Mi történt 2010-ben?

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legjelentősebb történéseket a 2010-es évből. A WEBBeteg legnépszerűbb cikkei 2010-ben.

Az óév számokban a WEBBetegen

A WEBBeteg legnépszerűbb cikkei 2010-ben:

Az email-ben leggyakrabban ajánlott WEBBeteg cikkek 2010-ben:

A legtöbbet kommentált írások a WEBBetegen 2010-ben:

Vörösiszap katasztrófa Magyarországon

A kárenyhítés munkái

2010. október 4. - Vörösiszap árasztott három Veszprém megyei települést (Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely), áttörve az ajkai tározó gátját. A 700.000 m3 vörösiszap kiömlése következtében tíz ember meghalt, több mint 150-en megsérültek. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az Ajkai kistérségben. A vörösiszap nem mérgező, de a benne levő maradék nátronlúgtartalom miatt veszélyes anyag.

A tragédia rövid- és hosszútávú veszélyeiről itt olvashat bővebben Iszapömlés: A tiszai ciánszennyezéshez hasonló mértékű katasztrófa?

Vulkáni hamu Európa felett

Eyjafjalla vulkán

2010. április 15. Az izlandi Eyjafjalla vulkán kitörése Európa nagy részén megbénította a légi forgalmat. Egymás után irányították el az érkező gépeket és törölték az induló járatokat a skandináviai repülőtereken és Nagy-Britanniában, több ország légterét teljesen lezárták. Járatokat törölt a Malév is. A vulkáni hamu bizonyos kitöréstípusok során a kráterből a légtérbe kerülő, 2 mm-nél kisebb átmérőjű kőzetdarabok, üvegszerű kristályok és apró magma szemcsék gyűjtőneve.

A vulkáni hamu hatása az egészségre

Magyar győzelem a Double Decatriathlon World Challenge

Szőnyi Ferenc

2010. december - Egy magyar versenyző, Szőnyi Ferenc nyerte meg a Mexico double deca ironman nevet viselő versenyt, ahol az Ironman-versenyek távjának hússzorosát teljesítette. Elsőként szakította át a célszalagot, és abban is első volt, hogy eddig egy magyar sem volt képes erre. A világon is mindössze csak négyen mondhatják el ezt magukról rajta kívül.

A versenyzők 76 kilométert úsztak, 3600 kilométert kerékpároztak és 844 kilométert futottak, már aki képes volt ezeknek az irdatlan számoknak a teljesítésére. A WEBBeteg Dr. Pavlik Gábort, a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium elnökét kérdezte arról, hogyan lehet a szervezetet felkészíteni egy ilyen horderejű megmérettetésre, illetve milyen kockázatai vannak a versenynek: Hol a teljesítőképesség határa?

Portálunk interjút készített a hihetetlen eredményt elérő Szőnyi Ferenccel: Szőnyi Ferenc: "Ultratriatlonban ez a csúcs!"

Családirtás, öngyilkosság - Tragédiák 2010-ben

  • 2010. augusztus 19. Tragádia Ácson: Először élettársát, majd annak két gyermekét ölte meg az a 28 éves férfi, aki ezt követően önmagával is végzett a Komárom-Esztergom megyei Ácson. A férfi megvárta, míg a család aludni megy, ez után ölte meg a nőt 12 késszúrással. A helyszíni szemle alapján az áldozat felébredt és megpróbált védekezni. Az elkövető ezt követően átment egy másik szobába, ahol a gyerekek aludtak, és velük is végzett. Az egyik kisfiú testén 30, a másikon 50 szúrásnyomot találtak. Végezetül a férfi megfürdött, tiszta ruhát vett, és felakasztotta magát. A tragédia lehetséges pszichés háttere: Ácsi családi tragédia - mit tehetünk, hogy ne ismétlődjön meg?
  • 2010. március Tragédia Tényőn: Másfél hónapja pszichiáterhez járt az a 36 éves tényői férfi, aki hétfő reggel elkészítette a reggelit feleségének és két kislányának, majd egy baltával a két gyerekre sújtott le, s a feleségére támadt, aki - nem számítva erre - nem is védekezett. Ezután a férfi az egyik gyerekszobába vonszolta a holttesteket, paplanokkal betakargatta őket, aztán a keze ügyébe került késsel felvágta az ereit, szívtájon szúrta magát. Lement a garázsba, és egy motoros fűrésszel elvágta a saját torkát. Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?

(WEBBeteg összeállítás)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.