Mennyire veszélyes a vörösiszapból származó por?

Medipress
megjelent:

Tudósok jelentése szerint a magyarországi vörösiszap-katasztrófa hatása nem annyira ártalmas az egészségre, mint a városi légszennyezésből származó szállópor. A 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófát Európa egyik legkárosabb környezeti incidenseként tartják számon.

Pósfai Mihály és munkatársai rámutattak, hogy az Ajkai Timföldgyár zagytározójának tavaly októberi gátszakadásának következtében a kiömlő vizes iszap több mint 10 négyzetkilométernyi területet öntött el. A katasztrófában 10 ember életét vesztette, és több mint 150-en megsérültek.

Mivel a vörösiszap mérgező vegyi anyagokat tartalmazott, elkezdték vizsgálni a megszáradó iszapból felszabaduló por egészségkárosító hatását.

A vizsgálat során a kutatók kielemezték vörösiszapból származó por részecskéinek fizikai tulajdonságait, és megállapították, hogy a részecskék átmérője túl nagy volt ahhoz, hogy a tüdő mélyebb rétegeibe jussanak, ahol igazán nagy kárt tudnának okozni.

A vörösiszapból származó por belélegzése légúti irritációt és köhögést okozhat, de nem növeli a súlyosabb betegségek kialakulásának kockázatát.

A tanulmányt az Environmental Science & Technology című folyóiratban publikálták.

Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell
2008. októberében az Európai Unióban egyedüliként Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik. Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

(Medipress)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.