Hirdetés
   • Diabéteszes neuropátia cikkek

   • Betegségek megértése
    Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
    2019-08-06 13:03
    A neuropátia a cukorbetegség jól ismert és veszélyes szövődménye. Érinti a perifériás idegrendszert, amely leggyakrabban az érzőidegek működési zavarával jár és érinti a mozgató idegeket, amely az izomcsoportok működészavarát eredményezheti.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2019-07-31 16:03
    Diabéteszes neuropátia
    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-07-23 14:35
    A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2019-07-20 13:33
    Lábfájdalom esetében annak jellegéből, valamint kisugárzásából adódóan lehet következteti az okokra. Orvosi szempontból fontos megkülönböztetni a szomatikus (szervi eredetű) és neuropátiás fájdalmat. Az elkülönítés azért fontos, mert a két fájdalomtípus kezelése is eltérő.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
    2019-07-05 11:30
    A (poli)neuropátia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez - pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz - társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek).
    Élet betegséggel
    Támogatott tartalom
    2019-07-03 14:35
    A neuropátiának három formáját különböztetjük meg: az érző idegek károsodása, melyet szenzoros neuropátiának nevezünk, a mozgató idegek károsodásával járó úgynevezett motoros neuropátia és a vegetatív (akaratunktól függetlenül működő) idegrendszert érintő úgynevezett autonóm neuropátia.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-05-21 16:05
    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.
    Élet betegséggel
    Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus
    2019-05-04 20:36
    A szénhidrátszámolás segíthet abban, hogy a nagyobb vércukor-ingadozásokat elkerülje, vércukra zömében 4 és 8 mmol/l között legyen. Az inzulinadagot - ha inzulint szükséges adnia - a fogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséghez pontosabban tudja majd igazítani, ha jól számol.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2019-04-22 09:36
    A lábfejzsibbadásnak különböző okai lehetnek. Alapvetően 2 csoportot lehet elkülöníteni: az egyikben az idegszálak különböző szinten történő becsípődése okozza a lábfej zsibbadását, a másikban az idegszálak anyagcserezavar vagy gyulladásos, autoimmun folyamat által károsodnak (neuropátia).
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, endokrinológus
    2019-04-10 17:04
    Gasztroparézisnek nevezzük az elhúzódó gyomorürülést, ami olyan megbetegedés, amikor a gyomor ürülése túl hosszan tart.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!