• Iszapkezelések és ivókúrák

    Szerző: Springmed - Dr. Bender Tamás

    Az iszapkezelések történhetnek szerves vagy szervetlen iszappal, egész testet érintő vagy részleges módon. A szerves iszapok esetén nem csupán a hőhatással és az iszap súlyából eredő hatással lehet számolni, hanem kémiai hatással is - a bőrön át felszívódó anyagok szervezetre gyakorolt hatásával.

    A hagyományos iszappakolás 42 oC-os iszappal történik, és a kezelés során az egész testet befedik. Ennek hatására kifejezett értágulat jön létre, mely anyagcsere-fokozó és fájdalomcsillapító hatással jár együtt. A meleg hatására az izmok ellazulnak, ezért a gyógymasszázs is hatásosabb lehet iszapfürdő után.

    Az iszappakolás hatására a folyadékgyülem és ízületi izzadmányok felszívódása fokozódik.

    Kezelhetünk egy-egy testrészt (pl. derekat, térdet, csípőt) is iszapkezeléssel.

    A részleges iszappakolások hatását gyógyszerek vagy gyógynövények hozzáadásával is lehet tovább fokozni.

    Hirdetés

    A szervetlen iszapkezelések egyik fajtája a parafangó-kezelés, melyet iszap és paraffin keverékével, általában gerinc- vagy ízületi végtagfájdalmak esetén végeznek.

    Iszapfürdő nem alkalmazható visszeresség és heveny gyulladásos megbetegedések esetén.

    Hazánkban az alábbi helyeken találhatók természetes gyógyiszapok:  

    • Alsópáhok (Zala megye) – természetes tőzeg gyógyiszap
    • Hajdúszoboszló (Hajdú-Bihar megye) – a városi gyógyfürdő
     iszapja
    • Hévíz (Zala megye) – Hévízi tó iszapja
    • Makó (Csongrád megae) – marosi iszap
    • Tiszasüly (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – kolopi iszap

    Ivókúrák szabályai - Milyen bántalmak esetén segíthet?

    A kúra általában 4-6 héten át tart, és napi 1-1,5 liter gyógyvíz elfogyasztását jelenti. A gyógyvizet étkezés előtt, apró kortyokban kell meginni, naponta 3 alkalommal. A megkezdett gyógyvizes palackot hűvös helyen kell tartani és két napon belül el kell fogyasztani. Kisebb mennyiségű fogyasztása hosszú távon is megengedett.

    • Nyelőcső, gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, valamint epebetegség esetén használatos ivókúrák végezhetők Csevice, Mira, Salvus, Igmándi, vizekkel. Egyszeri hashajtásra 3 gramm szulfáttartalmú vizet javaslunk hidegen, mert a hideg víz gyorsabban átmegy a gyomor-bél traktuson. A szénsavas ásványvizek már a szájüregben ingerlik a nyálmirigyeket és éhgyomorra fogyasztva fokozzák a gyomorsav-termelődést. Az alkalikus (szódabikarbónás) vizek fogyasztása étkezés előtt csökkenti a gyomornedv-termelődést, ezáltal csökkentik az éhségérzetet.
    • Légzőszervi panaszok (pl. krónikus légcsőgyulladás) esetén használhatunk Salvus vizet porlasztott formában, vagy befújóval. Külföldön, főleg Olaszországban és Németországban rendkívül nagy hagyományai vannak a garat, gége és tüdőbetegségek ily módon történő kezelésének.
    • Húgyúti megbetegedéseknél, főleg vesekőképződés megelőzésében is érdemes megpróbálni a gyógyvizeket (a kő összetételétől függően pl. kálciumtartalmú kövek esetén, magnéziumtartalmú ásványvíz-kúra javasolt; urát, xantin és cisztein-kövek oldására nátrium-bikarbonát-tartalmú ásványvíz fogyasztása ajánlott.)
    Ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz
    Amennyiben egy ásványvíz gyógyító hatással rendelkezik, a jogszabály alapján gyógyvízzé minősíthető. Ha hőmérséklete 30 °C alatti, hideg gyógyvíznek, ha a fölötti, hévíznek vagy termálvíznek nevezzük. A névhasználatot az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény 247. §-a (2) bekezdésének x) pontja, valamint a 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet alapján az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) engedélyezi.

