• Ácsi családi tragédia - mit tehetünk, hogy ne ismétlődjön meg?

    WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit pszichiáter
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit pszichiáter

    Talán több jel is utalt arra, hogy az Ácson elkövetett, családon belüli gyilkosságot és öngyilkosságot megelőzően problémák voltak családon belül, de utólag ezt már nehéz eldönteni. Mire tudunk mi magunk is odafigyelni, milyen jelek utalhatnak pszichiátriai jellegű problémákra, másokat veszélyeztető magatartásra?

    Rendőrségi források szerint, az ácsi, családon belül elkövetett gyilkosság hátterében szerelemféltés állt. A környezet beszámolói alapján a család hitelt vett fel, melynek törlesztésével problémáik voltak, a gyilkosságot elkövető férfi munkanélküli volt. A környéken lakók elmondása arra utal, hogy a családfő korábban már bántalmazta élettársát és gyermekeit, ő maga, pedig a közelmúltban már kísérelt meg öngyilkosságot.

    Hirdetés

    A skizofréniák, illetve hasonló, szintén hallucinációkkal és téveszmékkel járó kórképek esetében feltűnhet az illető, furcsa, bizarr magatartása. A betegnek lehetnek hanghallásai, melyek valójában nem léteznek, láthat nem valóságos dolgokat, személyeket. Beszélhet is ezekről, de előfordulhat, hogy próbálja leplezni azokat. Ezért ezek a hallucinációk lehetnek egyértelműek is, de előfordulhat, hogy nehéz észrevenni a jeleket.

     A skizofrénia
    A skizofrénia tünetei nagyfokú változatosságot mutathatnak. A beteg időről időre különbözőképpen viselkedhet. Néha nagyon izgatott vagy zaklatott lesz, máskor egy transz-szerű állapotba kerülhet, megint máskor pedig mozdulatlan, válaszképtelen állapot alakulhat ki (catatonia), ám az is előfordulhat, hogy az idő nagy részében teljesen normálisan viselkedik. A skizofrénia tünetei

    Alaptalan féltékenység - agressziót szülhet

    Ha nem említi az illető az érzékcsalódásokat, de ha rendszeresen beszél egy olyan személyhez, aki nincs mellette, esetleg összerezzen olyan esetekben, amikor nincs valós, ijesztő hang, előfordulhat, hogy hallucinációkat él meg. A hangok utasíthatják, irányíthatják cselekedeteit, félhet is tőlük. A téveszmék olyan gondolatok, melyek szintén nem valósak, de bennük a páciens megingathatatlanul hisz, az ellenkezőjéről nem győzhető meg, saját logikája szerint épülnek fel.

    Ilyenkor nem feltétlenül változik meg a beteg magatartása, a tüneteit jól tudja leplezni. Ha hangoztatja a furcsa gondolatokat, akkor viszont felmerülhet bennünk a gyanú.

    Létezik az ún. "féltékenységi paranoid téveszme", amikor a beteg meg van győződve arról, hogy partnere megcsalja, pedig ennek semmi alapja nincsen, állandóan ellenőrzi, kontrollálja párját. Súlyos esetben a feltételezett megcsalás miatti viselkedés súlyos agresszióba is torkollhat.

    Ez a kórkép gyakran alkoholizmus talaján fejlődik ki. Az előbbiekben említett betegségek pszichiátriai kezelést igényelnek. A háziorvos tud segítséget nyújtani, hogy hova kell fordulnia a betegnek. Előfordulhat, hogy a páciens nem látja be, hogy beteg, ezért is érdemes orvos segítségét kérni.

     Fontos tudni

    • Minden öngyilkosságra utaló fenyegetőzést komolyan kell venni!
    • A depresszió legsúlyosabb formáira is léteznek hatékony gyógyszerek!

    Jelezzük a családsegítő szolgálatnak, háziorvosnak!

    Családban előforduló bántalmazásra utaló bármely jel esetében mindenképpen jelezzük azt valamilyen hivatalos szervnek. Állhat a háttérben alkoholizmus, droghasználat vagy antiszociális személyiségzavar. Ez utóbbi esetben már korábbi agresszív cselekedetekről hallhatunk, az illető nem tartja be a törvényt, mások iránti tetteinek következményeivel nem törődik, sérelmeit megtorolhatja tettlegesen is.

    Bármi is áll a háttérben, felkereshetjük a területileg illetékes családsegítő szolgálatot, de nyugodtan megkereshetjük az óvónőt, tanárnőt, háziorvost is, aki megteszi a megfelelő lépéseket megalapozott gyanú esetében.

    Súlyos depresszió esetében előfordulhat kiterjesztett öngyilkosság is. Ebben az esetben az illető annyira kilátástalannak éli meg aktuális helyzetét, hogy nem csupán saját életének vet véget, hanem családtagjai életét is kioltja, mert saját gondolatai alapján így "megóvja őket" a kiút nélküli jövőtől.

    Természetesen nem minden, anyagi gondokkal küzdő család, vagy depressziós páciens esetében fordul elő ilyen cselekedet, de maga a depresszió, kezelést igényel, hiszen súlyos esetben fennállhat az öngyilkosság veszélye. A súlyos megélhetési problémák veszélyeztethetik a gyermekek jóllétét, ezért érdemes az árulkodó jelekre figyelni, jelezni azokat.

    Akár minket, magunkat érintenek a fent említett problémák, akár mások esetében tapasztaljuk azokat, kérjünk segítséget időben, forduljunk szakemberhez, aki segít megoldani, kezelni a helyzetet.

    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit)

    Módosítva: 2010.08.25 10:42, Megjelenés: 2010.08.25 10:42
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Maga a vastagbéldaganat és a kezelése is számos panasszal, mellékhatással járhat.

    Demencia

    Demencia

    B. M., szakfordító

    Már az első jeleket komolyan kell venni. 10 tünet, ami demenciára utal.

    Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?

    Hazánkban sajnálatos módon kiugróan magas az öngyilkosságok száma. Ismerjük fel az árulkodó jeleket és szükség esetén segítsünk bajba jutott ismerőseinken!

    A depresszióról részletesen

    A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Depresszió gyermekkorban

    A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és iskolai eredményromlást. Gyakori az étvágytalanság, az étel elutasítása, félelem a lefekvéstől, az elalvástól.

    Skizofrénia - Számos tévhit él a köztudatban

    A skizofréniát övező téveszmék széles körben elterjedtek, a betegség azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia?

    Öngyilkosság - A sötétbe vivő út

    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA