• Szauna, sószoba, gyógyvizes melegvíz kezelt magas vérnyomással..

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy szükségem lenne egy kis információra. Édesanyámmal már kifizettünk egy welness hetet, de akkor még nem tudtuk ,hogy magas vérnyomásos. A vérnyomása kezelés nélkül 160/90 190/100 is volt. Tavaly még szaunáztunk gyógyfürdőztünk együtt a strandon nem lett baja. Most derült ki hogy magas a vérnyomása. Voltunk házi orvosnál felírták neki a covercard 5mg os vérnyomás csökkentőt most ezt szedi 4 napja reggel. Kérdezném, hogy beállított vérnyomással lehet e szaunázni, meleg gyógyvizet igénybe venni és sószobát használni? Be áll e a vérnyomása egy hónap alatt, most kb 130/75 150/80 maximum eddig a négy nap mérés alatt. Voltunk vérvételen a határ értékek mindenhol jók, kivéve kicsit magasabb a koleszterin, a cukor, és károsodott vese műkődés. Össz koleszterin 5,71 HDL 1,19 LDL3,90 cUKOR 6,64 VESE GFR EPI 73 Más értékek határon belüliek szinte középen. Kardiologiai kivizsgálás nem történt. Még annyit szeretnék megtudni, hogy a vesével van e teendő, kell e nefrológushoz menni, azt olvastam ,csak 6o alatt kezelik. Üdvözlet Köszönöm

        Dr. Molnár Dóra válasza a wellness témában

        Kedves Kérdező! A közös aktív pihenés mindenképpen jó dolog, és jót tesz majd az édesanyja egészségi állapotának is várhatóan. Elképzelhető, hogy rendeződik a vérnyomás pár hét alatt, de javaslom, hogy beszéljék meg a kezelőorvossal mi a teendő, ha fölmenne, vagy leesne a vérnyomás. A meleg víz és szauna használat során esetleg a bőr erek tágulásának hatására lemehet a vérnyomás, ami nem megfelelő folyadékbevitel esetén kifejezett lehet, és ez a létfontos szervekben keringési zavart okozhat. Ez inkább szauna használatkor jelentkezhet az időskori érfal-rugalmatlanságot is figyelembe véve. Bőrnek kellemes hőmérsékletű (általában 30-32C) gyógyvizes fürdőzés a helyileg javasolt ideig maximum, felügyelet mellett (együtt egy családtaggal például), jó általános közérzettel és a fürdőzés előtti normál vérnyomással nem ellenjavallt általában. Amennyiben rossz közérzet, szédülés jelentkezne, ki kell jönni a meleg vízből. A folyadékbevitel egyensúlyban tartására fokozottan érdemes figyelni. A vesefunkciós értékek ebben az életkorban teljesen megfelelőek, kb. 2 liter folyadékbevitelen kívül egyéb teendő ez alapján nincs. Ha más probléma nincs a vesével akkor időnkénti laboratóriumi kontrolltól eltekintve (amely során vércukor ellenőrzés is javasolt) más teendő nincs. A magasabb vérnyomás miatt még esetleg egy hasi ultrahang vizsgálat javasolt a vesék alakjának, méretének, esetleges eltérésének megítélésére. Az étrendben hozzáadott cukrot nem tartalmazó ételeket válasszon az édesanyja. Kellemes pihenést kívánok Önöknek. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. május 03., 21:01; Megválaszolva: 2019. május 06., 00:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: