Mennyire veszélyes a vörösiszapból származó por?

Szerző: Medipress

Tudósok jelentése szerint a magyarországi vörösiszap-katasztrófa hatása nem annyira ártalmas az egészségre, mint a városi légszennyezésből származó szállópor. A 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófát Európa egyik legkárosabb környezeti incidenseként tartják számon.

Pósfai Mihály és munkatársai rámutattak, hogy az Ajkai Timföldgyár zagytározójának tavaly októberi gátszakadásának következtében a kiömlő vizes iszap több mint 10 négyzetkilométernyi területet öntött el. A katasztrófában 10 ember életét vesztette, és több mint 150-en megsérültek.

Mivel a vörösiszap mérgező vegyi anyagokat tartalmazott, elkezdték vizsgálni a megszáradó iszapból felszabaduló por egészségkárosító hatását.

A vizsgálat során a kutatók kielemezték vörösiszapból származó por részecskéinek fizikai tulajdonságait, és megállapították, hogy a részecskék átmérője túl nagy volt ahhoz, hogy a tüdő mélyebb rétegeibe jussanak, ahol igazán nagy kárt tudnának okozni.

A vörösiszapból származó por belélegzése légúti irritációt és köhögést okozhat, de nem növeli a súlyosabb betegségek kialakulásának kockázatát.

A tanulmányt az Environmental Science & Technology című folyóiratban publikálták.

Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell
2008. októberében az Európai Unióban egyedüliként Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik. Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell>>

(Medipress)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Mi történt 2010-ben?

Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legjelentősebb történéseket a 2010-es évből. A WEBBeteg legnépszerűbb cikkei 2010-ben.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.