Nyár téma

Folyadékpótlás a hőségben - Fontos tanácsok mindenkinek

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2022-08-18 11:33
A hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás, ezért a megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk. Magyarországon a csapvíz iható és az ország legnagyobb részén minősége is jó.

Visszértágulat nyáron: milyen veszélyei vannak?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-12 11:33
A dagadt, fáradt vagy elnehezült lábak az első jelei annak, hogy a vénás rendszer nem működik megfelelően. Ha már kialakult a visszértágulat, a panaszok a meleg évszakban tovább súlyosbodnak.

A kozmetikus tanácsai a nyári szezonra

Dermatica - Peterman Krisztina, gyógykozmetikus - 2022-08-11 04:03
Nyáron több megpróbáltatás éri bőrünket. A napsugárzás, a meleg levegő és a fokozott verejtékezés kedvezőtlen hatásai ellen jó, ha még nyaralás előtt felkészülünk.

Sport és hőség - Mit igyunk?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-06 14:39
Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes speciális sportitalokat inni?

Amire a cukorbetegek érzékenyebben reagálnak: nyári betegségek

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus - 2022-08-02 22:03
Vannak olyan betegségek, melyek leginkább nyaranta támadnak, így jobb őket elkerülni. Azonban, ha mégis beleesett egy-egy kórba, ráadásul, ha mellette még cukorbetegséggel is küzd, fontos, hogy betartson néhány utasítást, hogy elkerülhesse a nagyobb bajt.

Így próbáljon elaludni kánikulában

JóAlvás Központ - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus - 2022-07-23 21:33
A napokon át tartó hőségben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk. A következő tanácsoktól a lakás ugyan nem lesz hűvösebb, de segíthetnek abban, hogy legalább más módon ne nehezítsük meg magunknak az elalvást.

Napsütés, nyár, vakáció cukorbetegként

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus - 2022-07-21 09:36
A krónikus betegséggel küzdőknek a nyár nem egyenlő a felhőtlen kikapcsolódással, ugyanis vannak ekkor olyan tényezők, melyekre fokozottabban ügyelni kell. A cukorbetegséggel küzdők esetében ez hatványozottan igaz, mivel egy-egy figyelmetlenség akár komoly következményekkel is járhat. A témáról dr. Porochnavecz Mariettával, a Cukorbetegközpont diabetológusával beszélgettünk.

Hasznos tanácsok kismamáknak a nyári hőség idejére

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-07-20 11:42
A várandósság egyes szakaszai ideális körülmények között sem egyszerűek, főként nem, ha hetekig tartó hőséggel társulnak, vagy épp ha a hőséget hirtelen nagy lehűlés váltja fel. Választási lehetőség nincs, muszáj kibírni.

Fogamzásgátlás és nyár

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-07-17 21:42
A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt néha időzónákkal távolabbra utazunk, ilyenkor sokan bizonytalanok abban, hogy hogyan szedjék a tablettát. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a nyár és a fogamzásgátlás összefüggésében.

A túlzott nyári szabadosság veszélyes lehet a májra

Hepatológiai Központ - Dr. Németh Alíz, hepatológus, gasztroenterológus - 2022-07-14 13:54
Természetes, hogy nyáron könnyebb elengedni magunkat, nem mondunk nemet a finom falatokra, az alkoholra, a dohányzásra, a laza kapcsolatokra. Holott a krónikus májbetegségek kialakulásához számos életmódbeli tényező is hozzájárul.

Nyári szépségápolási tanácsok

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-07-10 14:39
A nyári napfény jó hatással van kedvünkre, de igencsak sok gondot okozhat a szemnek, a bőrnek és a hajnak.

Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - 2022-07-10 04:36
A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A melegben a bőr erei kitágulnak, ennek hatására csökken a vérnyomás.

Miért híznak nyáron a gyerekek?

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő - 2022-07-09 21:41
A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

Cukorbetegség - Nyári veszélyek

WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró - 2022-07-09 11:42
A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek.

Előzzük meg a nyári fülbetegségeket!

Budai Allergiaközpont - Dr. Csokonai Vitéz Lajos, fül-orr-gégész - 2022-07-09 09:33
A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli évszakok betegsége. Fülfájdalom azonban nyáron is jelentkezhet. Gyakoriak a tavaszi elhúzódó náthás megbetegedések, például pollenallergia szövődményeként, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-07-05 21:33
A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, jó esetben a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike.

Nyári depresszió - A nyár nem mindenkinek öröm

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-03 19:03
A nyár sok embernek egyet jelent a napsütéssel, nyaralással, sporttal és szabadidős tevékenységekkel. Vannak azonban olyan emberek is, akik számára a nyár örömök helyett megpróbáltatást és szomorúságot hoz, sőt akár súlyos depresszióba is süllyedhetnek.

Így kerülheti el a hipoglikémiát a nyáron

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus - 2022-07-03 17:03
A nyári kánikulát sokak szervezete nem viseli túl jól, hiszen a 30 fok feletti hőmérsékletben még az egészségesek is gyakran tapasztalnak rosszulléteket. Ez a cukorbetegekre fokozottabban igaz, hiszen náluk a hőségben még nagyobb eséllyel alakul ki hipoglikémia. Arról, hogy miként lehet elkerülni az állapotot, dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Mire figyeljenek a visszérbetegek a melegben?

Oxygen Medical - Dr. Sepa György, sebész, érsebész - 2022-07-01 19:03
A meleg időjárás jó hatással van a kedélyünkre, de rontja a visszérbetegek állapotát. Dr. Sepa György, sebész, érsebész arra hívta fel a figyelmet, hogy a visszeresség nemcsak esztétikai hátrányt jelent, de súlyos szövődményei is lehetnek.

Hová tűnnek a hiperaktív, ADHD-s gyermekek nyáron?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2022-06-28 04:03
Bár a fenti kérdés valós jelenségre utal, mégis pontosításra szorul. Hiszen tényleg kevesebb az ADHD-s (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), azaz a visszafogottól az erősen szembeötlőig terjedő hiperaktív, figyelemzavaros tüneteket mutató gyerek a nyári játszótereken, a strandokon, sőt a szakemberek rendelőiben is.

A leggyakoribb kérdések nyáron

WEBBeteg szerkesztőség - 2022-06-19 10:04
A nyárral kapcsolatos leggyakoribb kérdések, melyeket jobb, ha tisztázunk. Ön mindegyikre tudja a választ?

Veszélyes a nyári meleg a cukorbetegekre!

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-06-16 21:48
Számos felmérés bizonyítja, hogy a cukorbetegek többsége nem megfelelően védekezik a magas hőmérséklet ellen. A cukorbetegek extra érzékenyek lehetnek a magas hőmérsékletre, és sokan nem teszik meg idejében a megfelelő óvintézkedéseket – állítja egy tanulmány.