Iszapömlés - Nem nőtt a légúti megbetegedések száma Devecserben

MTI
megjelent:

Nem állapítottak meg növekedést a légúti megbetegedések számában Devecserben - közölte a megbízott megyei tiszti főorvos.

Varga Erika, a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerv vezetője közleményében azt írta: a napokban több sajtóorgánumban is téves hírek jelentek meg arról, hogy a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően, megnőtt a légúti megbetegedések száma Devecserben. A hírt közlők, előzőleg nem kérdezték meg az illetékes megyei intézetet - tette hozzá.

A vörösiszap-katasztrófát követően, a megyei intézet az Országos Környezetegészségügyi Intézettel közösen azt vizsgálta, hogy az érintett területen élő gyermekek és felnőttek körében, kimutatható-e összefüggés a szállópor-koncentráció heti alakulása, és egyes légúti megbetegedések gyakorisága között. A vizsgálat szerint a vörösiszap-katasztrófa által sújtott településeken, a vörösiszap porösszetétele önmagában nem jelent különösebb kockázatot.

A légszennyezettség nem magasabb az országos átlagnál

A tiszti főorvos közleményében rámutatott: a vizsgált időszakban a porterheléssel összefüggésben, a felső légúti megbetegedések száma időszakosan alkalmanként emelkedett, de ez az ország más területein is megfigyelhető volt, amennyiben nőtt a lebegő por koncentrációja.

Tájékoztatása szerint Devecserben négy háziorvosi körzet található, mind a négy háziorvostól adatokat kértek a légúti megbetegedések számának aktuális alakulásáról. E szerint a betegforgalom az évszaknak megfelelően alakul, sem a gyermekek, sem az idősek között nem tapasztalták a légúti megbetegedések számának növekedését.

A tavaly december óta működő Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont vezetőjének tájékoztatása szerint, sem nőtt a légúti megbetegedések száma Devecserben - áll a közleményben.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja, tavaly október 4-én szakadt át. Összességében egymillió köbméternyi vörösiszap öntött el három Veszprém megyei települést, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, több mint százhúszan megsérültek.

Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

2008. októberében az Európai Unióban egyedüliként Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik. Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.