Szezonális influenza és H1N1 - Egyetlen oltás elég lesz?

MTI
megjelent:

A következő 2010/2011-es influenzaszezonra ajánlott vakcina összetételére vonatkozó bizonytalanságot az okozta, hogy az eddig alkalmazott szezonális H1N1-vírustörzset kicseréljék-e a 2009-ben megjelent pandémiás - Kalifornia 7-es jelű - törzsre.

A következő szezonális influenza elleni vakcinának az északi féltekén három törzset kellene tartalmaznia, köztük a pandémiás H1N1-vírust is - ajánlották csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői.

A vakcina összetételére vonatkozó WHO-bejelentés influenzaszakértők négynapos, zárt ajtók mögötti találkozóját követte. Az ajánlás egyúttal azt is jelenti, hogy a kormányok, amelyek jelentős készleteket tartalékoltak az újinfluenza elleni vakcinából, ezeket most felhasználhatják a szezonális influenza elleni vakcina részeként.

Magyarországon haltak meg a legtöbben az elmúlt héten az európai országok közül

Az ECDC legfrissebb adatai alapján Európában eddig Franciaországban haltak meg legtöbben az influenza következtében (289), ezt követi Németország (225), Nagy-Britannia (215), Görögország (123) majd Románia (120).

A vakcina ezen kívül az influenza H3N2 és B jelű törzseit tartalmazza majd. Keiji Fukuda, a WHO vezető influenzaszakértője elmondta, az egyes országok egészségügyi hatóságai maguk dönthetnek arról, hogy a három törzset kombinálják-e egy trivalens (háromkomponensű) oltásba, három különböző vakcinát alkalmaznak vagy a H1N1 elleni vakcina mellett a két másik törzset kombinálják egy oltásban.

A következő 2010/2011-es influenzaszezonra ajánlott vakcina összetételére vonatkozó bizonytalanságot az okozta, hogy az eddig alkalmazott szezonális H1N1-vírustörzset kicseréljék-e a 2009-ben megjelent pandémiás - Kalifornia 7-es jelű - törzsre. A WHO déli féltekére vonatkozó ajánlását tavaly szeptemberben jelentették be, az is tartalmazta a pandémiás H1N1-törzset.

Kevesebb influenzaszerű megbetegedés?

Az elmúlt héten csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma; körülbelül 14.300-an mentek orvoshoz ilyen panasszal, ezerrel kevesebben, mint az azt megelőző héten - közölte heti jelentésében az ÁNTSZ.

A megyék közötti összehasonlítás szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében emelkedett, tizenegyben csökkent, a többiben nem változott az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága az előző héthez képest. Komárom-Esztergom megyében 50 százalékkal többen keresték fel háziorvosukat influenzás panaszok miatt - említ példát az ÁNTSZ jelentése.

Influenzával a múlt héten 139 embert kezeltek kórházban, ami ötödével kevesebb, mint az azt megelőző héten.

Tizennyolc embert kellett intenzív osztályon ápolni, míg tíz új beteg szorult gépi lélegeztetésre e betegség miatt.

Magyarországon 121 ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzával - közölte az ÁNTSZ.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.