Multivitaminok: eltérő a vitaminigényünk

Dr. Kovács Anikó
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

A vitaminok a táplálék útján kis mennyiségben a szervezetbe jutó szerves anyagok, melyek jelenléte nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára fontos élettani folyamatok fenntartásához. Egyes esetekben, különösen a téli időszakban azonban nem jutunk elegendő vitaminforráshoz, ilyenkor multivitamin-készítmények fogyasztásával pótolhatjuk a hiányt.

Ha a szervezet vitaminigénye nagyobb, mint a vitaminbevitel, hipovitaminózis fejlődik ki, melyek tünetei a vitamin bevitelével gyorsan és eredményesen megszüntethetők.

Hipovitaminózis - Mit jelent?

Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy!

Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének. Az egyik fontos tényező, hogy a szintetikus vitamin sosem képes teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitamin. E mellett a szintetikus vitaminok csökkentik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben, és a vesét is megterhelik.
Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy!>>

Elsődleges módon kialakuló hipovitaminózisról beszélünk, ha a bejutott vitamin mennyisége kevesebb a táplálékfelvétel csökkenése (idős, leromlott állapotú betegek, krónikus alkoholisták esetén) vagy a táplálék összetételének megváltozása (például fogyókúra) miatt.

Másodlagos módon alakulhat ki hipovitaminózis felszívódási zavarok (gyomor-, bélhurut, sárgaság, krónikus alkoholizmus) miatt. A másodlagos hypovitaminózishoz vezethet a megnövekedett vitaminszükséglet (terhesség, szoptatás, lázas állapot, pajzsmirigy túlműködés, elhúzódó betegségek, stb.) is.

A multivitamin készítmények a napi szükségletnek megfelelő mennyiséget, vagy annak bizonyos százalékát tartalmazzák.

Ez azt is jelenti egyben, hogy ha valakinek már olyan nagy mértékű hiánya van egy vagy két vitaminból, hogy az már tüneteket is okoz, azoknak nem megfelelőek ezek a multivitaminok, hisz ilyen mennyiségű vitamin pótlására nem alkalmasak.

Más korcsoport, más igény - Kinek milyen vitamin kell?

Minden korcsoportnak más mennyiségre van szüksége az egyes vitaminokból vagy ásványi anyagból.

Helyes táplálkozás - de hogyan?

Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni.

Gyermekek esetén például az A-vitamin a megfelelő növekedéshez, a fogak és csontok egészséges fejlődéséhez fontos. Ugyancsak a csontok szerkezetének megfelelő kialakulásához D-vitaminra és kalciumra is szüksége van a gyerekeknek. Ezek hiányában rahitisz, vagyis angolkór fejlődik ki, vagyis a csontok a megfelelő ásványi anyag ellátottság hiánya miatt nem lesznek elég szilárdak és a test súlya alatt elgörbülnek.

Szerencsére manapság már nem találkozunk ezzel a betegséggel, de a kalcium és a D-vitamin ideális mennyiségének bevitele szükséges az erős csontozat kialakításához, és azt később már nem lehet pótolni.

A várandós kismamáknak is fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlás, hiszen a terhesség során megnő a szervezet általános vitamin igénye. Minden kismama számára nélkülözhetetlen a folsav pótlása, ami a veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenességek előfordulását szinte minimálisra csökkenti.

A C-vitamin: előnyök és ártalmak

A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növény termésében. Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése. A napi minimális C-vitamin szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut. A C-vitamin: előnyök és ártalmak>>

A folsavat akár önmagában, akár multivitamin készítmények formájában is magához veheti, de talán érdemesebb multivitaminokat alkalmazni, hogy minden vitamin szükségletét kielégítse.

Az A-vitamin is fontos a magzat egészséges fejlődéséhez, de ezzel a vitaminnal vigyázni kell, mert túlzott bevitele éppen olyan káros, mint hiánya, ezért a megfelelő multivitamin kiválasztásához kérjék ki orvosuk véleményét.

Az időseknek is szüksége van a megfelelő vitaminpótlásra, amennyiben a táplálkozással nem tudnak elegendő mennyiséget bevinni.

Az időseknek is főleg a kalcium pótlására kell odafigyelni, ami a csontok erősítésével az időskori elesés miatti csonttörések számát csökkenti.

Nem pótolja a helyes táplálkozást

Végül fontos megjegyezni, hogy a multivitaminok szedése nem helyettesíti a megfelelő táplálkozást, legfeljebb kiegészíti azt.

Amennyiben valaki a normális vegyes étrend mellett szedi a multivitaminokat, összességében a napi szükségletet meghaladó mennyiségben jut vitaminokhoz.

A szükségesnél több vitamin nem fog kifejezett mérgezési tüneteket okozni, azonban a szervezetből történő eltávolításuk feleslegesen terheli meg a kiválasztás szervrendszereit.

A vitamintúladagolás különösen akkor válhat kifejezetté, ha egyszerre többféle „erősítő” készítményt is szedünk, azok pontos összetételének a megfontolása nélkül.

(WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Egy hatékony módszer az ajakherpesz megelőzésére és kezelésére. (x)

Gluténérzékenység Gluténérzékenység

Kései felismerése súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz vezethet.

A szerelem születésének és...

Emlékszünk még életünk első szerelmére? Vajon kíséri emléke az életünket a mai napig? Ha igen, bizonyos, hogy ő volt az első és örök szerelem...

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hogyan válasszunk multivitamint?

A tavaszi időszak kezdetén jellemzően még kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, emellett a napfény és a mozgás hiányának hatására...

Vitaminkészítmények: sok hűhó...

Egy menopauzán átesett nők bevonásával készített amerikai tanulmány szerint a vizsgált alanyok által fogyasztott multivitamin-készítmények...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.