A tiltott helyen való fürdőzés veszélyei

MTI
megjelent:

A tiltott helyeken, szabad vizekben és a szökőkutakban való fürdőzés veszélyeire figyelmeztet a hőségriadó idején az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig a vízi balesetek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az OKF és az ÁNTSZ az MTI-nek megküldött csütörtöki közös közleményében arra kérte a lakosokat és az országban tartózkodó külföldieket, hogy a nagy melegben fogyasszanak minél több folyadékot, és a déli órákban, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

Továbbá, arra is felhívták a figyelmet, hogy a szabadban a leégés ellen mindenki védje bőrét megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával.

Szennyezett vízü szökőkutak

Az ÁNTSZ ezen felül arra is felhívta a figyelmet, hogy a szökőkutakat eredetileg nem fürdésre tervezték. Az úgynevezett interaktív szökőkutak kevésbé kockázatosak, de a dekorációs célból létesített szökőkutak vizével még az arc, nyak hűsítése sem ajánlott. Kiemelték: akik a nyári kánikulák idején a szökőkutak vizében szeretnének felüdülni, azok az enyhe influenzaszerű tünetektől, akár egy halálos kimenetelű tüdőgyulladásig terjedő megbetegedés veszélyét kockáztatják.

Közleményük szerint a szökőkutak vize szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel. Ráadásul egy meleg nyári napon a szökőkutakban lévő víz könnyen felmelegszik, a 25 Celsius-fok feletti hőmérséklet pedig szintén elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását.

Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése
Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk. Gyermekek újraélesztése>>

Ha valaki csak a lábát lógatja a vízbe, az nem jelent olyan nagy kockázatot, de ha például valaki a vizet véletlenül lenyeli, vagy vizes kézzel fogja meg az élelmiszert, fennáll a fertőzés lehetősége - írták.

Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra emelte és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását. Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön napközben 37 Celsius-fok is lehet, s extrém mértékű, 8,4-es UV-B sugárzás várható. A kánikula várhatóan péntek reggelig tart.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön azt közölte a fülledt melegben az idősek, a szívbetegek és a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak.

Milyen betegségeket okozhat a fürdőzés?

A víz nemcsak felüdülést jelenthet a nyári hónapokban, hanem igen jó közvetítő közeg is lehet számos baktérium, vírus és gomba számára. Ha nem vigyázunk a medencék tisztaságára, ezen kórokozók felszaporodva a fürdőzők megbetegedését okozhatják. Láthatatlan veszély a medencék környékén.>>

Az ORFK a vízi balesetek megelőzésére figyelmeztet

Makula György szóvivő az MTI-nek azt mondta: a kánikulában egyre gyakrabban fürdőznek az emberek tiltott helyeken, ezért arra figyelmeztet mindenkit a rendőrség, hogy az új rendelkezések szerint tiltott helyen fürdőzésért ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki.

Barnácz István, a Dunai Vízirendészeti Kapitányság vezetője az MTI-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta: a Duna fővárosi szakaszán egyetlen kijelölt fürdőhely sincs, így aki megmártózik a vízben, az nemcsak szabálysértést követ el, hanem az életét is veszélyezteti.

Az alezredes azt mondta: kánikula idején a vízparton lévő rosszullétek miatt megerősített járőrszolgálatot kell tartaniuk. A vízi rendőrök azt tanácsolják, hogy azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, vagy rendszeres gyógyszerszedésre szorulnak, kerüljék a tűző napot, a vízparton is az árnyékos helyre húzódjanak, mert a parton és a vízben egyaránt felléphet oxigénhiány, ami könnyen tragédiához vezethet.

Barnácz István közlése szerint az elmúlt napokban a magas hőmérséklet miatti rosszullétek következtében több alkalommal is segítséget nyújtottak a rendőrök vízparton rosszul lett embereknek.

A kapitányságvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki - például az evezős vagy géphajós vízi sportok kedvelői közül is - a tűző napon tartózkodik és felhevült testét akár csak egy vízfröccs éri, az könnyen izomgörcsöt, sokkot kaphat, és a folyadékhiányból fellépő rosszullét is vízbefulladásos balesethez vezethet.

Az alezredes kiemelte: tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac és más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy január elsejével a hajózási szabályok is változtak, így Szentendrénél a motoros vízi eszközök (jet-ski) használatát megtiltották, a csónakokban, kishajókon a 14 éven aluliak és az úszni nem tudók számára kötelező a mentőmellény használata.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.