Lehetséges az univerzális influenza elleni vakcina létrehozása?

MTI
megjelent:

A vizsgált H1N1-fertőzésen átesett emberek szervezete olyan antitesteket termelt, melyek az influenzavírusok széles köre ellen védettséget nyújtanak számukra a későbbiekben - közölték eredményeiket hétfőn amerikai kutatók.

A Journal of Experimental Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a pandémiás H1N1-vírussal megfertőződött embereknél szokatlanul erős immunválasz fejlődött ki. Olyan antitestek termelődtek szervezetükben, melyek az elmúlt évtized valamennyi szezonális H1N1-törzse, az 1918-as spanyolnátha vírusa, sőt még egy H5N1 madárinfluenza-törzs ellen is védenek. "Ez azt jelenti, hogy valóban lehetséges az univerzális influenzavakcina" - mondta Patrick Wilson, atanulmány egyik szerzője, a Chicagói Egyetem munkatársa.

Lehetséges az univerzális influenzavakcina létrehozása?

Világszerte sok kutatócsoport dolgozik egy univerzális influenza elleni vakcina kifejlesztésén, amely évtizedekre vagy akár egész életükre megvédené az embereket az összes influenzavírus-törzs ellen. Ennek jelentősége óriási lenne, mert - a szövetségi hatóságok adatai szerint - csak az Egyesült Államokban évente 3300 és 49000 közti számban halnak meg influenza miatt.

Wilson kutatócsoportja még 2009-ben, a pandémiás vírus terjedésének első hullámakor kezdte el vizsgálni kilenc fertőzött ember vérében a termelődött antitesteket. Az Emory Egyetem kutatóival együttműködve összesen 86 antitestet különítettek el, melyek kölcsönhatásba léptek a H1N1-vírussal, majd más vírustörzsekkel tesztelték őket. Az antitestek közül öt jelzett keresztvédelmet több különböző vírustörzs ellen. A továbbiakban egérkísérletekben is tesztelték ezeket az antitesteket. A vizsgálatok során kiderült, hogy az antitestek teljes védettséget nyújtottak az állatoknak az egyébként halálos dózisú influenzavírusokkal szemben.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.