A vulkáni hamu hatása az egészségre - A fül-orr-gégész válaszol

Dr. Horváth Tamás
Szerző: WEBBeteg - Dr. Horváth Tamás

Ártalmas-e egészségünkre a hamufelhő? Az allergiások jobban ki vannak téve a negatív egészségügyi hatásnak? - A hazánk fölé érkező vulkáni hamu egészségügyi hatásairól kérdeztük Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégész szakorvost.

Asztma teszt
Töltse ki Asztma tesztünket!

Bár az izlandi vulkánkitörés kapcsán, remélhetőleg jelentős mértékű hamu nem éri el Magyarországot, azért nem árt felkészülni rá, mivel annak egészségügyi következményei is lehetnek. Ez a fül-orr-gégészetet is érinti, hiszen a légutakba kerülő, finom szemcséjű hamu okozta panaszokkal hozzánk is fordulhatnak betegek.

Az orrlégzés során az orrnyálkahártyán fennakadt mikroszkópikus méretű részecskék irritációt okoznak, mely egy nem fertőzéses eredetű gyulladásos állapotnak felel meg.

izlandi vulkán kitörés
Az izlandi vulkán kitörése
Forrás: FH/AFP

A steril gyulladás miatt, az orrnyálkahártya megduzzad, ödémássá válik, orrdugulást okozva ezzel. A hamut eliminálandó, a nyáktermelő mirigyek működése is fokozódik, ez orrváladékozáshoz vezet.

Az orrváladék ilyen esetben tiszta, vízszerű, esetleg sűrűbb, de sosem masszív sárga vagy zöld.

A nagy mennyiségű váladék nemcsak előre, de hátra, a garat felé is nagyobb mennyiségben ürül, ezt pedig garati váladékcsorgás formájában észlehetjük.

Az irritációnak része lehet a tüsszögés is, amely reflex ilyenkor a légutak tisztítása miatt indulhat be.

A torokba és a gégébe jutott hamu is a fentiekhez hasonló mechanizmusok: irritáció és következményes steril gyulladás révén, okozhat panaszokat.

Vulkáni hamu a légtérben: Kérdés-válasz

  • Allergiás vagyok, a hamu ronthatja-e a tüneteket?
  • Igen, a hamu ronthatja az allergiás betegek panaszait.
  • Nemrég volt mandulaműtétem, tartózkodhatom-e hosszú ideig szabadban?
  • Jelenleg nem gond, ha egyhetes mandulaműtét után a szabadban tartózkodik valaki.
  • Gyerekekre veszélyesebb-e a hamufelhő?
  • Igen, valószínüleg a gyermekek jobban megsínylik, ha esetleg komolyabb mennyiségű hamu jut el hozzánk.
  • Ronthatja-e a már meglévő bakteriális/vírusfertőzés okozta tüneteimet?
  • Igen, a fertőzések okozta panaszok is nagy valószínűséggel romlanak.

Az irritált toroknyálkahártya tünetei: száraz kaparó érzés

Az irritált toroknyálkahártya száraz, kaparó érzéssel jár, és a gyulladás itt fájdalmat is okozhat. A gégébe jutott részecskék köhögési ingert okoznak, és rekedtség is felléphet. Fontos, hogy önmagában a hamu lázat, hőemelkedést nem okoz, annak fellépte esetleges felülfertőződés jele lehet!

A panaszokot legegyszerűbben, az irritáló ágensek elkerülésével lehet megelőzni. Érdemes figyelni a híradásokat, és ha kifejezetten nagy mennyiségű hamut jósolnak, akkor lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk a szabad ég alatt, viseljünk maszkot, amennyiben van ilyen otthon. Ha a panaszok már kialakultak, akkor érdemes a hamut az irritált nyálkahártyáról rendszeresen lemosni.

Ez legegyszerűbben az orrba és a torokba permetezhető sóoldattal történhet. Kifejezett orrdugulás vagy orrfolyás esetén, átmenetileg szabad lohasztó hatású orrcseppeket is alkalmazni, illetve túlzott mértékű tüsszögés esetén allergiaellenes orrspray, esetleg antihisztamin tartalmú tabletta használata is szóba jöhet.

Tartós panaszok, vagy a fentiek hatástalansága esetén mindenképpen javasolt szakorvosi vizsgálat, hiszen a hamu okozta panaszok aspecifikusak, más betegségek is járhatnak hasonló tünetekkel!

Továbbra is érkezhet vulkáni hamu Magyarország fölé

A változatlan észak-nyugati áramlás és az izlandi vulkán aktivitása miatt, továbbra is hamuval szennyezett levegő érkezik Magyarország fölé, de ennek koncentrációja nagyon alacsony, a légteret emiatt nem fogják ismét lezárni. Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa azt mondta: reggel 8 órai állapot szerint, 6 ezer méter alatt a Győr-Mohácsi-sziget tengelytől keletre van hamu a légtérben, ennek szennyezettsége nem ismert, koncentrációja pedig alacsony, ez a szennyeződés várhatóan délutánra kivonul az országból.
Hozzátette: 6 ezer méter felett tiszta a levegő. Elmondása szerint, az éjszakai órákig nem érkezik újabb hamufelhő az ország fölé, csütörtökön és szombaton este, viszont elérheti az országot egy újabb felhő, de ez - amennyiben nem változik a vulkán működésének intenzitása - nem fogja a 6 ezer méter feletti repülési útvonalakat érinteni. Fehér Imre, a HungaroControl szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta: ebben a helyzetben nincs ok arra, hogy korlátozást rendeljenek el, a magyar légtér nyitva van, Ferihegy indít és fogad járatokat.
A légi irányítás arra számít, hogy nem éri el Magyarországot olyan koncentrációjú hamufelhő az elkövetkezendő napokban, amely miatt újra le kell zárni a légteret - tette hozzá. A szóvivő kitért arra is, hogy a magyar légtérben, egy átlagos áprilisi naphoz képest 40 százalékos volt a forgalom kedden. Ferenczi Zita, az OMSZ levegőkörnyezet-elemző osztályvezetője elmondta, nincs összefüggés az országban az elmúlt napokban tapasztalt szállópor-koncentráció növekedésének a vulkáni hamuhoz, ezt a meteorológiai szolgálat elemzései is alátámasztják. Hangsúlyozta, nincs a légkörben olyan szennyezés, amely az egészséget veszélyezteti.
A szálló por mértéke még az egészségügyi határértéket sem érte el - tette hozzá. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet megbízott igazgatóhelyettese ezt megerősítve elmondta: a hamu nem jelent egészségügyi kockázatot Magyarországon, és nincs ülepedő porszennyezés sem. A légúti betegségben szenvedők az elmúlt napokban azért volt több panaszuk, mert megkezdődött a fák és füvek virágzása. Hozzátette: az elkövetkezendő napokban sem várható egészségkárosodási kockázatnövekedés.
(MTI)

(WEBBeteg - Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégész, Weblap: http://www.enthouse.hu/)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Strand után fülfájás: forduljunk...

A nyári hónapokban minden évben megnövekszik azok száma, akik fülfájás miatt keresik fel a fül-orr-gégészeti szakrendelőket. Vízparti nyaraláskor...

Fülzúgás és halláskárosodás...

A WHO jelenleg vizsgálja a COVID-19 elleni védőoltással kapcsolatos lehetséges hallásproblémákat, mivel egyes esetekben fülzúgásról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.