Pantoténsav (B5-vitamin) - Miért van rá szükségünk?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A pantoténsav (pantenol, B5-vitamin) egy vízoldékony, hővel szemben érzékeny vitamin, mely szervezetünk minden sejtjében megtalálható. Felszívódása a bélből történik, és a vizelettel távozik. A bélbaktériumok is termelik ezt a vitamint, de ennek a hasznosulására még nincsenek egyértelmű eredmények.

Az ajánlott napi beviteli mennyisége nem tisztázott egyértelműen, mivel a fizikai megterhelés és a stressz befolyásolja a szükségletet, azonban 5-10 mg napi bevitel biztonsággal elegendő. Ellenségei a különböző ételtartósítási eljárások, a konzerválás, az antibiotikumok, az altatószerek, az alkohol és a koffein. A pantoténsav kalcium-pantotenát formában számos multivitamin készítményben megtalálható.

Legnagyobb mennyiségben a sörélesztőben fordul elő, de megtalálható a májban (csirke, marha), húsokban, tojásban, lazacban, pisztrángban, gorgonzola sajtban, olajos magvakban, erős paprikában, brokkoliban, kelkáposztában, karfiolban, lencsében, búzában és a rizsben.

Szerepe sokoldalú, egy kulcsfontosságú enzim alkotórésze a szénhidrátok és zsírok energiává történő alakításában. Hozzájárul a megfelelő növekedéshez, az idegrendszer egészséges működéséhez, véd a kimerültség ellen, elősegíti a sebgyógyulást. Ellenanyagok termelődésén keresztül segít leküzdeni a fertőzéseket. Fontos a mellékvesék normális működésében.

Hiánytünetek kialakulása nem jellemző, ugyanis vegyes táplálkozással elegendő mennyiség jut a szervezetbe. Erősen alultáplált személyeknél jelentkezhetnek aspecifikus tünetek, például fáradékonyság, nyugtalanság, fejfájás. Túladagolásáról még nincsenek hiteles információk.

B-vitamin teszt
Amennyiben B-vitamin hiányban szenved, nagy valószínűséggel ez a teszt rávilágít majd a problémára a vitaminhiány első jelei alapján. B-vitamin teszt kitöltése

(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Cikkajánló

Lézerkezelés
Lézerkezelés

Mire alkalmazzák a bőrgyógyászatban?

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.