A cukorbetegség várható kimenetele

Dr. Felszeghy Enikő
szerző: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A cukorbetegség kimenetelének tekintetében elsőként mindig érdemes leszögezni, hogy annak ellenére, hogy minden esetben a szénhidrát-anyagcsere zavaráról van szó, kialakulását tekintve meg kell különböztetnünk az 1-es és 2-es típusú diabéteszt, valamint a más okból kialakuló, de gyakrabban a 2-es típusú diabéteszhez hasonló lefolyású egyéb típusokat.

Cukorbetegség - A téma cikkei

11/1 Mi a cukorbetegség?
11/2 A cukorbetegség tünetei
11/3 A cukorbetegség megelőzése
11/4 A cukorbetegség gyógyszeres kezelése
11/5 A cukorbetegség várható kimenetele
11/6 Diétás szabályok cukorbetegség esetén
11/7 Életmódtippek cukorbetegeknek
11/8 Cukorbetegség - Adókedvezmény
11/9 Tévhitek és tények a cukorbetegségről
1/10 Cukorbetegség és testmozgás
11/11 Cukorbetegség és gyermekvállalás

1-es típusú diabétesz – Gyógyítható vagy csak kezelhető?

Az 1-es típusú diabetes mellitus általában a fiatalkor megbetegedése, és a hasnyálmirigy szigetsejtjeinek autoimmun eredetű pusztulása miatt kezdetektől fogva inzulin adását teszi szükségessé, melyre élethosszig szükség van. Annak ellenére, hogy a tudomány egyre inkább kutatja egyéb terápiás beavatkozások lehetőségét, jelenleg a folyamat megállítására és megfordítására hatékony terápia nem áll rendelkezésünkre. Emiatt egyelőre az inzulinterápia folytatása szükséges, bár a kivitelezése eltérő lehet, a napi négyszeri inzulinadagolású intenzív inzulinkezelésen át az inzulinpumpa terápiáig. Az inhalatív inzulin adására is voltak már próbálkozások, de hosszú távú tapasztalat a kivitelezése, a hatásossága és a késői szövődmények tekintetében nem áll még rendelkezésünkre.

Bővebben Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség kezelése

2-es típusú cukorbetegség – Gyógyítható vagy csak kezelhető?

A 2-es típusú diabetes mellitus esetén kezdetben mindig van inzulintermelés, a fő probléma, hogy a túlsúly miatt a sejtek részéről inzulinrezisztencia alakul ki, azaz nem reagálnak az inzulin jelenlétére és nem veszik fel a vérből a glükózt. Ezen a ponton, amikor még "csak" inzulinrezisztencia áll fenn, de cukorbetegség még nem alakult ki, a folyamat orvosi felügyelet mellett teljes életmódváltással visszafordítható. Ennek híján azonban a folyamat előrehaladtával az állapot romlik (kialakul a diabetes), a kezdetben fokozott inzulintermelés később csökkenő tendenciát mutat. Amikor már nagyon alacsony a szervezet inzulinszintje, vagy akár teljesen megszűnik a termelődése, itt is külsőleg szükséges annak a szervezetbe juttatása.

Életmódterápia

Tekintetbe véve, hogy a probléma alapját leggyakrabban az elhízás jelenti, a terápia lehetőség szerint elsődlegesen ennek megszüntetését szolgálja. Az életmódváltás részét képezi az étrend megváltoztatása. Ehhez csökkentett kalóriatartalmú – egyéb tényezőktől, élethelyzettől és társbetegségtől függően 1200-2000 kcal/nap –, szénhidrátban – 160 gramm/nap, egyénileg ettől +/-10%-ban el lehet térni – és zsírban szegény étrend tartását javasoljuk, lehetőleg több kis étkezés formájában.

Emellett a mozgásterápia is nagyon fontos, heti 3-4 alkalommal 40-50 perc közepes intenzitású mozgás végzése nagyban segíti a felvett kalória elégetését és a kialakult inzulinrezisztencia csökkentését.

Tudni kell, hogy nagyon magas vércukorszint esetén az életmódterápia önmagában már nem lesz elegendő!

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre?

Amennyiben 3 hónap alatt a kívánt célt, a vércukorszintek csökkentését életmódváltással nem tudjuk elérni, vagy a vércukorszintek eleve kifejezetten magasak, gyógyszeres terápia indítása javasolt.

Elsőként választandó orális antidiabetikum a metformin, amit nem megfelelő hatékonysága esetén a diabéteszes beteg igényeitől és egyéniségétől függően eltérő módon más hatásmechanizmusú tablettákkal vagy inzulinnal kombinálunk. A megfelelő gyógyszer kiválasztására van szakmai ajánlás, de mindig egyénileg kell mérlegelni, a társbetegségeket, metabolikus státuszt is figyelembe véve.

Megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményekhez vezet

Minden esetben leszögezendő azonban, hogy a diabétesz egy állapot, ami leggyakrabban túlsúly talaján alakul ki, és az elsősorban a szénhidrát-anyagcserét érinti, de kezeletlen vagy nem megfelelő módon kezelt formában a lipidanyagcsere felborulásához és egyéb eltérésekhez (következményes magas vérnyomás, agyvérzés, szervi elváltozások, mint pl. veseelégtelenség, szemészeti szövődmény, keringési zavarok, infarktus, végtagi fekély, továbbá pszichés problémák) vezet. Ezek a megfelelő módon betartott kezelés mellett megelőzhetőek, annak ellenére, hogy a diabétesz, bár javulhat, de meg nem gyógyul. A javulást jelenti ez esetben a „végső” inzulinterápia elkerülése vagy későbbi időpontban történő bevezetése és a szövődmények kivédése, de a javuló állapotú diabéteszes egyén mindig diabéteszes marad, aki abban az esetben, ha a fegyelme lankad, ismét a kezelése szigorítására készülhet fel.

A szövődmények kb. 10 év nem rendezett szénhidrátháztartás esetén nagyon nagy eséllyel megjelennek, pl. veseelégtelenség több mint 60%-ban, szemészeti szövődmény több mint 90%-ban. A várható élettartamot természetesen a szövődmények befolyásolják. Rendezett szénhidrátháztartás mellett, szövődmény hiányában nem kell azzal számolni, hogy rövidül feltétlen az érintett élettartama.

A cukorbeteg mindig cukorbeteg marad

1-es típusú diabétesz esetén nincs mód az inzulin elhagyására.

2-es típusú diabéteszben, ha a kezdeti rossz szénhidrátháztartás javul, esetleg felmerülhet visszalépés inzulinról szájon át szedhető gyógyszerre, de a folyamat előrehaladtával ennek esélye csökken.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.