Gyógyvíz téma

Gyógyvizeinkről - Mikor alkalmazzuk, mikor ne?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - 2022-07-02 12:03
Gyógyvíz
Magyarország geológiai és hidrogeológiai adottságainak köszönhetően termálvizekben gazdag. Vizeinek gyógyító hatásait nemcsak hazánkban ismerik el, hanem szerte Európában is, és egyre több helyen csalogatják balneoterápiás szolgáltatásokkal a gyógyulni vágyókat.

Széchenyi Medical Spa, ahol élmény gyógyulni

Szponzorált tartalom - 2021-09-20 09:35
A Széchenyi gyógyfürdő évtizedek óta fogad gyógyulni és regenerálódni vágyó vendégeket. 2021 augusztusa óta már beutaló nélkül is lehetőségünk van igénybe venni a gyógykezeléseket. (x)

Iszapkezelések és ivókúrák

Springmed - Dr. Bender Tamás - 2021-07-02 04:03
Az iszapkezelések történhetnek szerves vagy szervetlen iszappal, egész testet érintő vagy részleges módon. A szerves iszapok esetén nem csupán a hőhatással és az iszap súlyából eredő hatással lehet számolni, hanem kémiai hatással is - a bőrön át felszívódó anyagok szervezetre gyakorolt hatásával.

Gyógyvíz a megelőzésért

Több mint TestŐr - 2019-01-30 11:08
Budapestet a fürdők városának is szokták nevezni. Az egyik legrégebbi fürdő pedig a Lukács Gyógyfürdő, ami nevét egy középkori Lukász nevű tulajdonosáról kapta. Vize nemcsak az ízületi panaszok enyhítésére alkalmas, de megelőzésre is ajánlott. Közkedvelt találkozóhelye volt a művésztársadalomnak, rendszeres vendég volt itt Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Örkény István, de Makk Károlynak és Kállai Ferencnek is a kedvenc pihenőhelyei közé tartozott.
A balneoterápia a gyógyvízben való fürdésből, a gyógyvíz inhalációjából és a gyógyvíz ivókúrából áll. Nemcsak a már kialakult ízületi vagy nőgyógyászati betegségeknél alkalmazzák, de mindezek megelőzésére is hatásos.

A gyógyfürdő segíti a sejtregenerálódást

Több mint TestŐr - 2018-08-14 15:29
Arról talán már mindenki hallott, hogy Magyarország nemcsak a vizekben, de gyógyvizekben is gazdag. De arról talán kevesebben, hogy milyen áldásos hatása van a gyógyvizeinknek a testünkre. Az alkáli-hidrogénkarbonátos víz jó hatással van a csontokra, az ízületekre és a nőgyógyászati betegségekre, de nemcsak a kialakult betegségekre alkalmas, hanem azok megelőzésre is hatásos.

A gyógyfürdő terápia a fiataloknak is ajánlott

Több mint TestŐr - 2018-08-09 13:02
Míg régen inkább csak az idősek látogatták a gyógyfürdőket, manapság egyre többen tapasztalják, hogy a gyógyvíz a betegségek megelőzésében is fontos és hatásos. Nemcsak ízületi problémák regenerálódására, vagy magának a betegségnek a megelőzésére alkalmas, de egyes gyógyvizeket nőgyógyászati problémákra is ajánlanak.

A gyógyfürdő segíti a sejtregenerálódást

Több mint TestŐr - 2018-07-23 10:07
Arról talán már mindenki hallott, hogy Magyarország nemcsak a vizekben, de gyógyvizekben is gazdag. De arról talán kevesebben, hogy milyen áldásos hatása van a gyógyvizeinknek a testünkre. Az alkáli-hidrogénkarbonátos víz jó hatással van a csontokra, az ízületekre, és a nőgyógyászati betegségekre, de nemcsak a kialakult betegségekre alkalmas, hanem azok megelőzésre is hatásos.
Nem csak a reumás panaszokra lehet gyógyír a gyógyvíz. A fiataloknál sokszor előforduló sportsérülések is könnyebben gyógyulnak speciális termálvízben. De olyan tapasztalatokat is feljegyeztek már, hogy a meddőség megszüntetésére is hatással lehet.
Vidéken elsőként Gyulán válik elérhetővé a Pető-módszer, erről írt alá megállapodást a Pető András Főiskola, a város önkormányzata és a Gyulai Várfürdő Kft. szerdán Budapesten - tájékoztatta a főiskola az MTI-t.

Tudta Ön gyógyvizeinkről?

itthon.hu - 2013-04-14 13:21
Magyarország igen gazdag termálvizekben, a világon hasonló adottságokkal csak Franciaország, Izland, Olaszország, Japán rendelkezik. Fürdőink számos bajunkra, betegségünkre nyújtanak gyógyírt.

Hogy működik a hévízi tó?

Támogatott tartalom - 2013-04-05 17:05
A hévízi tó és iszap jótékony hatásait már az ókori rómaiak is ismerték. Az évszázadok során az orvostudomány mind jobban megismerte gyógyhatásait, olyan kezelésekkel egészíti ki, amelyek hatékonyságát tovább növelik, így emelve gyógyerejét. A víz és iszap egyedi tulajdonságait felhasználó terápiák gyökerei egészen az 1700-as évek végéig nyúlnak vissza.(x)

Ortopédiai betegségek és fürdőkezelések

Dr. Gaál Veronika - 2013-01-15 15:40
Az ortopédiai szakrendeléseken a betegek legnagyobb százalékban az ízületi porckopással összefüggő, a gerincet és főként a nagyízületeket érintő (csípő, térd) életminőséget rontó fájdalom és mozgáskorlátozottság miatt jelennek meg. Az egyértelmű genetikai vagy alkati okok mellett sajnos nagy arányban a helytelen életmód, az elhízás áll az elváltozások hátterében. (x)

salvus gyógyviz

Orvos valaszol - Dr. Hangonyi Csilla - 2013-09-11 12:48
Tisztelt Doktor úr! Édesapám kronikus bronhitszben szenved, a következő gyógyszereket szedi Beredual N, Kodyum, Medrol, Sinbikort, Nebivolorpliva, sipriva, apo-Famotidin. A salvus gyógyviz jótékony hatásárol hallottam, milyen adagban lehet fogyaszt

Bázikus gyógyfürdő

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2013-07-04 22:41
Tisztelt Doktor/Nő/Úr! Magyarországon van-e HCO3+Na (szódabikarbóna) tartalmú gyógyfürdő? Sógornőm refluxos beteg és ilyen gyógyfürdőbe szeretne menni fürödni. Ha igen, hol van a fürdő? Lehet, hogy egy kicsit "balga" a kérdés, de megköszö

Reumatológia. Gyógyvíz?

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia - 2010-03-30 21:18
Tisztelt Dr.Úr/Nő! A következő kérdésem lenne, és még azt sem tudom, hogy igazából kinek is kellene feltennem: a gyógyvizes medencék hőfoka mindenhol minimum 34 fok.Nekem több betegségem van, köztük érbetegség is, 33-34 fokos vízben nekem már elpa