• Gyógyvizek - Minden, amit tudni érdemes

    Szerző: medizona.hu

    Az életkor előrehaladtával a testmozgás mellett vagy helyett más módszerek is előtérbe kerülnek, ha az egészség megőrzése, a szervezet egyensúlyának fenntartása a cél. Ennek egyik módszere a fizioterápia. Természeti kincseink közül a gyógyvíz szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, így kellő tájékozódás után bátran élhetünk ezzel a lehetőséggel.

    A fizioterápiának, azaz a természet energiáinak felhasználásával történő gyógyításnak számos fajtája van. Ismert többek között a gyógytorna, a masszázs, a villanykezelés, a vízkúra, a lelki kezelés és a napfürdőzés, ám ezek mindegyikét kizárólag szakorvos irányításával, kúraszerűen érdemes végezni.

    Hirdetés

     

      Gyógyvizeinkről - Mikor alkalmazzuk, mikor ne?


    "A gyógyvizek kémiai és biológiai összetételük alapján fejtik ki jótékony hatásukat a különböző betegségekben: főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sportsérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban és idült bőrbetegségekben. Gyógyvizeinkről>>

    A jó szándék ellenére a gyógyítás e formái bizonyos esetekben kifejezetten károsak lehetnek. Ezért nem is javallottak például láz, szívelégtelenség, daganatos betegségek, egyes tüdőbetegségek (például TBC), nőknél pedig várandósság esetén. Ha az előbbiek valamelyike fennáll, semmi ilyen jellegű kezelésbe nem szabad belevágni.

    Vannak viszont egyéb gyógyító módszerek is. Mivel Magyarországon bőven találhatók gyógyvizek, és az ország területének mintegy negyven százalékán tárható fel termálvíz, kézenfekvő, hogy a természet kincseit is felhasználják a gyógyuláshoz: ennek hagyománya kétezer éves múltra tekint vissza.

    Ásványvíz- vagy gyógyvízminősítést aszerint kaphat egy adott forrás, hogy mennyi az ásványianyag-tartalma, és milyen gyógyító hatása van. Ennek megállapításához szakértők több évi tapasztalatára van szükség.

    A gyógyító hatású ásványvizeknek az összetételük szerint több fajtája is fellelhető az országban.

    Vannak meszes, alkalikus, kloridos, keserűvizek, vasas, kénes, jódos-brómos, radioaktív és egyszerű hévizek. Az alkalmazott módszerekről mindenkinek elsőként a külső kezelés, azaz a fürdőzés ugrik be, ám ugyanekkora jelentősége van a belső kúrának, azaz a gyógyvizek módszeres fogyasztásának is.

    A teljes cikk a betegség hátteréről és a szakértők tanácsairól tartalmi partnerünk, 
    a  portálon olvasható. 
    A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

    Módosítva: 2010.03.21 08:20, Megjelenés: 2010.03.21 08:20
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Alvászavar

    Alvászavar

    B. M., szakfordító

    Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

    A barátok szerepe

    A barátok szerepe

    Habis Melinda

    Az elszigeteltség fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

    Gyógyvizeinkről - Mikor alkalmazzuk, mikor ne?

    Magyarország geológiai és hidrogeológiai adottságainak köszönhetően termálvíz-nagyhatalom. Vizeinek gyógyító hatásait nemcsak hazánkban ismerik el, hanem szerte Európában is, és egyre több helyen csalogatják balneoterápiás szolgáltatásokkal a gyógyulni vágyókat.

    A szaunázás kockázatai - Milyen betegségek esetén legyünk elővigyázatosak?

    A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait többnyire ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata. Hogyan hat a szaunázás a légzőszervekre, a mozgásszervekre, a nemi szervekre, a hormonális rendszerünkre és a bőrbetegségekre?

    Iszapkezelések és ivókúrák

    Az iszapkezelések történhetnek szerves vagy szervetlen iszappal, egész testet érintő vagy részleges módon. A szerves iszapok esetén nem csupán a hőhatással és az iszap súlyából eredő hatással lehet számolni, hanem kémiai hatással is - a bőrön át felszívódó anyagok szervezetre gyakorolt hatásával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA