Biotin, a szépségvitamin

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az egészséges körmök nemcsak szépek, hanem ujjainkat is védik. Körmünk egészsége érdekében a rendszeres ápolás mellett táplálkozásunkra is oda kell figyelnünk. A biotin létfontosságú (esszenciális) vitamin.

A biotin a B-vitaminok csoportjába tartozik, gyakran nevezik szépségvitaminnak is, mivel pozitív hatással van bőrünkre, hajunkra és kéz- valamint lábujjkörmeinkre. A biotint, más néven B7- vagy H-vitamint, tartalmazó ételek fogyasztása ezért szépségünk érdekében is ajánlott. A biotin továbbá részt vesz számos fontos anyagcsere-folyamatban, így a zsír-, a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserében.

A boitin serkenti a körmök növekedését. Minél gyorsabban nő a köröm, annál erősebb és annál kevésbé törékeny, és természetesen annál szebb és egészségesebb. Egy egészséges felnőtt ember napi biotin igénye 30-60 mikrogramm. Aki változatosan, ugyanakkor kiegyensúlyozottan táplálkozik, minden gond nélkül hozzájut ehhez a fontos vitaminhoz az elfogyasztott élelmiszerekből. Hiányállapot nagyon ritkán fordul elő, ha mégis, akkor a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • Bőrgyulladás
  • Hajhullás
  • Étvágytalanság
  • Hányinger
  • Ritkán depresszió
  • Az immunrendszer legyengül.

Milyen élelmiszerekben található meg a biotin?

A biotin növényi és állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható. Biotinban gazdag a tojássárgája, a máj, a diófélék, a sörélesztő, a zabpehely, a szójabab, a spenót, a sárgarépa, a lencse, a csiperkegomba és a rizs.

100 g marhamáj 592 mikrogramm biotint tartalmaz, 100 g szójababban 60 mikrogramm, 200 g csiperkében pedig 200 mikrogramm biotin van.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.