A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom) következtében alakulnak ki.

Sajnos a statisztikák szerint a diabéteszes láb 2-es típusú cukorbetegek esetében – nem diabéteszes kortársaikhoz képest – 30-40-szer gyakoribb alsóvégtag-amputációhoz vezet. Megfelelő odafigyeléssel és szoros vércukorkontrollal, illetve a szövődmények korai észlelésével ez megelőzhető lenne az esetek jelentős részében.

A betegség kialakulásának mechanizmusa

A cukorbetegség idegkárosító hatása miatt a perifériás erek szenzoros (érző) működése károsodik, ezáltal csökken a fájdalomérzet. Észrevétlenek maradhatnak egyes sérülések, a kezelés nem kezdődik meg időben, így potenciálisan a szövetek károsodása mélyebb lesz.

Szintén idegkárosodás következtében a szimpatikus idegrendszer működésében zavar keletkezik, amely a véráramlás zavarához, illetve csontanyagcsere-zavarhoz vezet. Utóbbi eredményeként a láb ízületei deformálódnak, a láb statikája megváltozik, aminek következtében új nyomáspontok jönnek létre, melyek bőrkeményedések, bőrmegvastagodások kialakulását idézik elő.

Az érkárosodás következtében a vérkeringés is zavart szenved. A bőr szárazzá, sérülékennyé válik, ennek következtében repedések alakulnak ki. A bőrmegvastagodások helyén apró fekélyek képződnek, melyek a fájdalomérzés zavara miatt később ismernek fel. Ezen fekélyek gyakran mélyre terjednek, befertőződnek, a fertőzés könnyen terjed a lágyrészekben, sőt a csontokat is érintheti. A folyamat végeredményeként gyakran szövetelhalás alakul ki. A szövetelhalás legsúlyosabb következménye akár amputáció is lehet.

Diabéteszes láb tünetei, kialakulása - feliratos ábra

A diabéteszes láb ápolása, a szövődmények megelőzése

A bőrt rendszeresen ápolni, puhítani szükséges, megelőzve ezzel a bőr szárazságának, az apró hámsérüléseknek a kialakulását. A betegnek célszerű rendszeresen átvizsgálni a talpat tükörrel, így az esetleg panaszt nem okozó sérülések azonnal észrevehetővé válnak. Cukorbetegeknél a különböző fertőzésekből és sérülésekből eredő bőrtünetek is gyakoribbak.

A lábat naponta kell kíméletesen mosni, mely után az ujjközöket minden esetben gondosan szárazra kell törölni, megelőzve ezáltal a gombák megtelepedését. A lábak tisztításánál a víz ne legyen túl forró, mert ez is sérülések kialakulásához vezethet.

A körmöket szintén rendszeresen kell gondozni, amennyiben mozgáskorlátozottság miatt nehezen érhetőek el, kérje ki hozzátartozója vagy pedikűrös segítségét. A körömvágásnál arra szükséges odafigyelni, hogy a beteg a lábkörmeit egyenesen vágja oly módon, hogy ne alakuljon ki éles szél, mely benőtt köröm kialakulását eredményezheti, rendszeresen javasolt körömreszelőt használni. A bőrkeményedések, tyúkszemek ápolásánál éles szélű eszköz helyett habkő használata javasolt.

Ezen túlmenően szintén fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a beteg kerülje a mezítláb járást és puha vastag pamut vagy gyapjú zoknit hordjon. A cukorbeteg mindig kényelmes, alacsony sarkú, jó minőségű és finom belső kiképzésű cipőt viseljen.

Ortopédiai deformitások esetében időben kerüljön sor a deformitás műtéti korrekciójára, majd ezt követően a normális statikát biztosító segédeszköz (talpbetét) beszerzésére és használatára. Védő lábbelik, talpbetétek használata szintén célszerű.

Miért fontos a megelőzés?

A megelőzés révén a diabéteszre visszavezethető amputációk számát Európában sok helyütt 50-60%-kal sikerült csökkenteni. Az első és legfontosabb – mint, minden szövődmény megelőzésének legbiztosabb eszköze – a rendszeres vércukorkontroll.

A lábak rendszeres vizsgálata, ellenőrzése, minimum évente egyszer szükséges, ezt a háziorvos, vagy a gondozó diabetológus végzi. Ennek a vizsgálatnak a keretében szükséges elvégezni a láb bőrének és alakjának vizsgálatát, valamint a láb gondos megtekintését.

A rendszeres kontrollon túl fontos, hogy a beteg a legkisebb probléma esetén is orvoshoz forduljon és lábát helyezze nyugalomba. Cukorbetegeknél a sebkezelés speciális eljárásokat igényelhet.

Tovább Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek | Diabéteszes láb: nyári veszélyek és ápolási tanácsok

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szemölcsök
Szemölcsök

Mi okozza és milyen típusai vannak?

A bőrgomba
A bőrgomba

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró
Cukorbetegközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.