Diabéteszes neuropátia és hólyagproblémák

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A cukorbetegség okozta hólyag neuropátia egyfajta idegkárosodás. Ilyenkor a húgyút már nem megfelelően működik, és a hólyag nem képes teljesen kiürülni. Egy baktérium kezd növekedni a hólyagban és vesékben, mely gyakori húgyúti fertőzéseket okoz.

A diabéteszes hólyag neuropátia vizelet inkontinenciát, illetve a hólyag feletti kontroll elvesztését okozhatja. Az inkontinenciát az okozza, hogy a sérült idegek nem érzik, ha a hólyag megtelt, és a beteg elveszti az ellenőrzést a hólyag izmai felett. Az idegkárosodás nem visszafordítható folyamat, de különböző kezelésekkel a hólyag neuropátia tünetei enyhíthetők.

A hólyag neuropátia okozója

A diabéteszes neuropáthia

A (poly)neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere betegséghez − pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz − társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek). A perifériás idegek szállítják az információt a különböző − a bőrben, izmokban, ízületekben és egyéb szövetekben elhelyezkedő − felvevő testecskéktől a központi idegrendszerbe, azaz a gerincvelőbe, illetve az agyba. Ezáltal informálják a központot a szervezet aktuális állapotáról, helyzetéről, működéséről. A diabéteszes neuropáthia

Az idegkárosodást a magas vércukorszint, a hiperglikémia okozza. A cukorbetegek 50 százalékkal csökkenthetik az idegkárosodás kockázatát, ha a vércukorszintjüket ellenőrzés alatt tartják. A további idegkárosodás megelőzése, és a betegség további romlásának megelőzése a neuropátia minden formájánál nagyon fontos.

Rendszeres vércukorszint ellenőrzéssel, megfelelő táplálkozással, rendszeres fizikai aktivitással és inzulinkezeléssel csökkenthető a szervezet glükóz szintje. Fontos tudni, hogy a tünetek kezdetben rosszabbodhatnak, mielőtt javulás állna be.

Húgyhólyagproblémák és húgyúti fertőzések kezelése

Az orvosok gyakran írnak antibiotikumot a húgyhólyag problémákra vagy húgyúti fertőzések kezelésére. Sokan folyamatos antibiotikum kezeléssel próbálják meg a baktériumszintet alacsonyan tartani.

A vizeletretencióra általában betanekolt használnak, mely serkenti a hólyagösszehúzódásokat és növeli a kibocsátott vizelet mennyiségét. A cukorbetegeknek növelni kell a folyadékbevitelt, hogy megakadályozzák a további fertőzések kialakulását.

WC használat és katéterezés

A diabéteszes neuropátiához kapcsolódó inkontinenciában szenvedőknek maximum háromóránként feltétlenül ki kell üríteniük a hólyagjukat, még akkor is, ha nincs vizelési ingerük. A húgyúti katéter bevezetése segíti a hólyagürülést és megakadályozza a vizelet összegyűlését és pangását. Ugyanakkor a katéterezés során megnőhet a húgyúti fertőzések és tályogok kialakulásának veszélye.

A katéter használata azoknak a betegeknek ajánlott, akik nem képesek a hólyag teljes kiürítésére. A felhelyezés technikája könnyen megtanulható, így a beteg saját magának is elvégezheti azt.

A vizelési zavarok megoldása műtéti beavatkozással

Súlyos hólyag neuropátia esetén a műtéti eljárás válik szükségessé. Ebben az esetben a záróizmot, vagy az alsó medenceizmokat teszik feszesebbé, a vizeletkontroll javítása érdekében. Legvégső megoldásként a vizelet útját megváltoztatják, és az a testen kívül helyezett üres tároló zacskóba jut.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; livestrong.com
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.