Biotin, a szépségvitamin

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az egészséges körmök nemcsak szépek, hanem ujjainkat is védik. Körmünk egészsége érdekében a rendszeres ápolás mellett táplálkozásunkra is oda kell figyelnünk! A biotin létfontosságú (esszenciális) vitamin.

A biotin a B-vitaminok csoportjába tartozik, gyakran nevezik szépségvitaminnak is, mivel pozitív hatással van bőrünkre, hajunkra és kéz- valamint lábujjkörmeinkre. A biotint, más néven B7- vagy H-vitamint, tartalmazó ételek fogyasztása ezért szépségünk érdekében is ajánlott. A biotin továbbá részt vesz számos fontos anyagcsere-folyamatban, így a zsír-, a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserében.

A boitin serkenti a körmök növekedését. Minél gyorsabban nő a köröm, annál erősebb és annál kevésbé törékeny, és természetesen annál szebb és egészségesebb. Egy egészséges felnőtt ember napi biotin igénye 30-60 mikrogramm. Aki változatosan, ugyanakkor kiegyensúlyozottan táplálkozik, minden gond nélkül hozzájut ehhez a fontos vitaminhoz az elfogyasztott élelmiszerekből. Hiányállapot nagyon ritkán fordul elő, ha mégis, akkor a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • Bőrgyulladás
  • Hajhullás
  • Étvágytalanság
  • Hányinger
  • Ritkán depresszió
  • Az immunrendszer legyengül.

Milyen élelmiszerekben található meg a biotin?

A biotin növényi és állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható. Biotinban gazdag a tojássárgája, a máj, a diófélék, a sörélesztő, a zabpehely, a szójabab, a spenót, a sárgarépa, a lencse, a csiperkegomba és a rizs.

100 g marhamáj 592 mikrogramm biotint tartalmaz, 100 g szójababban 60 mikrogramm, 200 g csiperkében pedig 200 mikrogramm biotin van.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Édesítésre használt anyagok Édesítésre használt anyagok

Milyen előnyeik és hátrányaik vannak a különféle típusoknak?

Hajápolási szokások, amelyek hajkárosodáshoz vezethetnek

A hajápolás nem ér véget a rendszeres hajmosással, ügyelni kell rá, hogy a hajtípusnak megfelelő sampont, balzsamot, ápoló- és formázószereket használjuk. A...

A korpásodás okai és kezelése

A korpa gyakran csupán átmeneti problémát jelent, és speciális hajápoló termékekkel megszüntethető. Ám az is elfordulhat, hogy a korpa hátterében makacs gombás...

Miért korpásodik a haj? Mit lehet tenni ellene?

A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete: az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan újak váltják fel. Amennyiben a bőr...

Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?

A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de...

B12-vitamin (kobalamin)

Az emberi szervezet nem képes előállítani a kobalamint, ezért az elfogyasztott táplálékból juthatunk hozzá. Bizonyos mikroorganizmusok képesek előállítani...

Édesítésre használt anyagok előnyei és hátrányai

Cikkünkben az édesítésre használt anyagokkal általánosságban foglalkozunk, egészséges emberek étrendjének részeként. A beteg vagy túlsúlyos és elhízott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.