    Ivókúrára alkalmazható ismertebb hazai gyógyvizeink

    • Csevice (Parádi gyógyvíz): hidrogén-karbonát-, szulfát-, szulfid- és lítiumtartalmú szénsavas gyógyvíz. Ajánlott: savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségek kezelésére, puffadás megszüntetésére, a légzőszervek idült gyulladásos megbetegedéseiben, vesekőképződés megelőzésére.
    • Mira (glaubersós ásványvíz): 70–80% glaubersót tartalmaz, mely világviszonylatban is egyedülállónak tekinthető. Gyógyhatása hasonló a Hunyadi János keserűvízéhez. Javasolt epekiválasztási, epeürülési panaszok, székrekedés kezelésére és újabb vizsgálatok szerint előnyös fogyókúra segítésére és az emelkedett vérzsír (triglicerid) csökkentésére is.
    • Ferenc József és Hunyadi János keserűvíz: A keserűvizek nátrium- és magnézim-szulfát-tartalmuk miatt hashajtó hatásúak. Előnyösen alkalmazhatók székrekedés, aranyér, epe- és májbetegségek kezelésére, fogyókúrák segítésére.
    • Salvus víz (alkáli hidrogén-karbonátos víz): összetétel: kálium, nátrium, hidrogén-karbonát, szulfát. Ajánlott gyomor- és nyombélfekély kezelésére, gyomorsav-túltengés, cukorbetegség kiegészítő kezelésére, refluxbetegség (gyomorsav-túltengés) okozta panaszok enyhítésére és felső légúti megbetegedések kezelésére.
    • Jódaqua: összetétel: alkáli halogén, jodid, metabórsav, metakovasav és nátrium. Ajánlott jódhiányos területeken, golyva, illetve terhességi golyva megelőzésére.

    Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok

    Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódokA kiadvány fülszövege: " Hazánk gyógyvizekben, hévizi forrásokban bővelkedő ország, olyannyira, hogy a világ első öt nagyhatalma közé sorolják e téren.
    Mégis - amellett, hogy számos gyógyfürdőkkel kapcsolatos könyv látott napvilágot, - a gyógyvizek és az ivókúrák hatásairól, illetve arról, hogy mely betegségre milyen típusú gyógyvíz vagy egyéb fizioterápiás gyógymód nyújthat segítséget, a lakosság további tájékoztatása elengedhetetlen.
    Ezt a hiányt kívánja pótolni a szerző, aki e könyvében a fizioterápiás gyógymódokat ismerteti meg az olvasókkal, mindezt fotókkal illusztrálva."

    Dr. Bender Tamás - Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok
    © Dr. Bender Tamás, 2008
    © SpringMed Kiadó, 2008
    Szakmai lektor: Dr. Bálint Géza
    A mozgásterápiás fejezetet írta: Dr. Kádas Éva gyógytornász
    SpringMed EGÉSZSÉGTÁR® sorozat
    Látogasson el a kiadó
    honlapjára és böngésszen a könyvek között
    www.springmed.hu

    (Dr. Bender Tamás)

    Módosítva: 2019.01.21 04:06, Megjelenés: 2018.01.07 05:21
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    Gyógyvizeinkről - Mikor alkalmazzuk, mikor ne?

    Magyarország geológiai és hidrogeológiai adottságainak köszönhetően termálvíz-nagyhatalom. Vizeinek gyógyító hatásait nemcsak hazánkban ismerik el, hanem szerte Európában is, és egyre több helyen csalogatják balneoterápiás szolgáltatásokkal a gyógyulni vágyókat.

    A szaunázás kockázatai - Milyen betegségek esetén legyünk elővigyázatosak?

    A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait többnyire ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata. Hogyan hat a szaunázás a légzőszervekre, a mozgásszervekre, a nemi szervekre, a hormonális rendszerünkre és a bőrbetegségekre?

    Iszapkezelések és ivókúrák

    Az iszapkezelések történhetnek szerves vagy szervetlen iszappal, egész testet érintő vagy részleges módon. A szerves iszapok esetén nem csupán a hőhatással és az iszap súlyából eredő hatással lehet számolni, hanem kémiai hatással is - a bőrön át felszívódó anyagok szervezetre gyakorolt hatásával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Inkontinencia?
    Kattintson, rendeljen most ingyenes postázással termékmintát a TENA Lady termékeiből.
    Hüvelyszárazság
    Gyakran már a szülést követően, akár néhány napon belül is jelentkezhet.
    Harc az ajakherpesz ellen
    Az ajkakon kifejlődő hólyagok mellett néhány kísérő tünet is kísérheti.
    COVID-19: hivatalos ajánlások
    Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások