• Három fontos lépés a diabéteszes neuropátia kezelésére

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Amennyiben Ön cukorbeteg, talán már tapasztalta az idegi eredetű fájdalmat, melyet diabéteszes neuropátiának neveznek. Egyes tünetek, mint a lábfájdalom, nyilvánvalóak, ám a neuropátia sokkal finomabb jeleit is fontos észrevenni és kezelni.

    A kezeket és lábakat érintő zsibbadás, esetleges érzéskiesés a perifériás neuropátia tünetei lehetnek, ám egy sor egyéb probléma (pl. merevedési zavar, hasmenés) mögött is a diabéteszes idegkárosodás állhat. A vércukorszint szigorú ellenőrzésével és kontroll alatt tartásával csökkenthető a neuropátiás szövődmények kialakulásának kockázata. A betegség hátterében ugyanis a tartósan magas vércukorszint áll.

    Tartsa vércukorszintjét ellenőrzése alatt!

    Szakértők egyetértenek abban, hogy a diabéteszes neuropátia kezelésének első lépése a vércukorszint szigorú ellenőrzés alatt tartása. Ehhez az alábbiak a leghatékonyabb taktikák:

      A téma cikkei

    8/1 A diabéteszes neuropátia
    8/2 A diabéteszes neuropátia típusai
    8/3 A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei
    8/4 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
    8/5 A diabéteszes neuropátia megelőzése
    8/6 A diabéteszes neuropátia kezelése
    8/7 Élet diabéteszes neuropátiával
    8/8 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

    • Használjon vércukorszint mérőt! Noha a cukorbetegség szövődményeitől és a neuropátia súlyosságától függően a vércukorszint eltérő lehet, általánosságban elmondható, hogy az ajánlott érték étkezés előtt önkontrollosan mérve 5,5 mmol alatt legyen/l, étkezés után önkontrollosan mérve 7,5 mmol/-l-t ne haladja meg. Kövessen egy dietetikus által összeírt, kiegyensúlyozott diétát, mely vázolja, hogy mikor, miből, mennyit fogyasszon! Bár ezt nem mindig könnyű betartani, ne feledje, minden falat számít!
    • Rendszeresen mozogjon! Napi 30 perc mozgás már segít a vércukorszint csökkentésében, vérnyomás ellenőrzésében.
    • Negyedévente javasolt háziorvosnál vagy a gondozó diabetológusnál ellenőrizni a HbA1C-t.. Ennek értékének 6,5-7 százalék alatt kell lennei, a magasabb érték azt jelzi, hogy nagyobb a szem-, vesebetegség és idegi károsodás kialakulásának kockázata.
    • Amennyiben orvosa javasolja az inzulinkezelés elkezdését, mindenképp fogadja el, mert előrehaladott esetekben ez tudja a legbiztosabb anyagcsere-kontrollt biztosítaniazoknál, akik inzulin injekciót használnak a vércukorszint kontrollálása miatt, 64 százalékkal kisebb a neuropátia kockázata.
    • Kezelje a neuropátiát!
    Hirdetés

    Számos lehetőség áll a rendelkezésére a neuropátia tüneteinek enyhítésére:

    • Meleg fürdő és a rendszeres séták sokaknál enyhítik a perifériás neuropátia kellemetlen tüneteit. Viseljen kényelmes cipőt, mely nem szorítja a lábujjakat!
    • Használjon fájdalomcsillapítót! A szájon át szedhető készítmények mellett a lidokainos gélek, nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők ajánlottak.
    • Próbálja ki az akupunktúrát
    • Kerülje el a további károsodást!

    Miután neuropátiája kontroll alatt van, próbálja megelőzni az idegek további károsodását!

    • Tartsa szoros ellenőrzés alatt a vércukorszintjét!
    • Rendszeresen mozogjon és figyeljen a helyes táplálkozásra!
    • Amennyiben túlsúlyos, fogyjon le, hiszen a súlyfelesleg feleslegesen terheli a lábakat!
    • Szenteljen különös figyelmet a lábápolásnak, hiszen az idegkárosodás itt a leggyakoribb!

    (WEBBeteg - Forrás: webmd.com)

    Módosítva: 2013.12.21 07:38, Megjelenés: 2013.12.21 07:38
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei

    A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz.

    Diabéteszes neuropátia - áttekintés

    A cukorbetegség kisereket érintő szövődményei közül az idegkárosodás jelentőségét sokáig alábecsülték. Egyrészt kiderült, hogy nem egy ritka szövődményről van szó, hiszen a cukorbetegek 20-40 százalékát érinti, másrészt bizonyos idegkárosodások jelenléte szoros összefüggést mutat ezen szövődménnyel élő betegek fokozott szíveredetű halálozásával.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

    6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére

    Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség és a diéta szinte együtt jár. A helyes étkezés sokat segíthet abban is, hogy védje az idegeit a diabéteszes neuropátiától.

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    A nem kezelt neuropátia következményei

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia észlelésének zavara

    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.