• Lehetséges az univerzális influenza elleni vakcina létrehozása?

    Szerző: MTI

    A vizsgált H1N1-fertőzésen átesett emberek szervezete olyan antitesteket termelt, melyek az influenzavírusok széles köre ellen védettséget nyújtanak számukra a későbbiekben - közölték eredményeiket hétfőn amerikai kutatók.

    A Journal of Experimental Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a pandémiás H1N1-vírussal megfertőződött embereknél szokatlanul erős immunválasz fejlődött ki. Olyan antitestek termelődtek szervezetükben, melyek az elmúlt évtized valamennyi szezonális H1N1-törzse, az 1918-as spanyolnátha vírusa, sőt még egy H5N1 madárinfluenza-törzs ellen is védenek. "Ez azt jelenti, hogy valóban lehetséges az univerzális influenzavakcina" - mondta Patrick Wilson, atanulmány egyik szerzője, a Chicagói Egyetem munkatársa.

    Hirdetés

    Lehetséges az univerzális influenzavakcina létrehozása?

    Világszerte sok kutatócsoport dolgozik egy univerzális influenza elleni vakcina kifejlesztésén, amely évtizedekre vagy akár egész életükre megvédené az embereket az összes influenzavírus-törzs ellen. Ennek jelentősége óriási lenne, mert - a szövetségi hatóságok adatai szerint - csak az Egyesült Államokban évente 3300 és 49000 közti számban halnak meg influenza miatt.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    Wilson kutatócsoportja még 2009-ben, a pandémiás vírus terjedésének első hullámakor kezdte el vizsgálni kilenc fertőzött ember vérében a termelődött antitesteket. Az Emory Egyetem kutatóival együttműködve összesen 86 antitestet különítettek el, melyek kölcsönhatásba léptek a H1N1-vírussal, majd más vírustörzsekkel tesztelték őket. Az antitestek közül öt jelzett keresztvédelmet több különböző vírustörzs ellen. A továbbiakban egérkísérletekben is tesztelték ezeket az antitesteket. A vizsgálatok során kiderült, hogy az antitestek teljes védettséget nyújtottak az állatoknak az egyébként halálos dózisú influenzavírusokkal szemben.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.01.12 09:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?

    A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való - kiterjedését is okozhatják, s az őszi-téli hónapok különösen kedveznek a fájdalmas betegség terjedésének.

    A nyirokcsomó-megnagyobbodás okai

    A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Kb. 500-600 nyirokcsomó található a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában. Szűrő funkciót töltenek be, fő szerepük a kórokozókkal szembeni küzdelem.

    A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

    Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

    Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Miért lehet a hidegben megfázni?

    Ha nagyon fázunk vagy hosszabb ideig nem megfelelő öltözetben tartózkodunk a hidegben, annak sokszor megfázás lehet a következménye. Télen sokkal gyakoribbak a náthás, meghűléses megbetegedések, mint nyáron.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.