Életmód kemoterápia, sugárterápia után

Kedves Dr. Tóth Judit! Mellműtét, majd nyirokcsomó műtét után kemoterápiás, és sugárterápiás kezelésen vagyok túl. Az utolsó sugárkezelés 2015.április végén volt. Júniusban nyaralást tervezünk tengerpartra, majd termálfürdőbe. Hogyan, mennyit és mikor napozhatok? A termálvizes strandon milyen hőmérsékletű medencében fürödhetek? A gyógyvíz esetében a víz hőmérséklete, vagy az összetétele, illetve mind a kettő okozhat problémát? Köszönöm szépen!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza gyógyfürdő, napozás témában

Kedves Kérdező!

Nagyon összetett, amit kérdez.

A sugárkezelést követően a legmodernebb technikák ellenére is éri sugárterhelés a bőrt, kipirosodik, a mélyebb rétegekben létrejöhet enyhe, vagy súlyosabb nyirok-keringési zavar. Emiatt a bőr sokkal esendőbb, sérülékenyebb. Az újabb fizikai ártalmat jelentő napozás nem előnyös, különösen 1-2 hónappal a sugárkezelés befejezését követően. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a direkt napsugárzás egyéb bőrterületeknek sem előnyös, fényvédő krémekkel csökkenthető a rizikó, de a magam részéről ebben az esetben még ekkor sem javasolnám.

Kicsit emelkedik a rizikó a bakteriális felülfertőződésre is, ami a felázott bőrfelületen még könnyebben kialakul.

A válaszom egyik része is ez a gyógyvizekkel kapcsolatos kérdésére.

A gyógyvizekben fürdeni daganatos betegségben nem igazán javasolt más okok miatt sem, mivel megváltoztatja nyirokkeringést. Ez előnytelen lehet bizonyos esetekben.

Mindezek ellenére megértem a kérdését, és azt, hogy igyekszik maga mögött hagyni a betegségét és az ezzel járó tortúrákat, de türelemre inteném.

A tengerparton és a gyógyfürdőben is "öregesen" pihengessen, kapcsolódjon ki, élvezze a nyugalmat és töltődjön fel pozitív gondolatokkal.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. május 22., 20:40; Megválaszolva: 2015. május 26., 19:09
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Emlő műtéten estem át
2013-ban csonkolásos, majd 2014 januárjában bal emlő eltávolitásom volt. Most termelvizes fürdőbe (gyógyfürdő? ) mennénk, meg a nyáron is...
Laborérték TPA tumormarker
Keserű íz érzése kemoterápia és...
Nagypapám ct lelete
Tisztelt Doktornő! Nagypapám 82 éves, korábban prosztatarákos, de azt hormonkezeléssel jól viselte. Most volt ct vizsgálata és szeretném ha mondana...
Lelet értelmezése