Sertésinfluenza: már 159 halálos áldozat

Szerző: MTI

A sertésinfluenza valószínűleg már 159 ember halálát okozta Mexikóban. A sertésinfluenza-gyanús esetek száma az országban 2498, kórházban jelenleg 1311 beteg van.

A hatóságok gyorstesztet vezettek be a más influenzatípusok kiszűrésére, és azokban az esetekben, amelyekben továbbra is fennáll a sertésinfluenza gyanúja, nagyon gyorsan elkezdik a vírusölő kezelést - tette hozzá.

USA: két gyanús haláleset

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

A megerősített eseteket tekintve a legtöbb beteg - 65 - az Egyesült Államokban van. Utána következik Mexikó, majd Új-Zéland 14, Kanada 13, Nagy-Britannia, Spanyolország és Izrael 2-2, Costa Rica 2, Németország 1 fővel.

Chilében 24, Brazíliában 20 embert tartanak megfigyelés alatt sertésinfluenza gyanújával - jelentették be Santiagóban, illetve Brazíliavárosban.

Ausztráliában eddig 91 emberen végeztek el teszteket, de még egyetlen megbetegedést sem igazoltak.

Az Egyesült Államokban hat államban van fertőzéses eset. Kaliforniában rendkívüli állapotot hirdettek ki két gyanús haláleset miatt, amelyek közül az egyikről bebizonyosodott, hogy nem sertésinfluenza okozta. Richard Besser, az egyesült államokbeli szövetségi betegségmegelőzési központ (CDC) vezetője közölte kedden, hogy valószínűleg lesznek halálos áldozatai a betegségnek az országban.

Ferihegyen hőkamerás szűrésre készülnek

Járványügyi zöld szám

A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.
Ferihegyen kihelyezték azokat a figyelemfelhívó plakátokat, amelyek arról tájékoztatják az érkezőket, hogy ha rosszul érzik magukat, jelentkezzenek a reptér egészségügyi szolgálatánál; hamarosan hőkamerás kapukat is felállítanak.

Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója a repülőtéri sajtótájékoztatón elmondta: a plakátok mellett információs pultokat is kihelyeztek, ahol az önként jelentkezőket kikérdezik egészségi állapotukról.

A plakátok három - német, angol és magyar - nyelvűek és a következő olvasható rajtuk: "Mexikóban jártak figyelmébe! Kérjük, saját és a közösség érdekében jelentkezzen a repülőtéri járványügyi szolgálatnál! Útlevélvizsgálatra vagy csomagjáért csak az egészségügyi kontroll után menjen." Hardy Mihály közölte azt is, hogy az utasbiztonsági ellenőröknek maszkokat, kesztyűket és higiénés törlőkendőket adnak, ezek használata azonban szintén nem kötelező.

Nehezebb kérdést jelent az átszálló utasok kiszűrése, őket csak azok a légi társaságok tudják ellenőrizni, amelyeknek közvetlen járataik vannak Mexikóból vagy az Egyesült Államokból repülnek Európába. Az elmúlt hónapban nagyjából ötezer ember érkezett az Egyesült Államokból Magyarországra, Mexikóból pedig ennek töredéke - mondta kérdés kapcsán Hardy Mihály.

Megfigyelés alatt egy férfi Székesfehérváron

Sertésben még nem izolálták

Az Állategészségügyi Szervezet (OIE) szerint helytelen "sertésinfluenzának" nevezni azt az új influenzavírust, amely Mexikóban bukkant fel, és már sok halálos áldozatot követelt. Az új vírust még nem izolálták állatokban. Az OIE ugyan elismeri, hogy a Mexikóban felbukkant új vírus nem klasszikus emberi vírus, hanem olyan kórokozó, amelyben sertés- madár- és emberi vírusok részei keverednek. De "a vírust eddig még nem izolálták állatokban, ezért nem indokolt a betegséget sertésinfluenzának nevezni".

A sertésinfluenza miatt megfigyelés alatt tartanak egy férfit a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórház fertőző osztályán a Független Hírügynökség információja szerint. A férfi veszprémi és Mexikóban járt.

Székely Tamás egészségügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján többek között említést tett a veszprémi esetről is, de azt mondta a vizsgálatok nem igazolták, hogy a mexikói influenza vírusról van szó.

Négyesre emelte a riasztási szintet a WHO

Egy fokozattal emelte - hármasról négyesre - a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn. Margaret Chan főigazgató úgy döntött, hogy az eddigi hármasról négyesre emeli a riasztási szintet.

Fukuda Keidzsi, a WHO egészségügy-biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, hogy a világ egyetlen térsége sincs biztonságban a sertésinfluenza-vírustól, amely Mexikóban valószínűsíthetően másfélszáznál több ember életét követelte.

Pánikkeltés vagy jogos félelem?
Mostanában sokat cikkeztek egy világméretű mutáns influenzajárvány kitöréséről. Vajon nem csak pánikkeltésről van szó? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül. >>A pandémia esélyeiről
"Egy olyan korban, amikor az emberek repülőgéppel nagyon gyorsan utaznak szerte a világban, nincs olyan térség, ahova a vírus ne juthatna el" - mondta a főigazgató-helyettes.

Hozzátette azonban, hogy a határok lezárása és utazási korlátozások bevezetése jelen pillanatban nem lenne helyes döntés. Hangsúlyozta azt is, hogy nem tekintik elkerülhetetlennek a világjárvány kitörését.

Felvilágosító kampány Nagy-Britanniában

Szórólapkampányt indítanak a brit egészségügyi hatóságok a lakosság felvilágosítására a sertésinfluenzával kapcsolatban - jelentette be kedden este az egészségügy-minisztérium szóvivője.

A szórólapokon, amelyeket a szigetországban minden otthonban el kívánnak juttatni a jövő héttől kezdve, leírják a betegség mibenlétét és tüneteit, valamint tanácsokat adnak a fertőzés kezelésére.

A szóvivő egyúttal bejelentette, hogy növelni kívánják az ország szájmaszk-készletét és tárgyalások folynak erről a gyártókkal. Azt az értesülést nem kívánta kommentálni, mely szerint 32 millió új maszkra lenne szükség, ugyanakkor hangsúlyozta: a maszkokat elsősorban orvosoknak és egészségügyi személyzetnek szánják.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Rohamosan terjed az ebola

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Libériában a vírus...

Itthon nem fenyeget a calici-járvány

Hányással és hasmenéssel járó norovírus fertőzött meg 1,1 millió embert Nagy-Britanniában. Az itthon calicivírusként ismert kórokozó gyorsan...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.