A diabétesz szövődményei: a gasztroparézis

Dr. Felszeghy Enikő
szerző: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve: 2019.04.10.

Gasztroparézisnek nevezzük az elhúzódó gyomorürülést, ami olyan megbetegedés, amikor a gyomor ürülése túl hosszan tart.

A téma cikkei
3/1 A gasztroparézis tünetei
3/2 A gasztroparézis kialakulásának okai
3/3 A gasztroparézis kezelése

Normális állapotban a gyomor összehúzódása segít a gyomortartalom vékonybélbe jutásában, ami az emésztés folytatásához fontos. A X. agyideg a nervus vagus kontrollálja a gyomortartalmon vékonybélbe juttatását. Gasztroparézis alakul ki, ha a vagus ideg károsodik, és ezáltal a gyomor és a vékonybelek izmainak működése nem megfelelő. Ebben az esetben a táplálékok előrejutása lassul vagy le is áll a tápcsatornában.

Milyen okok állhatnak a gasztroparézis kialakulásának hátterében?

A folyamat kialakulásának hátterében leggyakrabban a diabétesz áll. Diabéteszes betegek esetében, ha hosszútávon magas vércukorszinteket mérünk, az idegekben kémiai változások alakulhatnak ki és az erek idegekhez irányuló oxigén és tápanyagszállító képessége is károsodik. Máskor a magas vércukorszint a nervus vagust károsítja.

A gasztroparézis egyéb okai közé tartozik a gyomron vagy n. vaguson végzett sebészi beavatkozás, vírus infekció, az anorexia nervosa vagy a bulimia, bizonyos gyógyszerek (antikolinergek vagy narkotikumok) alkalmazása, ami lassítja a béltraktus összehúzódását, a gastrooesophagealis reflux (GERD), a simaizmok megbetegedése (amyloidosis, scleroderma), az idegrendszer megbetegedései (abdominális migrén, Parkinson), metabolikus megbetegedések (pl. hypothyreosis). Gyakran a tünetek hátterében nem mutatható ki egyértelmű kóreredet, ilyenkor idiopátiás formáról beszélünk. Ezek a kórképek diabétesszel társulva fokozzák a gasztroparézis kialakulásának veszélyét.

A gasztroparézis tünetei

A gasztroparézis tünetei közé tartozik a gyomorégés, a felső hasi fájdalom, a hányinger, az emésztetlen táplálék akár órákkal későbbi hányása, kis mennyiségű táplálék elfogyasztása után is jelentkező teltségérzés, az alacsony kalóriabevitellel vagy nem megfelelő felszívódással összefüggésben kialakuló testsúlycsökkenés, a haspuffadás, az ingadozó (alacsony és magas) vércukorszintek, az étvágytalanság, a GER, és a gyomortáji görcs. A tüneteket fokozza, ha nagy rosttartalmú táplálékot, mint a nyers gyümölcsök vagy zöldségek, zsíros táplálékot vagy nagy zsír-vagy szénsavtartalmú italokat fogyasztanak az érintettek.

A gasztroparézis tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak, ez a beteg érzékenységétől is függ. Előfordulása lehet ritka vagy gyakori, sok beteg a tünetek széles skálájáról számol be, így sokszor nehéz a diagnózis felállítása.

Mik a gasztroparézis következményei?

Ha a táplálék hosszabb ideig a gyomorban marad, ez a baktériumok számának növekedéséhez vezethet, ami a táplálék lebontásával függ össze. Emellett a táplálék kemény masszává állhat össze a gyomorban, ezt bezoárnak nevezik, ami hányingert, hányást és gyomorelzáródást válthat ki. A bezoár kialakulása veszélyes lehet, ha gátolja a táplálék vékonybélbe jutását.

A gasztroparézis nehezíti a diabéteszes betegek szénhidrátanyagcsere-kontrollját is. Ha a gyomorból elhúzódóan jut a táplálék a vékonybélbe, és felszívódik, a vércukorszint gyorsan megemelkedik. A gasztroparézis nem teszi lehetővé, hogy előre megjósoljuk a táplálékok felszívódását, ezért a diabéteszes beteg vércukorszintje ingadozóvá válik és nehéz kontrollálni.

Olvasson tovább! A haspuffadás okai - Súlyos bajt is jelenthet

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Időskori változások az emésztőrendszer működésében

A gasztrointesztinális rendszer működésének korfüggő változásai alapvetően a keringés - következményesen a szekréció és abszorpció, vagyis a...

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

Hogyan működik a vékonybél?

Cikkünkben a vékonybél felépítéséről, szerepéről, feladatáról és működéséről olvashat.

A stressz szerepe a peptikus fekélybetegségek kialakulásában

A peptikus fekélybetegség (PUD) kialakulásáért elsősorban a Helicobacter pylori-fertőzést, illetve a nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek...

Emésztőrendszeri problémák - Az étkezés és a lelkiállapot hatása

Átélték már, hogy vizsga vagy állásinterjú előtt alig megy le néhány falat reggelire? Vagy amikor nehéz kilépni a lakásból a hirtelen támadó...

A gasztroparézis tünetei, okai és kezelése

A gasztroparézis egy olyan állapot, melyben a gyomor izmai nem működnek megfelelően. Általában erőteljes izom-összehúzódások juttatják át a...

Gyomorpanaszok - Milyen betegségekre utalhatnak?

Élete folyamán mindenki tapasztal enyhébb vagy erősebb, rövid vagy tartós felhasi, illetve gyomorpanaszt. Ennek oka leggyakrabban átmeneti gyomorhurut...

A gasztroparézis kezelése

A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.