A diabétesz szövődményei: a gasztroparézis

Dr. Felszeghy Enikő
Szerző: WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, endokrinológus

Gasztroparézisnek nevezzük az elhúzódó gyomorürülést, ami olyan megbetegedés, amikor a gyomor ürülése túl hosszan tart.

A téma cikkei
3/1 A gasztroparézis tünetei
3/2 A gasztroparézis kialakulásának okai
3/3 A gasztroparézis kezelése

Normális állapotban a gyomor összehúzódása segít a gyomortartalom vékonybélbe jutásában, ami az emésztés folytatásához fontos. A X. agyideg a nervus vagus kontrollálja a gyomortartalmon vékonybélbe juttatását. Gasztroparézis alakul ki, ha a vagus ideg károsodik, és ezáltal a gyomor és a vékonybelek izmainak működése nem megfelelő. Ebben az esetben a táplálékok előrejutása lassul vagy le is áll a tápcsatornában.

Milyen okok állhatnak a gasztroparézis kialakulásának hátterében?

A folyamat kialakulásának hátterében leggyakrabban a diabétesz áll. Diabéteszes betegek esetében, ha hosszútávon magas vércukorszinteket mérünk, az idegekben kémiai változások alakulhatnak ki és az erek idegekhez irányuló oxigén és tápanyagszállító képessége is károsodik. Máskor a magas vércukorszint a nervus vagust károsítja.

A gasztroparézis egyéb okai közé tartozik a gyomron vagy n. vaguson végzett sebészi beavatkozás, vírus infekció, az anorexia nervosa vagy a bulimia, bizonyos gyógyszerek (antikolinergek vagy narkotikumok) alkalmazása, ami lassítja a béltraktus összehúzódását, a gastrooesophagealis reflux (GERD), a simaizmok megbetegedése (amyloidosis, scleroderma), az idegrendszer megbetegedései (abdominális migrén, Parkinson), metabolikus megbetegedések (pl. hypothyreosis). Gyakran a tünetek hátterében nem mutatható ki egyértelmű kóreredet, ilyenkor idiopátiás formáról beszélünk. Ezek a kórképek diabétesszel társulva fokozzák a gasztroparézis kialakulásának veszélyét.

A gasztroparézis tünetei

A gasztroparézis tünetei közé tartozik a gyomorégés, a felső hasi fájdalom, a hányinger, az emésztetlen táplálék akár órákkal későbbi hányása, kis mennyiségű táplálék elfogyasztása után is jelentkező teltségérzés, az alacsony kalóriabevitellel vagy nem megfelelő felszívódással összefüggésben kialakuló testsúlycsökkenés, a haspuffadás, az ingadozó (alacsony és magas) vércukorszintek, az étvágytalanság, a GER, és a gyomortáji görcs. A tüneteket fokozza, ha nagy rosttartalmú táplálékot, mint a nyers gyümölcsök vagy zöldségek, zsíros táplálékot vagy nagy zsír-vagy szénsavtartalmú italokat fogyasztanak az érintettek.

A gasztroparézis tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak, ez a beteg érzékenységétől is függ. Előfordulása lehet ritka vagy gyakori, sok beteg a tünetek széles skálájáról számol be, így sokszor nehéz a diagnózis felállítása.

Mik a gasztroparézis következményei?

Ha a táplálék hosszabb ideig a gyomorban marad, ez a baktériumok számának növekedéséhez vezethet, ami a táplálék lebontásával függ össze. Emellett a táplálék kemény masszává állhat össze a gyomorban, ezt bezoárnak nevezik, ami hányingert, hányást és gyomorelzáródást válthat ki. A bezoár kialakulása veszélyes lehet, ha gátolja a táplálék vékonybélbe jutását.

A gasztroparézis nehezíti a diabéteszes betegek szénhidrátanyagcsere-kontrollját is. Ha a gyomorból elhúzódóan jut a táplálék a vékonybélbe, és felszívódik, a vércukorszint gyorsan megemelkedik. A gasztroparézis nem teszi lehetővé, hogy előre megjósoljuk a táplálékok felszívódását, ezért a diabéteszes beteg vércukorszintje ingadozóvá válik és nehéz kontrollálni.

Olvasson tovább! A haspuffadás okai - Súlyos bajt is jelenthet

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, endokrinológus, diabetológus, DRportal szakértő

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

A diabéteszes neuropátia...

A cukorbetegségnek igen sok neurológiai szövődménye van. Jellegzetes és igen gyakori szövődmény az úgynevezett diabéteszes neuropátia, ami sokszor...

A diabéteszes kóma előjelei és...

A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni.

Miért kell a cukorbetegek...

A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1...

A gasztroparézis kezelése

A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő...

A gasztroparézis tünetei, okai és...

A gasztroparézis egy olyan állapot, melyben a gyomor izmai nem működnek megfelelően. Általában erőteljes izom-összehúzódások juttatják át a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.