• Megelőzhető tragédiák? - Társadalmi agresszió és pszichés betegségek

    Szerző: MTI

    A társadalmi problémák önmagukban is növelik a pszichiátriai megbetegedések lehetőségét. Megfigyelhető, hogy amennyiben egy társadalomban nő az agressziószint, azzal párhuzamosan a pszichiátriai betegeknél is növekszik az agresszió.

    A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők.

    Hirdetés

    Kurimay Tamást annak kapcsán kereste meg szerdán az MTI, hogy elmúlt időszakban több olyan bűncselekmény történt, amelynek elkövetőjével szemben felmerült beszámíthatóságának kérdése. Hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn irtotta ki családját egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi, aki önmagával is végzett.

     Stressz teszt
    Tesztelje magát, mennyire stresszes Ön!  Stressz teszt>>
    A pszichiáter szerint a mentális betegellátás az egészségügyön belül indokolatlanul hátrányos helyzetben van Magyarországon; a pszichiátriai gondozók finanszírozása tíz év alatt egynegyedére csökkent, alacsony az ezen területen dolgozó orvosok és szakasszisztensek bérezése, illetve rezidensnek is kevés orvos jelentkezik.

    Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) a korszerűtlenségére hivatkozva szüntették meg, ami Kurimay Tamás szerint egy "nagyon félreértelmezett demagógia" volt. Megjegyezte, az ott végzett szakmai munka - kutatás, információgyűjtés - egy része átkerült ugyan az Országos Pszichiátriai Központhoz, de az OPNI bezárása előkészítetlen volt.

    Ezért történhetett meg, hogy sok, mentális problémával küszködő beteg kikerült a rendszerből, az orvosi kontroll alól, sokan közülük hajléktalanok lettek, nőtt az agresszív cselekmények száma és többen váltak munkanélkülivé - hívta fel a figyelmet a szakember.

      A hypochondria akár paranoiáig is fajulhat

    A hypochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hypochondria komoly betegség is lehet. Általában fiatal felnőttkorban indulnak a tünetek. A hypochonder emberek jellemzően bizonyos, normálisan is jelentkező testi tüneteket túlértékelnek, súlyos betegség jelének tartanak. Komolyan aggódnak, hogy valamilyen, súlyos, ritka betegségben szenvednek, melyet orvosaik bagatellizálnak, illetve nem képesek felismerni.
    A hypochondria akár paranoiáig is fajulhat>>

    A társadalmi problémák, mint rizikófaktor

     Öngyilkosság
    Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent. Öngyilkosság, hogyan előzhető meg?>>
    A társadalmi problémák önmagukban is növelik a pszichiátriai megbetegedések lehetőségét. Ez egy olyan össztársadalmi probléma - mondta Kurimay Tamás -, amelyet nem csak az egészségügyi rendszerrel kell megoldani.

    Bizonyos társadalmi változások befolyásolják például az öngyilkosságok számának alakulását. Megfigyelhető, hogy amennyiben egy társadalomban nő az agressziószint, azzal párhuzamosan a pszichiátriai betegeknél is növekszik az agresszió.

    Ha a társadalmi elégedetlenség, a szociális lemaradás, a gazdasági válság hatásai összeadódnak, növelik annak valószínűségét, hogy sokkal több lesz az agresszív cselekmény, és sokkal több mentális betegséggel élő lesz áldozata az erőszakos eseményeknek - magyarázta.

      A depresszió kialakulásának okai

    Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a genetikai hajlam és a környezeti hatások egyaránt szükségesek kialakulásához.
    A depresszió kialakulásának okai>>

    Az elmúlt hónapok eseményei - a pécsi lövöldöző egyetemista, illetve a 22 ember megölésére készülő S. Ábel, vagy a tényői családi tragédia - kapcsán Kurimay Tamás kifejtette: egy jobban működő ellátórendszer korábban kiszűrhette volna ezeknél az embereknél, hogy baj van, de száz százalékban megakadályozni, megelőzni ezeket az erőszakos cselekményeket nem lehet

    Kurimay Tamás egyben hangsúlyozta, megállapítani azt, hogy ezek a cselekmények elkerülhetők lettek volna, ha az elkövető szakemberhez kerül, csak a konkrét esetek ismeretében lehetséges. Az viszont nem kétséges, hogy a kezelés sikerességéhez a páciens együttműködése is szükséges - mutatott rá a pszichiátriai társaság elnöke.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.03.17 17:41, Megjelenés: 2010.03.17 17:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    MTI

    A múlt héten tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma.

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    Az elfojtott agresszió családtagokat is ölhet

    Egy fiatal férfi - valószínűleg családi veszekedés után - megölte négy családtagját. A pszichiáter szerint hasonló esetekben általában az elfojtott agresszió miatt kitörő dührohamok okoznak hasonló pusztítást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.