Három fontos lépés a diabéteszes neuropátia kezelésére

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Amennyiben Ön cukorbeteg, talán már tapasztalta az idegi eredetű fájdalmat, melyet diabéteszes neuropátiának neveznek. Egyes tünetek, mint a lábfájdalom, nyilvánvalóak, ám a neuropátia sokkal finomabb jeleit is fontos észrevenni és kezelni.

A kezeket és lábakat érintő zsibbadás, esetleges érzéskiesés a perifériás neuropátia tünetei lehetnek, ám egy sor egyéb probléma (pl. merevedési zavar, hasmenés) mögött is a diabéteszes idegkárosodás állhat. A vércukorszint szigorú ellenőrzésével és kontroll alatt tartásával csökkenthető a neuropátiás szövődmények kialakulásának kockázata. A betegség hátterében ugyanis a tartósan magas vércukorszint áll.

Tartsa vércukorszintjét ellenőrzése alatt!

Szakértők egyetértenek abban, hogy a diabéteszes neuropátia kezelésének első lépése a vércukorszint szigorú ellenőrzés alatt tartása. Ehhez az alábbiak a leghatékonyabb taktikák:

A téma cikkei

8/1 A diabéteszes neuropátia
8/2 A diabéteszes neuropátia típusai
8/3 A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei
8/4 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
8/5 A diabéteszes neuropátia megelőzése
8/6 A diabéteszes neuropátia kezelése
8/7 Élet diabéteszes neuropátiával
8/8 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

 • Használjon vércukorszint mérőt! Noha a cukorbetegség szövődményeitől és a neuropátia súlyosságától függően a vércukorszint eltérő lehet, általánosságban elmondható, hogy az ajánlott érték étkezés előtt önkontrollosan mérve 5,5 mmol alatt legyen/l, étkezés után önkontrollosan mérve 7,5 mmol/-l-t ne haladja meg. Kövessen egy dietetikus által összeírt, kiegyensúlyozott diétát, mely vázolja, hogy mikor, miből, mennyit fogyasszon! Bár ezt nem mindig könnyű betartani, ne feledje, minden falat számít!
 • Rendszeresen mozogjon! Napi 30 perc mozgás már segít a vércukorszint csökkentésében, vérnyomás ellenőrzésében.
 • Negyedévente javasolt háziorvosnál vagy a gondozó diabetológusnál ellenőrizni a HbA1C-t.. Ennek értékének 6,5-7 százalék alatt kell lennei, a magasabb érték azt jelzi, hogy nagyobb a szem-, vesebetegség és idegi károsodás kialakulásának kockázata.
 • Amennyiben orvosa javasolja az inzulinkezelés elkezdését, mindenképp fogadja el, mert előrehaladott esetekben ez tudja a legbiztosabb anyagcsere-kontrollt biztosítaniazoknál, akik inzulin injekciót használnak a vércukorszint kontrollálása miatt, 64 százalékkal kisebb a neuropátia kockázata.
 • Kezelje a neuropátiát!

Számos lehetőség áll a rendelkezésére a neuropátia tüneteinek enyhítésére:

 • Meleg fürdő és a rendszeres séták sokaknál enyhítik a perifériás neuropátia kellemetlen tüneteit. Viseljen kényelmes cipőt, mely nem szorítja a lábujjakat!
 • Használjon fájdalomcsillapítót! A szájon át szedhető készítmények mellett a lidokainos gélek, nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők ajánlottak.
 • Próbálja ki az akupunktúrát
 • Kerülje el a további károsodást!

Miután neuropátiája kontroll alatt van, próbálja megelőzni az idegek további károsodását!

 • Tartsa szoros ellenőrzés alatt a vércukorszintjét!
 • Rendszeresen mozogjon és figyeljen a helyes táplálkozásra!
 • Amennyiben túlsúlyos, fogyjon le, hiszen a súlyfelesleg feleslegesen terheli a lábakat!
 • Szenteljen különös figyelmet a lábápolásnak, hiszen az idegkárosodás itt a leggyakoribb!

(WEBBeteg - Forrás: webmd.com)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A diabéteszes kóma előjelei és...

A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni.

Miért kell a cukorbetegek...

A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az...

Diabéteszes neuropátia - áttekintés

A cukorbetegség kisereket érintő szövődményei közül az idegkárosodás jelentőségét sokáig alábecsülték. Egyrészt kiderült, hogy nem egy ritka...

Diabéteszes neuropátia - A...

Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben....

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek...

A cukorbetegség elhanyagolt...

A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.