• Ácsi családi tragédia - mit tehetünk, hogy ne ismétlődjön meg?

    Dr. Diószegi Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit pszichiáter

    Talán több jel is utalt arra, hogy az Ácson elkövetett, családon belüli gyilkosságot és öngyilkosságot megelőzően problémák voltak családon belül, de utólag ezt már nehéz eldönteni. Mire tudunk mi magunk is odafigyelni, milyen jelek utalhatnak pszichiátriai jellegű problémákra, másokat veszélyeztető magatartásra?

    Rendőrségi források szerint, az ácsi, családon belül elkövetett gyilkosság hátterében szerelemféltés állt. A környezet beszámolói alapján a család hitelt vett fel, melynek törlesztésével problémáik voltak, a gyilkosságot elkövető férfi munkanélküli volt. A környéken lakók elmondása arra utal, hogy a családfő korábban már bántalmazta élettársát és gyermekeit, ő maga, pedig a közelmúltban már kísérelt meg öngyilkosságot.

    Hirdetés

    A skizofréniák, illetve hasonló, szintén hallucinációkkal és téveszmékkel járó kórképek esetében feltűnhet az illető, furcsa, bizarr magatartása. A betegnek lehetnek hanghallásai, melyek valójában nem léteznek, láthat nem valóságos dolgokat, személyeket. Beszélhet is ezekről, de előfordulhat, hogy próbálja leplezni azokat. Ezért ezek a hallucinációk lehetnek egyértelműek is, de előfordulhat, hogy nehéz észrevenni a jeleket.

     A skizofrénia
    A skizofrénia tünetei nagyfokú változatosságot mutathatnak. A beteg időről időre különbözőképpen viselkedhet. Néha nagyon izgatott vagy zaklatott lesz, máskor egy transz-szerű állapotba kerülhet, megint máskor pedig mozdulatlan, válaszképtelen állapot alakulhat ki (catatonia), ám az is előfordulhat, hogy az idő nagy részében teljesen normálisan viselkedik. A skizofrénia tünetei

    Alaptalan féltékenység - agressziót szülhet

    Ha nem említi az illető az érzékcsalódásokat, de ha rendszeresen beszél egy olyan személyhez, aki nincs mellette, esetleg összerezzen olyan esetekben, amikor nincs valós, ijesztő hang, előfordulhat, hogy hallucinációkat él meg. A hangok utasíthatják, irányíthatják cselekedeteit, félhet is tőlük. A téveszmék olyan gondolatok, melyek szintén nem valósak, de bennük a páciens megingathatatlanul hisz, az ellenkezőjéről nem győzhető meg, saját logikája szerint épülnek fel.

    Ilyenkor nem feltétlenül változik meg a beteg magatartása, a tüneteit jól tudja leplezni. Ha hangoztatja a furcsa gondolatokat, akkor viszont felmerülhet bennünk a gyanú.

    Létezik az ún. "féltékenységi paranoid téveszme", amikor a beteg meg van győződve arról, hogy partnere megcsalja, pedig ennek semmi alapja nincsen, állandóan ellenőrzi, kontrollálja párját. Súlyos esetben a feltételezett megcsalás miatti viselkedés súlyos agresszióba is torkollhat.

    Ez a kórkép gyakran alkoholizmus talaján fejlődik ki. Az előbbiekben említett betegségek pszichiátriai kezelést igényelnek. A háziorvos tud segítséget nyújtani, hogy hova kell fordulnia a betegnek. Előfordulhat, hogy a páciens nem látja be, hogy beteg, ezért is érdemes orvos segítségét kérni.

     Fontos tudni

    • Minden öngyilkosságra utaló fenyegetőzést komolyan kell venni!
    • A depresszió legsúlyosabb formáira is léteznek hatékony gyógyszerek!

    Jelezzük a családsegítő szolgálatnak, háziorvosnak!

    Családban előforduló bántalmazásra utaló bármely jel esetében mindenképpen jelezzük azt valamilyen hivatalos szervnek. Állhat a háttérben alkoholizmus, droghasználat vagy antiszociális személyiségzavar. Ez utóbbi esetben már korábbi agresszív cselekedetekről hallhatunk, az illető nem tartja be a törvényt, mások iránti tetteinek következményeivel nem törődik, sérelmeit megtorolhatja tettlegesen is.

    Bármi is áll a háttérben, felkereshetjük a területileg illetékes családsegítő szolgálatot, de nyugodtan megkereshetjük az óvónőt, tanárnőt, háziorvost is, aki megteszi a megfelelő lépéseket megalapozott gyanú esetében.

    Súlyos depresszió esetében előfordulhat kiterjesztett öngyilkosság is. Ebben az esetben az illető annyira kilátástalannak éli meg aktuális helyzetét, hogy nem csupán saját életének vet véget, hanem családtagjai életét is kioltja, mert saját gondolatai alapján így "megóvja őket" a kiút nélküli jövőtől.

    Természetesen nem minden, anyagi gondokkal küzdő család, vagy depressziós páciens esetében fordul elő ilyen cselekedet, de maga a depresszió, kezelést igényel, hiszen súlyos esetben fennállhat az öngyilkosság veszélye. A súlyos megélhetési problémák veszélyeztethetik a gyermekek jóllétét, ezért érdemes az árulkodó jelekre figyelni, jelezni azokat.

    Akár minket, magunkat érintenek a fent említett problémák, akár mások esetében tapasztaljuk azokat, kérjünk segítséget időben, forduljunk szakemberhez, aki segít megoldani, kezelni a helyzetet.

    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit)

    Módosítva: 2010.08.25 10:42, Megjelenés: 2010.08.25 10:42
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

    A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt - derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

    A Lelki Egészség Világnapja: fókuszban a depresszió

    Október 10-én tartják a Lelki Egészség Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a napjainkban egyre többeket érintő mentális betegségekre a figyelmet, valamint segítsen eloszlatni a pszichiátriai problémákhoz kapcsolódó társadalmi előítéleteket.

    Depresszió: Az örömtelenség (anhedónia) kezelése

    Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Markáns lelki jelenségről van szó, melyet az érintett szenvedéssel él át a következményes kiüresedésérzés miatt. A változás a környezet számára viszont nem feltétlenül jól látható, ők inkább azt érzékelik, hogy az egyén mennyire megváltozott, nem a régi.

    Antidepresszáns gyógyszerek szedése - Mire számíthat a beteg?

    Sokféle ok, külső körülmény is eredményezheti azt a lelki állapotot, hangulatot, amit depresszió néven betegségként diagnosztizálunk. Fontos hangsúlyozni, hogy nem pillanatnyi rosszkedvről, rossz napról van szó, hanem egy állandósuló helyzetről, ami többnyire időszakosan, hosszabb-rövidebb epizódokban jelentkezik.

    A hangulatjavítók hatása az érzelmekre

    Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a hangulatjavítók. A ma is használt főbb készítmények használata már több évtizedes múltra tekint vissza, így a gyógyszerektől várható hatások és esetleges mellékhatások is jól ismertek a gyakorló szakorvosok körében.

    A depresszió egyik legmostohább tünete

    A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a klinikai depresszió nemcsak tartós kedvetlenséget jelent, hanem ennél jóval többet.

    A depresszióról részletesen

    A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.

    Orvosok, akik megölik magukat

    Évente mintegy 300-400 orvos követ el öngyilkosságot az USA-ban, durván naponta egy. Nincs még egy olyan foglalkozás, ahol ilyen magas lenne az öngyilkosság aránya - közölte a Newsweek című hetilap.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.