A kánikula veszélyei

Szerző: Meteoklinika

A meleg időnek és fokozatainak jelölésére árnyalt és bőséges szóválaszték áll a rendelkezésünkre a magyar nyelvben. Az egyik ilyen megfigyelés a kánikulának nevezett minden nyáron akár többször is visszatérő hőhullámok időszaka.

A meleg hatása szervezetünkre

Sok folyadékot fogyasszunk
Sok folyadékot fogyasszunk

Tartós melegben a szervezetünk nagy igénybevételnek van kitéve. A meleg hatására kitágulnak az erek, a szívet fokozott munkavégzés terheli. Ilyenkor megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam. Ilyenkor lappangó gyulladások is belobbanhatnak, pl. a sebek, garat, belső szervek stb.

A hőszabályozó rendszerünk is nagyobb munkát végez, a test felhevülését meg kell akadályoznia, ezért fokozottan izzadunk. Az elvesztett folyadék pótlása nagyon fontos. Különösen kell figyelni a kisgyerekekre és az idősekre, akiknek a folyadékháztartásuk nem annyira stabil. Az izzadás során azonban nemcsak folyadékot, hanem értékes ásványi anyagokat is veszítünk. Az ásványi anyag hiánya komoly fennakadást okozhat a szervezetünkben, pl. a magnézium hiánya csökkenti a gondolkodást, idegesek, ingerlékenyebbek leszünk. Mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor begörcsöl a lába, ezt gyakran a káliumhiány okozza. De a szívbetegek esetében erre nagyon oda kell figyelni, mert a lecsökkent kálium szint szívritmus zavarokat is kiválthat.

Az immunrendszerünk pedig intenzívebb támadásnak van kitéve, hiszen a melegben a kórokozók is könnyebben szaporodnak, így gyakran tapasztaljuk, hogy megfázunk, pedig nagyon meleg van.

A kánikula megzavarja az idegrendszeri folyamatokat is, a depressziós betegek ilyenkor gyakran kerülnek letargiába. Gyakori, hogy alvászavarok jelentkeznek, de a koncentrációs zavarok miatt a növekszik a baleseti kockázat is, gyakrabban vannak balesetek.

Mit tegyünk a kánikulában?

A könnyű ételek segítik a szervezet
A könnyű ételek segítik a szervezet

Hőség idején fokozottan figyeljünk a gyermekekre és az idősebbekre. Hőháztartásuk igen érzékeny és könnyen felborul, így sokkal hajlamosabbak a kiszáradásra.

Csecsemőknél fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre. Az anyatej mellé adhatunk gyengére főzött teát, vagy visszahűtött forralt vizet.

Ha fejfájást, szédülést, hányingert, szájszárazságot érzünk, mindenféleképpen igyunk folyadékot, mert ezek a tünetek jelei a kiszáradásnak.

Ilyen időben nem érdemes erős, csípős fűszereket használni ételeink ízesítésére, mert fokozzák a verejtékmirigyek működését.

Ügyeljünk arra, hogy a főétkezések ne maradjanak ki étrendünkből, mert fáradtabbak, ingerlékenyebbek leszünk és teljesítőképességünk csökken.

A magas cukor- és sótartalmú ételek, finomságok folyadékot vonnak el szervezetünkből, így mellőzzük fogyasztásukat.

A vacsorát a kora esti órákra ütemezzük. Éjszaka sokkal jobban tudunk aludni, ha könnyű fogásokat fogyasztunk, pl.: zöldséges ragut, salátát, főzeléket, párolt, sült zöldséget.

A kánikula mindenkire másként hat. Vannak, akik kifejezetten kánikula érzékenyek, ami azt jelenti, hogy oly mértékben megviseli őket, hogy akár munkaképtelenné is válhatnak a tartós melegben.

Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.

Fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen hatásokra számíthat. Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az eredményeket a hatékonyabb gyógyításban is. További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Hogyan vészeljük át a forró...

A nyári kánikula idején sokan nehezebben tudnak elaludni, éjszaka többet forgolódnak, a tartós hőségben sokszor már éjszaka sem hűl le a levegő...

Ha sokáig tart a meleg - A...

A hőkimerülés a hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A klasszikus hőkimerülés hazánkban ritkán...

A hőség veszélyei - a...

A hőségben elsősorban a krónikus betegeknek és időseknek kell óvatosnak lenniük, és vigyázni kell a gyerekekre is. De a nagy meleg az egészséges...

Kánikula váratlan mellékhatásokkal

Ha vízparti élményeit majd a nyári fotók alapján szeretné felidézni, s nem a bőrgyógyász rendelője előtt várakozva, nem elegendő naptejjel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.