Az év első hőséghulláma a legmegterhelőbb a szervezet számára

ÁNTSZ
megjelent:

Az országos tisztifőorvos akkor ad ki hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három napon át meghaladja a 25 fokot.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet több évre visszamenő vizsgálatai azt mutatják, hogy az első nyári hőséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet, és ilyenkor növekszik a legjobban a hőségre visszavezethető halálozás is.

A napi átlaghőmérséklet 5 °C-os emelkedése:

  • 10%-al növeli az összes halálok miatti halálozás kockázatát;
  • 12%-al a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát;
  • 15%-al a szívpanaszok és „általános rosszullét” miatti sürgősségi mentőhívások számát.

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. A legfrissebb kutatások szerint bizonyítottan nő a koraszülés kockázata is, így a várandósok számára különösen fontos, hogy védekezzenek a forróság ellen.

Egyszerű óvintézkedésekkel sokat tehetünk azért, hogy a kockázatokat csökkentsük:

  • zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is;
  • érdemes ventilátort használni, 1-2 órát légkondicionált helyiségben tölteni;
  • a déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben;
  • éjszaka szellőztessünk;
  • fogyasszunk vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek;
  • NE fogyasszunk kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt;
  • a szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni;
  • hordjunk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet;
  • használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet;
  • a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát;
  • sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.
Folyadékfogyasztás és hőség

Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás kockázata, így fokozott odafigyelést igényel, hogy szerveztünk vízháztartását egyensúlyban tartsuk. Az étrendi változatosság a folyadékpótlást is megkönnyíti. Folyadékfogyasztás és hőség

(Országos Környezetegészségügyi Intézet, ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.