A gasztroparézis (gyomorürülési zavar) tünetei, okai és kezelése

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A gasztroparézis egy olyan állapot, melyben a gyomor izmai nem működnek megfelelően. Általában erőteljes izom-összehúzódások juttatják át a táplálékot az emésztőcsatornán, de gasztroparézis esetén a gyomorfal izmai csak gyengén vagy egyáltalán nem működnek. Ez akadályozza a gyomor megfelelő kiürülését, zavarja az emésztést, hányingert és hányást, vércukorszint-ingadozást okoz.

A gasztroparézis tünetei

Amennyiben a gyomor működése károsodik, az számos közvetlen emésztőszervi panaszt idéz elő, közvetve pedig további anyagcsereproblémák és hiánybetegségek tünetei is jelentkeznek.

A gasztroparézis ma még nem gyógyítható, de étrendi változtatásokkal és gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek.

A gasztroparézis okai

A vegetatív idegrendszer szabályozza a gyomorürülést elősegítő mozgást, a gyomorsav termelését és az emésztőenzimeket előállító mirigyeket. Amennyiben ezek az idegek károsodnak, az emésztési folyamat is elégtelenné válik.

A gasztroparézist leginkább a vagus ideg károsodása okozza. Mivel a sérült vagus ideg nem tud jelzést küldeni a gyomor izmainak, a táplálék nem kerül megfelelő módon a vékonybélbe.

Az idegkárosodás leggyakoribb oka a tartós (25 éve fennálló) cukorbetegség, de más idegrendszert érintő betegségek, műtétek is előidézhetik.

  • Diabétesz
  • Hasi műtét
  • Bizonyos gyógyszerek, melyek lassítják a gyomor ürítését: narkotikus fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok
  • Bizonyos daganatos kezelések
  • Anorexia és bulimia
  • Scleroderma
  • Parkinson-kór
  • Hypothyreosis (pajzsmirigy-alulműködés)

Részletesen A diabéteszes gasztroparézis

A gasztroparézis számos szövődménnyel járhat

  • Fogyás – A gasztroparézis nehezíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását, így fogyást okoz.
  • Gyomorbaktériumok túlzott elszaporodása – A gyomorban maradt étel erjedésnek indulhat, s megzavarhatja a jó és rossz baktériumok arányát. Ez lehetővé teszi a káros mikroorganizmusok elszaporodását.
  • Emésztetlen étel megkeményszik és a gyomorban marad – A gyomorban megkeményedő étel a bezoár, mely hányingert, hányást okoz, és életveszélyes lehet, ha megakadályozza az étel vékonybélbe jutását.
  • Vércukorszint ingadozás – Bár a gasztroparézis nem okoz cukorbetegséget, az elégtelen felszívódás kiszámíthatatlan vércukorszint ingadozást okozhat. Ugyanakkor a nem megfelelően ellenőrzött cukorbetegség tovább rontja a gasztroparézist.

Vizsgálatok és diagnózis

A gasztroparézis diagnosztizálásához több vizsgálatot is elvégeznek:

  • Ultrahangvizsgálat segítségével láthatóvá válik az orvos számára a gyomor mozgása, ezek rendellenessége.
  • A gyomor kiürítéséhez szükséges idő (tranzitidő) mérése kis mennyiségű radioaktív anyagot tartalmazó étel segítségével.
  • Endoszkópos vizsgálat: gyomortükrözés.
  • Laboratóriumi vizsgálatokkal (vér és széklet) a gasztroparézis szövődményei, hiányállapotok, anyagcserebetegségek diagnosztizálhatóak.

A gasztroparézis kezelése

A gasztroparézis kezelése az alapbetegség azonosításával kezdődik. Amennyiben cukorbetegség okozza a gasztroparézist, elsősorban a diabéteszt kell kezelni és a vércukorszint kontrollra törekedni.

Ezen túlmenően az alábbi kezelések a leggyakoribbak:

Étrendi változás – Ha könnyebben emészthető ételeket fogyaszt, nagyobb a valószínűsége, hogy elég kalóriához és tápanyaghoz jut.

  • Fogyasszon magas rosttartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, de ne nyersen, hanem főzve vagy párolva.
  • Válasszon alacsony zsírtartalmú ételeket.
  • Fogyasszon sok levest és pépes ételt, mivel azt könnyebb emészteni.
  • Igyon vizet minden étkezésnél.
  • Evés után mozogjon keveset, például sétáljon egyet.
  • Csökkenteni kell az alkohol- és koffeinfogyasztást, mivel ezek tovább lassíthatják a gyomor motilitását.

Étrendkiegészítők - A gasztroparézis által okozott elégtelen tápanyagellátottság miatt hiányállapotok alakulhatnak ki, így szükség lehet például vitaminpótlásra, vaspótlásra.

Gyógyszerek – A gasztroparézis kezelésére szolgáló gyógyszerek leginkább a hányinger és hányás elleni, tüneti kezelésre szolgáló szerek, valamint a gyomor izmait stimuláló készítmények. A prokinetikumok olyan gyógyszerek, amelyek segítik a gyomor és a bélrendszer mozgását. Ezek a vényköteles gyógyszerek fokozzák az emésztőrendszer simaizmainak aktivitását, így elősegítik a táplálék gyorsabb áthaladását a gyomorból a vékonybélbe. Mellékhatásai lehetnek az álmosság, szédülés, hasi fájdalom, stb.

Sebészet – Ha a hányinger, hányás vagy alultápláltság kezelése nem megfelelő, akkor (bypass) műtéttel segítik a gyomorürülést.

Mesterséges táplálás - Súlyos esetben, mikor a beteg nem képes semmiféle ételt és italt fogyasztani, akkor az orron át történő vagy a szonda segítségével a táplálékot közvetlenül a vékonybélbe juttató mesterséges táplálás ad megoldást.

A neuropátia emésztőszervi tünetei
A neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, amely szövődményként a tartósan cukorbeteg személyek 60-70%-át érinti. Több szerv működését érinti, ezen belül gyakori a nyelésért, a gyomorürülésért és a vastagbél működését felelős idegek károsodása. A diabéteszes neuropáthia emésztőszervi tünetei

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.