Hirdetés
   • Influenza és madárinfluenza ellen is jó lehet az új japán oltás

    Szerző: Független Hírügynökség

    Japán kutatók csütörtökön bejelentették, hogy olyan védőoltást fejlesztenek ki, amely a mutálódó influenzavírus ellen is jó. Sőt, a vakcina hatásos lehet a rettegett H5N1-es madárinfluenza-vírus esetleges új variánsai ellen is.

    Az oltóanyagot olyan egereken próbálták ki, amelyekbe emberi géneket ültettek. A kísérletekben a vakcina akkor is működött, amikor a vírus módosult, közölte Ucsida Tecuja, a japán országos járványtani intézet kutatója.

    Hirdetés

    A szokásos influenzaoltások a vírus burkának egy fehérjéjét használják. Ez váltja ki a szervezet immunrendszeréből a védekezési reakciót, az ellenanyag kitermelését. Ez az ellenanyag azután hatásos, amikor a tényleges vírus bejut a szervezetbe. Csakhogy a vírus burka gyakran mutálódik, ilyenkor a korábban kidolgozott vakcina hatástalanná válik.

    Egy fehérjén alapul

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az az oltóanyag, amelyen a japán kutatók dolgoznak, nem a vírus burkának, hanem belsejének egy fehérjéjén alapul, mert ez ritkán változik. A kísérletekben a Soviet-A és a Hongkong-A vírustípust használják, valamint a H5N1-es madárinfluenzát.

    "Arra számítunk, hogy a H5N1 új változatai ellen is jó lesz" a vakcina, jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Ucsida.

    A H5N1 madárinfluenza ma emberre csak szélsőséges esetekben tud átjutni szárnyasokról, emberről emberre még nem terjed. De a szakemberek szerint bármikor kialakulhat olyan változata, amely könnyen fertőz embereket is. Akkor világjárványt fog okozni, amelynek több száz millió ember esik áldozatul.

    Várni kell rá

    A japán kísérleti oltóanyagból csak jó pár év múlva lehet gyakorlatban is használható vakcina. Előbb még újabb egérkísérleteken kell bizonyítani a biztonságos voltát, később pedig feltehetően nagyobb állatokon is ki kell próbálni, mielőtt szóba kerülhet az embereken való tesztelés.

    A kutatásban a járványtani intézet mellett a Hokkaidói Egyetem, a Szaitama Orvosegyetem és a NOF vegyipari cég vesz részt.

    Hasonló vakcinán - amely a vírus belsejét támadja - máshol is dolgoznak a világon, például az Oxfordi Egyetemen

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.29 12:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A száraz szem kezelése

    A száraz szem kezelése

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem egyik legfontosabb kezelési módját a műkönnyek használata jelenti.

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.