Diabéteszes neuropátia és az igazság az édességekről

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Számos tévhit kering a cukorbetegség és édességek kapcsolatáról, itt az idő, hogy tisztázzuk, mit szabad és mit nem.

Időnként fogyaszthat édességet!

A diabéteszes neuropáthia

A (poly)neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere betegséghez − pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz − társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek). A perifériás idegek szállítják az információt a különböző − a bőrben, izmokban, izületekben és egyéb szövetekben elhelyezkedő − felvevő testecskéktől a központi idegrendszerbe, azaz a gerincvelőbe, illetve az agyba. Ezáltal informálják a központot a szervezet aktuális állapotáról, helyzetéről, működéséről. A diabéteszes neuropáthia

A cukorbetegeknek egykoron le kellett mondaniuk az édességekről, ám mára a kutatók bebizonyították, hogy a keményítőben gazdag ételek, mint a burgonya vagy fehérkenyér sokkal inkább befolyásolja a vércukorszintet, mint a cukor, sőt időnként veszélyes, hirtelen vércukorint emelkedést okozhatnak. A legtöbb zöldségben és teljes kiőrlésű gabonában található szénhidrát nem befolyásolja a vércukorszintet annyira.

Így manapság a szénhidrátbevitel számolása, illetve abból a legegészségesebb kiválasztása sokkal fontosabb, mint a cukor teljes kiiktatása a táplálkozásból. Időnként, különleges alkalmakkor egy kis édesség megengedett. Fogja fel úgy, hogy más keményítőtartalmú szénhidrátot helyettesít vele, amit amúgy is megevett volna.

Amennyiben Ön édesszájú, válasszon olyan desszertet, italt, amit cukor helyett édesítőszerrel készítettek.

Sok mesterséges ízesítőszer van, ami nem tartalmaz szénhidrátot és kalóriát, míg mások olyan szénhidrátot tartalmaznak, mely lassabban jut a véráramba, mint a cukor, így nem jelentenek veszélyt a vércukorszintre.

Hasznos étkezési tippek

  • Vacsora mellé bor? Cukorbetegek számára napi egy ital fogyasztása megengedett, de a neuropátiában szenvedőknek ez is tilos!
  • A magas rosttartalmú ételek segítik a vércukorszint csökkentését A napi 50 grammnál több rostot tartalmazó étrend bizonyítottan segít csökkenteni a vércukorszintet. Hogyan? A szervezet lassabban emészti a rostban gazdag ételeket, ami azt jelenti, hogy a glükóz fokozatosan szívódik fel, ezáltal mérsékli a vércukorszintet. Azonban ennek eléréséhez nagyon magas rosttartalmú diéta szükséges. A magas rosttartalmú étrend a koleszterinszintet is csökkenti, és segíti a fogyást azáltal, hogy telítettségérzetet biztosít. Magas a rosttartalma a zöldségeknek és gyümölcsöknek, a teljes kiőrlésű gabonaféléknek, és a korpás termékeknek. Ne feledje azonban mindig ellenőrizni az élelmiszer címkéjét, ugyanis sokszor hozzáadott cukorral próbálják ízletesebbé tenni a korpás termékeket!

  • A magas fehérjetartalmú diéta árthat a cukorbetegeknek Kutatások bizonyítják, hogy a magas fehérjetartalmú étrend elősegíti a veseproblémák kialakulását, és vesebetegeknél rontja a vesefunkciókat! A napi kalóriabevitelnek csak 15-20 százalékát tegye ki protein, és abból is válassza az egészségesebb alternatívát! Fogyasszon halat, csirkét, babot, a vörös és zsíros húsok helyett!
  • Használjon mesterséges édesítőt! Alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel is elérheti azt az ízhatást, amit cukorral, anélkül, hogy extra kalóriához jutna. A szaharin és aszpartám kalória- és szénhidrátmentes ízesítő, és egyes új készítményekkel már sütni is lehet. Ilyen például a laktit, amit ugyanúgy kell használni, mint a cukrot, ám mégis feleannyi a kalóriatartalma és a vércukorszintet sem emeli olyan gyorsan, mint a cukor.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.