkerülhető a fertőzés. Az idős korosztálynak, a meglévő vagy krónikus betegségekkel, legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél, valamint kismamáknál ajánlott a háziorvossal való konzultáció e célból.

Tovább Influenza elleni védőoltás - Kiknek érdemes beadatni?

A védőoltást leszámítva azonban nincs kellőan hatásos módszer, ami biztos védelmet biztosíthatna az influenzavírusok ellen, azonban a fertőzés kialakulásának esélyeit nagymértékben csökkenthetjük a tudatos és higiénikus magatartással.

Rendkívül fontos ebben az időszakban a megfelelő étkezés, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot jutassunk be, amely segíthet ellenállóbbá tenni a szervezetünket.

Higiéniai szempontból fontos, hogy tiszteletben tartsuk a környezetünket és tüsszentés, köhögés esetén eltakarjuk a szánkat, amit segít megelőzni mások megfertőződését.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a tünetek általánosan a fertőzést követően 1-2 nappal jelentkeznek, azonban ezen lappangó időszakban is képesek vagyunk terjeszteni a kórokozókat, anélkül hogy tudatában lennénk.

Tovább A nátha és influenza hatékony megelőzése

Laczikó Dorottya, klinikai kutató Forrás: WEBBeteg
NHS, BMC Infectious Diseases, University of Nottingham, 2011; vol 11: p 16., WebMD Medical Reference
Szerzőnk: Laczikó Dorottya, klinikai kutató

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.