H1N1 - Meddig hatásos az oltóanyag?

Szerző: MTI

Az oltóanyag hatékonysága mulandó: csak addig hatásos, amíg a jelenleg Európát bejáró H1N1 vírus nem megy át valamilyen mutáción. A mutált vírussal szemben a jelenleg használt vakcina semminemű védettséget nem nyújtana már.

A jelek szerint "túlrendelték" magukat az új influenza elleni vakcinából a német tartományok: csütörtöki hír szerint a gyártó konszern "nagylelkűségének" köszönhetően mégsem marad a nyakukon több millió adag oltóanyag. A tartományok tavaly összesen 50 millió adag vakcinát rendeltek mintegy 420 millió euróért a GlaxoSmithKline (GSK)cégtől.

Abból indultak ki, hogy kétszeri oltást számítva ez a lakosság mintegy 30 százalékának a beoltásához lesz elegendő. Időközben kiderült, hogy a felnőttek immunizálásához egyetlen oltás is elég. Ráadásul a németek körében az utóbbi hetekben látványosan csökkent az oltási kedv.

H1N1-teszt
Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
Válaszoljon a kérdésekre! >>

Egy, a ZDF televízióban nyilatkozó háziorvos szerint pacientúrájának kevesebb, mint tíz százaléka élt eddig a védőoltás lehetőségével. Mindez azt jelenti, hogy a tartományoknak a nyakukon maradna több millió adag vakcina. Az egészségbiztosító pénztárak ugyanis csak a védőoltásra ténylegesen felhasznált vakcinamennyiséget térítik meg a tartományi kormányoknak; a fel nem használt készletért nem fizetnek egy vasat sem.

H1N1 védőoltás - Csak a mutációig véd?

Az oltóanyag hatékonysága pedig mulandó: csak addig hatásos, amíg a jelenleg Európát bejáró H1N1 vírus nem megy át valamilyen mutáción. A mutált vírussal szemben a jelenleg használt vakcina semminemű védettséget nem nyújtana már.

Ezt a fenyegető pénzügyi vészhelyzetet sikerült csütörtökön elhárítani több tartomány egészségügyi miniszterének a GSK cég képviselőivel tartott berlini találkozóján.

Utóbbiak "nagyvonalúságot" tanúsítva belementek abba, hogy sztornírozzák a megrendelt, de még le nem szállított oltóanyag nagy részét.

A tartományok nyakán így is jelentős vakcinakészlet maradna.

Hírek szerint ettől úgy akarnak megszabadulni, hogy megpróbálják azt külföldön eladni.

A zeit.online értesülése szerint potenciális vevőként máris jelentkezett Irán, Koszovó, Törökország és Ukrajna. Szerdai hír szerint Kanadában is jóval kevesebbe vették eddig igénybe a H1N1 elleni védőoltást. Az észak-amerikai állam ezért úgy határozott, hogy ötmillió adag H1N1 elleni vakcinát kölcsönöz Mexikó azonnali szükségleteinek kielégítésére.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

NSAID NSAID

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, és mikor nem?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Hogyan csökkenthető az injekciós tű...

Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be...

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.