Neuropátia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Neuropátia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Az emésztőrendszeri autonóm neuropátia

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2022-04-27 08:03

A cukorbetegségben szenvedőknél viszonylag gyakoriak a gyomor- és bélrendszeri tünetek, melyek gyakran a diabéteszes emésztőrendszeri autonóm neuropátia tüneteit mutatják. Ez a diabéteszes betegek mintegy 76 százalékában fordul elő.

A diabéteszes retinopátia okai és típusai

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2022-04-26 17:03

A diabéteszes retinopátia fő oka a rosszul beállított vércukorszint és a magas vérnyomás. Ezek mellett vannak azonban más rizikófaktorok is, amelyek hozzájárulnak a retinopátia kialakulásához és a betegség súlyosbodásához.

A diabéteszes neuropátia diagnosztikája és szűrése

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-04-25 13:03

A cukorbetegségnek igen sok neurológiai szövődménye van. Jellegzetes és igen gyakori szövődmény az úgynevezett diabéteszes neuropátia, ami sokszor az első tünete is lehet a cukorbetegségnek. A diabéteszes neuropátiát elsősorban a környéki (perifériás) idegek érző rostjainak keringési zavarából adódó hosszan tartó idegkárosodás okozza.

Szövődmények, melyeket minden cukorbetegnek ismernie kell

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
2021-09-26 17:03

A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis számos szövődmény fenyegetheti őket. Kiemelendő terület a cukorbetegek lába, amely folyamatos odafigyelést és ápolást igényel.

A diabéteszes neuropátia

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2021-07-05 14:35

A (poli)neuropátia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez - pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz - társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek).

A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2020-07-28 17:05

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz.

A neuropátia szűrése

Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
2019-12-05 02:10

Jelenlegi ismereteink alapján úgy becsülhető, hogy a cukorbetegek mintegy harmada szenved olyan panasztól, mely a neuropátiával hozható összefüggésbe. A 2-es típusú cukorbetegek esetében már a diabetes megállapításának időpontjában fennállhatnak panaszok, illetve tünetek (1).

A neuropátia diagnosztikája

Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
2019-09-18 09:36

Cukorbetegségben az idegrendszer károsodása kiterjedhet a szomatikus (testi) és az autonóm (vegetatív) idegrendszerre. A két rendszer károsodása más és más panaszokkal és tünetekkel jelentkezik, így a kimutatásukra alkalmas vizsgálómódszerek is különbözőek.