• Veronai baleset: az igazi lelki próbatétel a médiavisszhang csillapodása után következik

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

    Az egész országot megrendítő, tragikus hír érkezett múlt hétvégén, amikor egy budapesti iskolás csoport balesetet szenvedett egy sítáborból hazafelé menet Veronában. A szerencsétlenségben 16-an vesztették életüket és rengetegen megsérültek, két súlyos sérültet még most is Olaszországban ápolnak. A baleset pszichés következményeiről pszichiáter szakértőnk, Dr. Dinya Zoltán nyilatkozott.

    - Egy ilyen váratlanul heves megrázkódtatás, súlyos stresszként berobbanó gyász felkészületlenül éri még az egyébként erős személyiségű embereket is. Erre a lelki kihívásra érintett hozzátartozóként nem könnyű segítség nélkül választ adni, a pszichológiai segítség kérése vagy a felajánlott segítség elfogadása mindenképpen hasznos, és semmiképpen sem a gyengeség jele – mondta el Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos.

    Sok múlik a körülményeken

    A gyászreakció egy bizonyos keretek között természetes folyamat, ami pszichológus nélkül is végigjárható út, ám most, a brutálisan tragikus körülmények és a semmiből jött hirtelenség miatt mindenképpen érdemes mérlegelni a pszichológusi segítséget.

    - A tragédia és a kiváltott reakció minden esetben egyénfüggő. A gyászoló személy egyedül él, vagy család veszi körül? Egyedül nyilván nehezebb egy ilyen eseménnyel szembenézni. Fennállt már korábban bármilyen pszichiátriai betegség, ami most kiújulhat, rosszabbodhat? Ha igen, az megint a külső segítség szerepe mellett szól. Sok szempont merülhet fel. Segítő támasz lehet ilyen esetben a vallásosság és a hit ereje is – hívja fel a figyelmet a pszichológus.

    Hirdetés

    A gyász egy soklépcsős folyamat, súlyos érzelmi hullámvasút

    - A megküzdés és feldolgozás folyamata akár egy évig is eltart. Nem egy esetben azonban ez a feldolgozási folyamat kisiklik, a gyász elhúzódóvá válik és a gyászoló belegabalyodva az érzelmekbe és emlékekbe idővel lelkileg válik beteggé. Itt ennek a kockázata a tragikus körülmények között fokozott. A lelki betegséggé változó gyász, és a külső segítség szükségességére utaló jel például, ha az elhunyt szobáját tartósan érintetlenül hagyják, mintegy emlékhelyként, vagy ha még hosszú idő múlva is napi több órát töltenek a temetőben a hozzátartozók saját életük, szokásaik, munkájuk feláldozása árán is.

    Hogyan segíthet egy pszichológus vagy pszichiáter megküzdeni a kialakult érzelmekkel?

    - A szakember szerepe abban áll, hogy a megfelelő irányba terelje a gyász és a feldolgozás folyamatát, segítsen túllendülni a nehéz szakaszokon, és időben vegye észre a betegséggé súlyosbodást. A szaksegítség már a helyszíni baleseti ellátásnál elkezdődhet, egyfajta lelki elsősegélynyújtással és helyzetfelmérésként. Ilyenkor a munka első része lehet csoportos beszélgetések irányított vezetése is, később az egyéni terápiák kerülnek előtérbe.

    A csoport, a közösség ereje azért fontos, mert így senki sem érzi magát egyedül hagyva a bajban, másrészt a hirtelen kialakult érzések kibeszélése, a belül halmozódó indulatok irányított elvezetésének már kezdetben is fontos szerepe van a gyász megfelelő irányú elindulásában. Ezt az emberek a pszichológia „feltalálása” előtt is ösztönösen érezték egyébként, ezért alakult ki a halottól elbúcsúzás szokásai, pl. a halotti tor, vagy éppen maga a temetés szertartása is, ahol az elhunythoz közelállók összegyűlnek, elbúcsúznak, emlékeznek, de tor esetén egy nagyon apró első lépést a feldolgozás felé is tesznek - vélekedik a szakember.

    A gyász egy rögös út, amin végig kell menni

    - A hozzátartozók által megélt akut stressz és robbanásszerűen megjelent gyászban nehéz olyat mondani, ami megváltoztatja a helyzetet és annak megítélését. A pszichológus nem tudja a gyász terhét átvenni, de nem is dolga, ő a gyász útján a kísérő, segítő szerepét tudja betölteni - hangsúlyozza Dr. Dinya Zoltán. - Én azt gondolom, a hozzátartozók számára az igazi lelki próbatétel akkor fog indulni, amikor elül a médiavisszhang, és csend lesz. Most pörögnek az események, rengeteg inger éri őket a média által is, az azonosítás, hazaszállítás, temetés körül is sok a gyakorlati tennivaló, ami kicsit le is köti a figyelmet, talán teljesen még fel se fogták a történteket.

    Most mindenki segítséget ajánl fel, természetesen nagyon helyesen és jó szándékkal, de a hozzátartozóknak talán a legtöbb segítségre éppen akkortól lesz szükségük, amikor a médiahullámok gerjesztette össztársadalmi segíteni akarás már elcsitult és csend lett.

    Mik jelezhetik a poszttraumás stressz szindrómát?

    A poszttraumás stressz szindróma
    A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták. A poszttraumás stressz szindróma

    - A poszttraumás stressz a balesetet túlélt, a buszból kimenekültek esetében fontos rizikó. Visszatérő, nem csituló rémálmok, szorongás, hangulati hullámzás eleinte az események természetes velejárója, itt nem gyásznak nevezzük, de mégis egyfajta esemény-feldolgozás szükséges, ami ha nem tud megtörténni, betegséggé válhat, természetesen az egyes személyek lelki adottságainak és számos körülménynek a függvényében.

    Az eseményekről való közös beszélgetések az ő esetükben is sokat segíthetnek könnyíteni a terhet, illetve a közös beszélgetések segíthetnek azt is megmutatni, kik szorulhatnak most vagy a jövőben pszichológusi segítségre - hívja fel a figyelmet a szakember.

    Mit tehet a többi szülő, aki ezek után fél elengedni a gyermekét?

    - Nos, az ő szempontjukból a tanácsom az, hogy a döbbenet percein túl nyugodtnak kell maradni, és amennyire lehet, próbálni önmagukat védve minél kevésbé bevonódni a tragédia érzelmi utóéletébe. A pánik mindenképpen kerülendő. Józanul gondolkozva mind tudjuk, hogy balesetek, tragédiák mindig voltak és sajnos lesznek is, ezzel a kockázattal tudnunk kell együtt élni.

    Ismeretlenül is őszinte részvétemet szeretném kifejezni a tragédiában személyesen is érintettek felé!

    Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    Legutóbb frissült: 2017.01.24 18:56
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Problémát okozhat, ha rosszul forr össze ujjunk egy törés után

    Balesetek során legtöbb esetben a kezünk sérül meg, hiszen ezzel védjük testünket. A szakember szerint előfordul, hogy megússzuk a műtétet, arra azonban figyeljünk, hogy hosszabb távon komolyabb gondokat eredményezhet, ha ferdén forr össze ujjunk egy törés után.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások