Depressziós vagyok, sportolhatok?

Sportorvos.hu
megjelent:

A rendszeres fizikai aktivitás jótékony hatásairól szinte megszámlálhatatlanul sok tudományos közlemény számol be. Az eredmények szerint a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében vitathatatlan a sport szerepe. Az anyagcsere paramétereket, hormonszinteket is kedvezően befolyásolja. De vajon ajánlható-e a depresszió megelőzésére, ill. a kezelés kiegészítésére a rendszeres testmozgás?

Egy 1970-es években készített vizsgálat eredményei szerint a fizikai aktivitási szint emelésével nem csökken a depresszió kialakulásának esélye. Azonban a rendszeres mozgás abbahagyását követően, másfélszeresére nő a depresszió előfordulási gyakorisága azokhoz képest, akik évtizedeken át megőrzik a rendszeres mozgásprogramot.

A rendszeres sport oldja a depressziót

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak!
A depresszió tünetei

Számos, több éven át tartó, ú.n. longitudinális kutatás tanulsága alapján, rendszeres sport hatására nem csupán az élettani folyamatok alakulnak kedvezően, hanem a lelki tényezők is. A testmozgás csökkenti a depresszió előfordulási gyakoriságát egészséges felnőttek körében. A szív-érrendszeri betegségekben, valamint major depresszióban szenvedők érzelmi állapotát kedvezően alakítja, a depressziót oldja.

Fizikai aktivitás hatására nő az önbizalom, javul az önértékelés. Ennek talaján megváltoznak a stresszre kialakuló idegrendszeri, ill. hormonális élettani reakciók. Mindez azt jelenti, hogy a mindennapos stresszhelyzetekre sokkal higgadtabban reagálunk, illetve sokkal több, nagyobb stressz-szint váltja ki a kedvezőtlen hormonális és idegrendszeri választ (idegességet, gyorsult szívműködést, erek összehúzódását, vércukorszint emelkedést, stb.).

A depresszió alternatív kezelési lehetőségei

Az alternatív gyógyászati termékekkel kapcsolatban általános szabály, hogy a gyógyszerekkel történő lehetséges kölcsönhatásuk miatt használat előtt tájékoztassa orvosát! Alternatív kezelési lehetőségek

A legfrissebb amerikai ajánlások (American College of Sports Medicine, 2010) szerint a hangulatzavarok (különösen a depresszió és szorongás esetén) kezelésében a rendszeres testmozgásnak számos jótékony hatása kedvezően befolyásolja a betegség kimenetelét. A testedzés javítja az alvást, az általános közérzetet, hangulatot, emellett segít a pozitív önértékelésben és énkép kialakításában, valamint az energiaszint, az életerő emelésében, a mindennapos stresszhelyzetek leküzdésében.

Hogyan alakítsa ki az edzéstervet?

  • Konzultáljunk a kezelőorvossal a szedett gyógyszerek mellékhatását illetően, mert az antidepresszánsok egy része csökkenti a sportteljesítményt, nehézkessé válhat a mozgást, „lustábbá” tesz. Mindezt az edzéstervezésnél érdemes figyelembe venni. A szedett gyógyszereket tilos (!) abbahagyni.
  • Elsődleges a választott sportág örömteli művelése, vagyis törekedjünk arra, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amelynek gyakorlása nem okoz különösebb erőfeszítést.
  • Nyugodt, békés környezetet jelöljünk ki az edzésprogramhoz. Fontos, hogy a testmozgás stresszmentes környezetben valósuljon meg.
  • Ha az edzettségi szintünk alacsony, akkor érdemes 5-10 perc mozgással kezdeni és óvatosan emelni a mozgás időtartamát úgy, hogy eljussunk napi 20-60 perc folyamatos mozgásig.
  • Hetente legalább kétszer végezzünk rezisztencia-edzést (súlyokkal, ellenállással szemben végzett gyakorlatok), amely a nagyobb izomcsoportokra terjedjenek ki. Végezzünk 1-3 sorozatot 10-15 ismétlésszámban, közepes intenzitáson.
  • Egészítsük kis a mozgásprogramot jógázással, tai-chival. Mindezek a mozgásformák segítik a szorongás legyőzését és az ellazulás képességének kialakítását.

Az első lépés mindig nagyon nehéz, vagyis sok esetben idő kell, mire az ember rászánja magát a rendszeres testmozgásra. Azonban soha nincs késő elkezdeni és mindenképp megéri!

Sportválasztó - Mit ajánl az orvos?

Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. Ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség.
Hogyan hat az úszás a szervezetre? - Bővebben

Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A sportorvos véleménye Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egyórás kocogással, futással. Nem kötött életkorhoz és nagyon sokféle edzettségi szinten is élvezetes lehet. Vannak, akik soha nem kedvelték a futást, mások 60 éves koruk után kezdték, és azóta nem tudnak nélküle élni. Olyanok is akadnak, akik viszont mindig kedvelt mozgásformaként tekintettek a futásra.
Kocogás és a futás hatása - Bővebben

(WEBBeteg - Sportorvos.hu)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.