Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Az utóbbi időkben egyre több olyan sajnálatos esemény történt, ahol valaki a saját családját megölte majd önmagával is végzett. Az esetek kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek ahhoz, hogy valaki szerettei, majd saját életének is véget vet?

Pontos diagnózis felállítása nehéz, hiszen csupán a közvetlen környezet, a hozzátartozók elmondása alapján lehetséges következtetni az illető korábbi állapotára, az elkövető utólagos megfigyelése, vizsgálata nem lehetséges. A tényői eset kapcsán sem állapítható meg a jelenlegi információk alapján, hogy mi vezetett a rendkívül súlyos bűncselekményhez, ám összefoglalható, hogy a pszichiátria szerint milyen kórképek vezethetnek hozzá.

Skizofréniák esetében előfordulhatnak bűncselekmények, ezek között pedig vezető helyen állnak az erőszakos, élet elleni bűncselekmények, súlyos testi sértések. Természetesen nem minden ezen betegségben szenvedő személy követ el agresszív tettet, a betegcsoporton belüli erőszakos cselekmények elkövetésének kockázatát 0,05 százalékban (5 eset 10 000 skizofrén személyre számolva) állapították meg (Haefner és Böker).

A páciens ezekben az esetekben téveszmék, hallucinációk által vezérelt, melyeket ő maga valósként él meg. Úgy gondolják, hogy más személyek őket veszélyeztetik vagy hanghallások utasítják őket a cselekmény végrehajtására.

Megelőzhető tragédiák?

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők. Társadalmi agresszió és pszichés betegségek

Egyéb pszichotikus kórképek, melyek szintén érzékcsalódásokkal, téveszmékkel járnak. A tünetek hasonlítanak a skizofrénia esetében megjelenő panaszokra, a páciens realitástudata elvész. Ilyen állapothoz vezethet kóros szerhasználat, bizonyos gyógyszerek, drogok, alkohol túlzott fogyasztása vagy éppen megvonása, egyes laboreltérések, testi betegségek.

Súlyos hangulatzavarok egy részében szintén megjelenhetnek pszichotikus tünetek. Megkülönböztetünk enyhe, közepes, súlyos és súlyos, pszichotikus tünetekkel együtt fennálló depressziós és mániás állapotot is. Ez utóbbi esetében beszélünk hangulati zavarral társuló pszichózisról, mely fennállásakor az erőszakos bűncselekmény megjelenésének esélye 6 eset 100 000 személyre esve (Haefner és Böker).

Kiterjesztett öngyilkosság

A hipochondria akár paranoiáig is fajulhat

A hipochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hipochondria komoly betegség is lehet. Általában fiatal felnőttkorban indulnak a tünetek. A hipochondria akár paranoiáig is fajulhat

Ebben a ritka esetben, a súlyos depresszióban szenvedő személy másokat, általában közeli hozzátartozóit is bevonja a cselekménybe, természetesen azok tudta és beleegyezése nélkül.

Általában férjezett nők követnek el ilyen tettet, amikor saját gyermekeiket, esetleg közeli családtagot gyilkolnak meg, majd véget vetnek saját életüknek is.

A beteg nem lát kiutat az általa lehetetlennek, sötétnek megélt jövőből, ettől próbálja családját is "megóvni".

A kiváltó ok általában egy sérelem vagy egzisztenciális probléma.

Rövidzárlati cselekmény

Rendkívül ritka eseményről van szó, melyre jellemző, hogy az adott személyt pszichésen tartósan érő, igen nehéz, kimerítő, nagyon megterhelő események hatására egy akut, beszűkült tudatállapot alakul ki. Ebben az állapotban pedig egy, az illetőre énidegen cselekvéssorozat jön létre, mely az adott élethelyzet megoldására irányulna, de valójában értelmetlen, alkalmatlan a helyzet megoldására. Ez a cselekmény pedig lehet gyilkosság is.

Az előbbiekben részletezett kórképek megállapításához részletes kórtörténet, vizsgálat szükséges, utólagosan nehéz a kórisme felállítása. Ilyen sajnálatos esemény előfordulása ritka, az esetleges erre utaló korábbi jelek felismerése nem mindig könnyű.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit pszichiáter)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.