Szezonális influenza és H1N1 - Egyetlen oltás elég lesz?

Szerző: MTI

A következő 2010/2011-es influenzaszezonra ajánlott vakcina összetételére vonatkozó bizonytalanságot az okozta, hogy az eddig alkalmazott szezonális H1N1-vírustörzset kicseréljék-e a 2009-ben megjelent pandémiás - Kalifornia 7-es jelű - törzsre.

A következő szezonális influenza elleni vakcinának az északi féltekén három törzset kellene tartalmaznia, köztük a pandémiás H1N1-vírust is - ajánlották csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői.

A vakcina összetételére vonatkozó WHO-bejelentés influenzaszakértők négynapos, zárt ajtók mögötti találkozóját követte. Az ajánlás egyúttal azt is jelenti, hogy a kormányok, amelyek jelentős készleteket tartalékoltak az újinfluenza elleni vakcinából, ezeket most felhasználhatják a szezonális influenza elleni vakcina részeként.

Magyarországon haltak meg a legtöbben az elmúlt héten az európai országok közül

Az ECDC legfrissebb adatai alapján Európában eddig Franciaországban haltak meg legtöbben az influenza következtében (289), ezt követi Németország (225), Nagy-Britannia (215), Görögország (123) majd Románia (120).
Hol emelkedik a fertőzöttek száma? >>

A vakcina ezen kívül az influenza H3N2 és B jelű törzseit tartalmazza majd. Keiji Fukuda, a WHO vezető influenzaszakértője elmondta, az egyes országok egészségügyi hatóságai maguk dönthetnek arról, hogy a három törzset kombinálják-e egy trivalens (háromkomponensű) oltásba, három különböző vakcinát alkalmaznak vagy a H1N1 elleni vakcina mellett a két másik törzset kombinálják egy oltásban.

A következő 2010/2011-es influenzaszezonra ajánlott vakcina összetételére vonatkozó bizonytalanságot az okozta, hogy az eddig alkalmazott szezonális H1N1-vírustörzset kicseréljék-e a 2009-ben megjelent pandémiás - Kalifornia 7-es jelű - törzsre. A WHO déli féltekére vonatkozó ajánlását tavaly szeptemberben jelentették be, az is tartalmazta a pandémiás H1N1-törzset.

Kevesebb influenzaszerű megbetegedés?

Az elmúlt héten csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma; körülbelül 14.300-an mentek orvoshoz ilyen panasszal, ezerrel kevesebben, mint az azt megelőző héten - közölte heti jelentésében az ÁNTSZ.

A megyék közötti összehasonlítás szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében emelkedett, tizenegyben csökkent, a többiben nem változott az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága az előző héthez képest. Komárom-Esztergom megyében 50 százalékkal többen keresték fel háziorvosukat influenzás panaszok miatt - említ példát az ÁNTSZ jelentése.

Influenzával a múlt héten 139 embert kezeltek kórházban, ami ötödével kevesebb, mint az azt megelőző héten.

Tizennyolc embert kellett intenzív osztályon ápolni, míg tíz új beteg szorult gépi lélegeztetésre e betegség miatt.

Magyarországon 121 ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzával - közölte az ÁNTSZ.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Hogyan csökkenthető az injekciós tű...

Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be...

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.