Ácsi családi tragédia - mit tehetünk, hogy ne ismétlődjön meg?

Dr. Diószegi Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit pszichiáter

Talán több jel is utalt arra, hogy az Ácson elkövetett, családon belüli gyilkosságot és öngyilkosságot megelőzően problémák voltak családon belül, de utólag ezt már nehéz eldönteni. Mire tudunk mi magunk is odafigyelni, milyen jelek utalhatnak pszichiátriai jellegű problémákra, másokat veszélyeztető magatartásra?

Rendőrségi források szerint, az ácsi, családon belül elkövetett gyilkosság hátterében szerelemféltés állt. A környezet beszámolói alapján a család hitelt vett fel, melynek törlesztésével problémáik voltak, a gyilkosságot elkövető férfi munkanélküli volt. A környéken lakók elmondása arra utal, hogy a családfő korábban már bántalmazta élettársát és gyermekeit, ő maga, pedig a közelmúltban már kísérelt meg öngyilkosságot.

A skizofréniák, illetve hasonló, szintén hallucinációkkal és téveszmékkel járó kórképek esetében feltűnhet az illető, furcsa, bizarr magatartása. A betegnek lehetnek hanghallásai, melyek valójában nem léteznek, láthat nem valóságos dolgokat, személyeket. Beszélhet is ezekről, de előfordulhat, hogy próbálja leplezni azokat. Ezért ezek a hallucinációk lehetnek egyértelműek is, de előfordulhat, hogy nehéz észrevenni a jeleket.

A skizofrénia
A skizofrénia tünetei nagyfokú változatosságot mutathatnak. A beteg időről időre különbözőképpen viselkedhet. Néha nagyon izgatott vagy zaklatott lesz, máskor egy transz-szerű állapotba kerülhet, megint máskor pedig mozdulatlan, válaszképtelen állapot alakulhat ki (catatonia), ám az is előfordulhat, hogy az idő nagy részében teljesen normálisan viselkedik. A skizofrénia tünetei

Alaptalan féltékenység - agressziót szülhet

Ha nem említi az illető az érzékcsalódásokat, de ha rendszeresen beszél egy olyan személyhez, aki nincs mellette, esetleg összerezzen olyan esetekben, amikor nincs valós, ijesztő hang, előfordulhat, hogy hallucinációkat él meg. A hangok utasíthatják, irányíthatják cselekedeteit, félhet is tőlük. A téveszmék olyan gondolatok, melyek szintén nem valósak, de bennük a páciens megingathatatlanul hisz, az ellenkezőjéről nem győzhető meg, saját logikája szerint épülnek fel.

Ilyenkor nem feltétlenül változik meg a beteg magatartása, a tüneteit jól tudja leplezni. Ha hangoztatja a furcsa gondolatokat, akkor viszont felmerülhet bennünk a gyanú.

Létezik az ún. "féltékenységi paranoid téveszme", amikor a beteg meg van győződve arról, hogy partnere megcsalja, pedig ennek semmi alapja nincsen, állandóan ellenőrzi, kontrollálja párját. Súlyos esetben a feltételezett megcsalás miatti viselkedés súlyos agresszióba is torkollhat.

Ez a kórkép gyakran alkoholizmus talaján fejlődik ki. Az előbbiekben említett betegségek pszichiátriai kezelést igényelnek. A háziorvos tud segítséget nyújtani, hogy hova kell fordulnia a betegnek. Előfordulhat, hogy a páciens nem látja be, hogy beteg, ezért is érdemes orvos segítségét kérni.

Fontos tudni

  • Minden öngyilkosságra utaló fenyegetőzést komolyan kell venni!
  • A depresszió legsúlyosabb formáira is léteznek hatékony gyógyszerek!

Jelezzük a családsegítő szolgálatnak, háziorvosnak!

Családban előforduló bántalmazásra utaló bármely jel esetében mindenképpen jelezzük azt valamilyen hivatalos szervnek. Állhat a háttérben alkoholizmus, droghasználat vagy antiszociális személyiségzavar. Ez utóbbi esetben már korábbi agresszív cselekedetekről hallhatunk, az illető nem tartja be a törvényt, mások iránti tetteinek következményeivel nem törődik, sérelmeit megtorolhatja tettlegesen is.

Bármi is áll a háttérben, felkereshetjük a területileg illetékes családsegítő szolgálatot, de nyugodtan megkereshetjük az óvónőt, tanárnőt, háziorvost is, aki megteszi a megfelelő lépéseket megalapozott gyanú esetében.

Súlyos depresszió esetében előfordulhat kiterjesztett öngyilkosság is. Ebben az esetben az illető annyira kilátástalannak éli meg aktuális helyzetét, hogy nem csupán saját életének vet véget, hanem családtagjai életét is kioltja, mert saját gondolatai alapján így "megóvja őket" a kiút nélküli jövőtől.

Természetesen nem minden, anyagi gondokkal küzdő család, vagy depressziós páciens esetében fordul elő ilyen cselekedet, de maga a depresszió, kezelést igényel, hiszen súlyos esetben fennállhat az öngyilkosság veszélye. A súlyos megélhetési problémák veszélyeztethetik a gyermekek jóllétét, ezért érdemes az árulkodó jelekre figyelni, jelezni azokat.

Akár minket, magunkat érintenek a fent említett problémák, akár mások esetében tapasztaljuk azokat, kérjünk segítséget időben, forduljunk szakemberhez, aki segít megoldani, kezelni a helyzetet.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió gyermekkorban

A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és...

Hogyan előzhetjük meg az...

Az önismeret, a tudatos jelenlét mellett az egyik legfontosabb a megelőzésben az öngondoskodás és az önegyüttérzés. Az önmagunkkal kapcsolatos...

Az öngyilkosságra készülők...

Minden krízishelyzetbe jutott ember leadja a figyelmeztető jelzést a környezetének, hogy bajban, rossz mentális állapotban van. Ennek egyik formája a...

Depresszióra gyanakszik? Ezek a...

Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok...

Amikor a betegség okoz lelki...

A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi, idegrendszeri zavarok, betegségek is...

A depresszióról részletesen

A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő...

Orvosok, akik megölik magukat

Évente mintegy 300-400 orvos követ el öngyilkosságot az USA-ban, durván naponta egy. Nincs még egy olyan foglalkozás, ahol ilyen magas lenne az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.