H1N1 - Meddig hatásos az oltóanyag?

MTI
megjelent:

Az oltóanyag hatékonysága mulandó: csak addig hatásos, amíg a jelenleg Európát bejáró H1N1 vírus nem megy át valamilyen mutáción. A mutált vírussal szemben a jelenleg használt vakcina semminemű védettséget nem nyújtana már.

A jelek szerint "túlrendelték" magukat az új influenza elleni vakcinából a német tartományok: csütörtöki hír szerint a gyártó konszern "nagylelkűségének" köszönhetően mégsem marad a nyakukon több millió adag oltóanyag. A tartományok tavaly összesen 50 millió adag vakcinát rendeltek mintegy 420 millió euróért a GlaxoSmithKline (GSK)cégtől.

Abból indultak ki, hogy kétszeri oltást számítva ez a lakosság mintegy 30 százalékának a beoltásához lesz elegendő. Időközben kiderült, hogy a felnőttek immunizálásához egyetlen oltás is elég. Ráadásul a németek körében az utóbbi hetekben látványosan csökkent az oltási kedv.

Egy, a ZDF televízióban nyilatkozó háziorvos szerint pacientúrájának kevesebb, mint tíz százaléka élt eddig a védőoltás lehetőségével. Mindez azt jelenti, hogy a tartományoknak a nyakukon maradna több millió adag vakcina. Az egészségbiztosító pénztárak ugyanis csak a védőoltásra ténylegesen felhasznált vakcinamennyiséget térítik meg a tartományi kormányoknak; a fel nem használt készletért nem fizetnek egy vasat sem.

H1N1 védőoltás - Csak a mutációig véd?

Az oltóanyag hatékonysága pedig mulandó: csak addig hatásos, amíg a jelenleg Európát bejáró H1N1 vírus nem megy át valamilyen mutáción. A mutált vírussal szemben a jelenleg használt vakcina semminemű védettséget nem nyújtana már.

Ezt a fenyegető pénzügyi vészhelyzetet sikerült csütörtökön elhárítani több tartomány egészségügyi miniszterének a GSK cég képviselőivel tartott berlini találkozóján.

Utóbbiak "nagyvonalúságot" tanúsítva belementek abba, hogy sztornírozzák a megrendelt, de még le nem szállított oltóanyag nagy részét.

A tartományok nyakán így is jelentős vakcinakészlet maradna.

Hírek szerint ettől úgy akarnak megszabadulni, hogy megpróbálják azt külföldön eladni.

A zeit.online értesülése szerint potenciális vevőként máris jelentkezett Irán, Koszovó, Törökország és Ukrajna. Szerdai hír szerint Kanadában is jóval kevesebbe vették eddig igénybe a H1N1 elleni védőoltást. Az észak-amerikai állam ezért úgy határozott, hogy ötmillió adag H1N1 elleni vakcinát kölcsönöz Mexikó azonnali szükségleteinek kielégítésére.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.