Hirdetés
      • A diabétesz szövődményei: a gasztroparézis

        Dr. Felszeghy Enikő
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, endokrinológus

        Gasztroparézisnek nevezzük az elhúzódó gyomorürülést, ami olyan megbetegedés, amikor a gyomor ürülése túl hosszan tart.

        A téma cikkei
        3/1 A gasztroparézis tünetei
        3/2 A gasztroparézis kialakulásának okai
        3/3 A gasztroparézis kezelése

        Normális állapotban a gyomor összehúzódása segít a gyomortartalom vékonybélbe jutásában, ami az emésztés folytatásához fontos. A X. agyideg a nervus vagus kontrollálja a gyomortartalmon vékonybélbe juttatását. Gasztroparézis alakul ki, ha a vagus ideg károsodik, és ezáltal a gyomor és a vékonybelek izmainak működése nem megfelelő. Ebben az esetben a táplálékok előrejutása lassul vagy le is áll a tápcsatornában.

        Milyen okok állhatnak a gasztroparézis kialakulásának hátterében?

        A folyamat kialakulásának hátterében leggyakrabban a diabétesz áll. Diabéteszes betegek esetében, ha hosszútávon magas vércukorszinteket mérünk, az idegekben kémiai változások alakulhatnak ki és az erek idegekhez irányuló oxigén és tápanyagszállító képessége is károsodik. Máskor a magas vércukorszint a nervus vagust károsítja.

        Hirdetés

        A gasztroparézis egyéb okai közé tartozik a gyomron vagy n. vaguson végzett sebészi beavatkozás, vírus infekció, az anorexia nervosa vagy a bulimia, bizonyos gyógyszerek (antikolinergek vagy narkotikumok) alkalmazása, ami lassítja a béltraktus összehúzódását, a gastrooesophagealis reflux (GERD), a simaizmok megbetegedése (amyloidosis, scleroderma), az idegrendszer megbetegedései (abdominális migrén, Parkinson), metabolikus megbetegedések (pl. hypothyreosis). Gyakran a tünetek hátterében nem mutatható ki egyértelmű kóreredet, ilyenkor idiopátiás formáról beszélünk. Ezek a kórképek diabétesszel társulva fokozzák a gasztroparézis kialakulásának veszélyét.

        A gasztroparézis tünetei

        A gasztroparézis tünetei közé tartozik a gyomorégés, a felső hasi fájdalom, a hányinger, az emésztetlen táplálék akár órákkal későbbi hányása, kis mennyiségű táplálék elfogyasztása után is jelentkező teltségérzés, az alacsony kalóriabevitellel vagy nem megfelelő felszívódással összefüggésben kialakuló testsúlycsökkenés, a haspuffadás, az ingadozó (alacsony és magas) vércukorszintek, az étvágytalanság, a GER, és a gyomortáji görcs. A tüneteket fokozza, ha nagy rosttartalmú táplálékot, mint a nyers gyümölcsök vagy zöldségek, zsíros táplálékot vagy nagy zsír-vagy szénsavtartalmú italokat fogyasztanak az érintettek.

        A gasztroparézis tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak, ez a beteg érzékenységétől is függ. Előfordulása lehet ritka vagy gyakori, sok beteg a tünetek széles skálájáról számol be, így sokszor nehéz a diagnózis felállítása.

        Mik a gasztroparézis következményei?

        Ha a táplálék hosszabb ideig a gyomorban marad, ez a baktériumok számának növekedéséhez vezethet, ami a táplálék lebontásával függ össze. Emellett a táplálék kemény masszává állhat össze a gyomorban, ezt bezoárnak nevezik, ami hányingert, hányást és gyomorelzáródást válthat ki. A bezoár kialakulása veszélyes lehet, ha gátolja a táplálék vékonybélbe jutását.

        A gasztroparézis nehezíti a diabéteszes betegek szénhidrátanyagcsere-kontrollját is. Ha a gyomorból elhúzódóan jut a táplálék a vékonybélbe, és felszívódik, a vércukorszint gyorsan megemelkedik. A gasztroparézis nem teszi lehetővé, hogy előre megjósoljuk a táplálékok felszívódását, ezért a diabéteszes beteg vércukorszintje ingadozóvá válik és nehéz kontrollálni.

        Olvasson tovább! A haspuffadás okai - Súlyos bajt is jelenthet

        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, endokrinológus, diabetológus, DRportal szakértő

        Módosítva: 2019.04.10 17:04, Megjelenés: 2018.04.10 16:04
      • Cikkajánló

        Limfocita

        Limfocita

        Dr. Borsi-Lieber Katalin

        Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

        Füstmentes jövő?

        Füstmentes jövő?

        Szponzorált tartalom

        Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

        A gasztroparézis kezelése

        A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

        A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

        A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

        A nem kezelt neuropátia következményei

        Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

        Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

        A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

        A gasztroparézis tünetei, okai és kezelése

        A gasztroparézis egy olyan állapot, melyben a gyomor izmai nem működnek megfelelően. Általában erőteljes izom-összehúzódások juttatják át a táplálékot az emésztőcsatornán, de gasztroparézis esetén a gyomorfal izmai csak gyengén vagy egyáltalán nem működnek. Ez akadályozza a gyomor megfelelő kiürülését, zavarja az emésztést, hányingert és hányást, vércukorszint-ingadozást okoz.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.